FOTO: Građani došli, Komisije nema - nepoznato kada će se nastaviti sednica o novosadskom GUP-u

Pojedini Novosađani jutros su, uzalud, došli do amfiteatra Spensa, očekujući nastavak sednice Komisije za planove o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana, nakon prekida u ponedeljak.
FOTO: Građani došli, Komisije nema - nepoznato kada će se nastaviti sednica o novosadskom GUP-u
Foto: 021.rs

Vrata amfiteatra bila su zaključana, obezbeđenje i zaposleni nisu znali ništa o nastavku sednice. Građani su odlučili da čekaju, ali su posle pola sata napustili prostor.

Među okupljenima je bilo i onih koji su došli kako bi obrazložili svoje prigovore na Nacrt GUP-a, a tu su bili i aktivisti koji su u ponedeljak prekinuli sednicu razvijanjem transparenta "GUP je glup" i aktiviranjem pirotehničkog sredstva. Oni su naveli za 021.rs da su došli da nastave započeto i da se izbore za povlačenje urbanističkog plana.

Iz Gradske uprave nema nikakvih informacija o tome kada bi sednica mogla da bude nastavljena. Predsednik Komisije Radonja Dabetić je u ponedeljak poručio da će sednica biti nastavljena kada se za to steknu uslovi. Bilo je i informacija da bi sednica trebalo da bude nastavljena u utorak, jer je amfiteatar već bio rezervisan za rad Komisije zbog velikog broj primedbi.
 
 
U ponedeljak je razmatrano tek 17 od 168 prigovora. Tu se videlo da urbanisti odbijaju prigovore građana na gradnju vijadukta nad Bulevarom Evrope i novog mosta u nastavku, kao i da nema traženog očuvanja zelenih površina, ali i da se izlazi u susret pojedinim investitorima.
 
Sednicu je od samog početka pratilo nadvikivanje, svađe građana sa članovima Komisije i predstavnicima "Urbanizma". Tri sata od početka sednice aktivisti su aktivirali pirotehničko sredstvo i raširili transparent u amfiteatru. Iako su pripadnici policije i obezbeđenja bili prisutni, oni nisu reagovali, a sednica je prekinuta sat vremena nakon incidenta. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je ovakvo ponašanje.
 
Građani, aktivisti, članovi ekoloških pokreta, neformalnih grupa, kao i Društvo arhitekata Novog Sada, traže da se Nacrt GUP-a vrati na doradu. Jedan od argumenata je i taj što je gotovo 15.000 građana potpisalo prigovore na ovaj urbanistički plan. Osim toga, aktivisti zahtevaju i izuzeće članova Komisije koji su poslovno povezani sa investitorskim kompanijama. 
 
Najviše primedbi odnosi se na vijadukt i novi most u produžetku Bulevara Evrope, pomeranje nasipa, budućnosti brodogradilišta i Šodroša zbog projekta "Novi Sad na vodi", smanjenje zelenih površina...
  • Bojan

    09.03.2022 07:32
    @Лиманац

    Isto kao i vama bilo kakvo dalje iživljavanje na Limanu.
  • Лиманац

    08.03.2022 21:28
    Обавештење
    Брајану Брковићу и његовој скупини екстремних левичара биће физички онемогућен улазак на седницу, по наставку исте. Нема више толеранције за насилничко понашање и изгреде који су увек на штету града и грађана.
  • opasnio po okolinu

    08.03.2022 19:41
    E sednica
    kad mze e skola e diploma može i E sednica, kad za drugo nismo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti