Nova odluka: Grad će ubuduće plaćati sanaciju novosadskih objekata koje ošteti požar

Grad je doneo odluku kojom se od sada propisuje kako će se novcem iz budžeta Novog Sada finansirati popravke objekata koji stradaju u požarima, saznaje 021.rs.
Nova odluka: Grad će ubuduće plaćati sanaciju novosadskih objekata koje ošteti požar
Foto: 021.rs (Arhiv)

Ova odluka znači će se sada znati koje je korake potrebno preduzeti kako bi se javna sredstva preusmerila za sanaciju štete na privatnim objektima što bi redovno trebalo da bude pokriveno osiguranjem, ali se u dosta slučajeva do sada pokazalo da građani ne plaćaju osiguranje, pa dođe do problema oko finansiranja popravke. 

Lokalne vlasti i ranije su znale da izađu u susret građanima i finansijski pomognu, a sada je ovo regulisano posebnom odlukom Skupštine grada i Pravilnikom koji je donelo Gradsko veće.

U Skupštinskoj odluci je navedeno da se sanacija izvodi na osnovu procene nadležnih organa, da radove obavlja preduzeće koje odredi Grad, dok se bliži uslovi za obavljanje sanacije i međusobna prava i obaveze uređuje ugovorom koji zaključuje gradonačelnik ili lice koje on ovlasti sa preduzećem koje izvodi radove i da se za to obezbeđuju sredstva u budžetu.  
 
Dalje, kako se 021.rs uverio, ove je detaljnije definisano u Pravilniku i sve kreće time što inspekcija sačinjava izveštaj o zatečenom stanju na objektu koji je oštećen ili uništen u požaru. Gradska uprava za inspekcijske poslove onda sačinjava informaciju o tome šta je potrebno uraditi da se sanira šteta, a koju potom Uprava za komunalne poslove šalje Gradskom veću. Na osnovu informacije Gradsko veće će odrediti firmu koja će obaviti raščišćavanje i izraditi projekat sanacije i sa njom će biti potpisan ugovor o finansiranju, pri čemu će izrada projekta sanacije krenuti tek po pribavljanju saglasnosti Skupštine stambene zajednice. 
 
Nakon izrade projekta, ova firma će ga poslati Gradskom veću na saglasnost i potom sledi potpisivanje ugovora o sanaciji, a posebno će se angažovati i nadzor sa kojim će se isto potpisati poseban ugovor.
 
U Pravilniku se kaže da će se posle toga potpisati i poseban ugovor sa Skupštinom zgrade gde će se regulisati međusobni odnosi. 
 
U odlukama nije navedeno koja će to firma biti odabrana za sanaciju, ali kako je u ranijim slučajevima kada je Grad pomagao bilo angažovano JKP "Stan", može se očekivati da to bude i sada. 
 
Dodajmo da je donošenje ove odluke usledilo posle katastrofalnog požara kojis e u decembru dogodio u zgradi u Ulici Jožefa Marčoka na Limanu.
  • Pravdoljub

    24.02.2022 08:07
    Sami sebi neprijatelji
    Gledam na Bulevaru oslobođenja iza prodavnice Idea, Simpo zagradio ulicu i napravio dvorište. Da nesreća bude veća jedini prazan prostor za hitne službe je prodat i sada je tu nikla nova zgrada (Adiko) banka. Jesno je da je Grad i sve druga službe u lancu odgovoran. Ljudi su prwd kapitalom nemoćni. Čeka se požar i ljudske žrtve da se nešto promeni...
  • Laloš

    23.02.2022 21:03
    Mislim da će osiguravajuće kuće biti oduševljene ovom odlukom. Više ne produžavam osiguranje imovine protiv požara. Osiguranje će mi biti bar 40% jeftinije.
  • Labud

    23.02.2022 19:08
    Da li se ovo odnosi samo na zgrade ili i kuće dolaze u obzir. Pitam za druga....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti