Uskoro gradnja nove zgrade namenjene novosadskim naučnicima i umetnicima na Novom naselju

Stambena zgrada na tri sprata, namenjena zbrinjavanju mladih naučnika i umetnika u Novom Sadu, nići će u Ulici Stanoja Stanojevića za oko godinu dana.

Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika, u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, upravo traži izvođače radova na izgradnji pete po redu zgrade ove namene u istom bloku na Novom naselju.

Projekat zgrade spratnosti P+3+Pk je u novembru prošle godine završio "Domus inženjering" iz Jagodine. Neto površina je 1.308 kvadrata, a rok za završetak izgradnje biće 10 meseci.

Procenjena vrednost radova je 94,4 miliona dinara bez PDV. Rok za prijavu na tender je 11. mart.
 
 
Ove zgrade niču u nameri Univerziteta u Novom Sadu (osnivača Fondacije) da zaustavi, kako kaže, "evidentno prisutan odlazak mladih istraživača, naučnih radnika i nastavnika (tzv. odliv mozgova)".
 
Fondacija je osnovana 1999. godine. Do sada su izgrađene četiri stambene zgrade u kojima živi 114 naučnih radnika i umetnika, a koji stanove dobijaju po konkursu.
 
Peta zgrada bila je u planu još 2018. godine, ali do sada nije počela izgradnja. Zemljište je dato u namenu sredinom avgusta 2019. godine. 
 
Poslednja zgrada je useljena 2015. godine.
  • Naučnik

    19.02.2022 21:47
    Cena
    Cena će biti 1500e po m2, moći će da konkurišu samo mladi do 35 godina, tako da je cela jedna generacija naučnika od 2016 do 2022/23 zeznuta. Najveći stan, kao i do sad 50 kvadrata, pa ljudi sa dvoje dece nemaju ni razloga da konkurišu, sem da ga izdaju
  • Jogi Letač

    18.02.2022 15:36
    Hoće li kvadrat u ovim zgradama biti po istoj ceni kao i u zgradama za policajce i vojsku? Pitam za druga.
  • MarkoNS

    18.02.2022 15:22
    Stvarno nakazan projekat - kao da je radilo talentovanije dete na časovima tehničkog... Stiropor gradnja nedostojna vremena u kome živimo i potreba modernog čoveka.
    No, da se zaradi dosta novca, da se još malo jagodinizuje Novi Sad, a sve pod paravanom "brige" za naučnike i umetnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti