FOTO: Zamenjuju se ploče sa greškama na memorijalnoj traci duž Pozorišnog trga

Dva meseca nakon najava da će brojne greške na memorijalnoj traci duž rekonstruisanog Pozorišnog trga biti ispravljene, pristupilo se ovim radovima i zamena tabli je u toku.
FOTO: Zamenjuju se ploče sa greškama na memorijalnoj traci duž Pozorišnog trga
Foto: 021.rs

Kako je reporterka 021.rs zabeležila u toku četvrtka i petka, nove table su stigle na trg i postavljaju se umesto originalnih, koje sadrže više činjeničnih, pravopisnih i gramatičkih grešaka u verzijama na engleskom, ali i na srpskom jeziku.

O ovim greškama 021.rs je pisao krajem decembra, a na osnovu analize svake table od korten čelika, zamišljene kao deo celine bitne za upoznavanje turista sa Novim Sadom.

Nakon naše analize i skretanja pažnje na neprofesionalan prevod, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istog dana je najavio ispravku svih grešaka.
 
 
Kao primer ispravke, 021.rs skreće pažnju na 1809. godinu. U originalnom zapisu je navedeno:
 
Vuk Karadžić, tvorac najsavršenijeg fonetskog pisma na svetu, boravi u Novom Sadu.
 
Vuk Karadžić, creator of one of the most perfect phonetic alphabets in the world, resided in Novi Sad.
 
U novoj verziji, navodi se sledeće:
 
Vuk Karadžić, tvorac jednog od najsavršenijih fonetskih pisama na svetu, boravi u Novom Sadu.
 
Novi Sad was the host to Vuk Karadžić, the creator of one of the most perfect phonetic alphabets in the world.
 
 
Šta su političari rekli o trgu?
 
U prvu fazu rekonstrukcije Pozorišnog trga uloženo je 410 miliona dinara, a novi izgled dočekan je s podeljenim stavovima. 
 
Tako je novosadski odbor Narodne stranke uoči Nove godine održao "Parastos za prvonagrađeno idejno rešenje uređenja Pozorišnog trga", poručujući da fontane sa žardinjerama na trgu podsećaju na groblje. Novosadski odbor Stranke slobode i pravde ocenio je novi izgled kao "grobljanski" i dodao da se neke od novopostavljenih granitnih ploča već klimaju. 
 
Za opoziciju je upitna i cena radova koja, poručili su u SSP, ne odgovara situaciji na terenu.
 
Pozorišni trg dobio je i nova parkirališta za bicikle, ali su oni, prema mišljenju Novosadske biciklističke inicijative, nepraktični. Inače, deo Pozorišnog trga je postao zona i za bicikliste, o čemu je 021.rs takođe pisao.
 
Po obilasku Pozorišnog trga nakon okončanja prve faze radova, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da bi centar grada trebalo da izgleda kao ovaj deo gradskog jezgra.
 
"Uređenje gradskog jezgra je deo jedinstvenog projekta koji je prošao međunarodni arhitektonski konkurs. Prostor je kompletno renoviran, a korišćeni su najkvalitetniji materijali. Nikada nismo imali ovakve granitne ploče koje su testirane na sve vremenske uslove. Ponosan sam što smo sredili i portu Uspenske crkve posle mnogo godina, a najviše mi se dopada 'Memorijalna traka', putem koje može da se nauči o razvoju Novog Sada", naglasio je Vučević tokom obilaska užeg jezgra grada.
  • Mitke83

    20.02.2022 23:15
    Kakav narod takva i vlast.
  • Simon

    20.02.2022 22:43
    Samo preko dana
    Preko noći ne mogu da se pročitaju slova. Loše je postavljena rasveta.
  • S

    19.02.2022 20:42
    S
    Prvi put u pozoristu i jako sam se razocarao ..ocekivao sam nesto lepse.. Prođes pored "Grobova"bez cveca krsta spomenika ..udes na 2. sprat niski plafon nekakve plafonske kamuflazne stare ploce i na kraju KATASTROFA sedista uzas noge nemozes dovoljno skupiti (sreca pa između mesto prazno zbog korone)Pogled samo 80% ..Totalno razocarenje!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti