Ukrajinska IT firma se seli iz Novog Sada u Zagreb: "Nije bilo podrške srpske vlasti za Ukrajinu"

Ukrajinska IT firma "Intellias" koja je ove godine trebalo da otvori kancelariju u Novom Sadu i zaposli najmanje 60 programera, odlučila je da odustane od poslovanja u Srbiji.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost objavljenom na njihovom sajtu, to čine zato što "ne osećaju adekvatnu podršku za Ukrajinu od srpskih vlasti u ovim teškim vremenima, u poređenju sa podrškom koja postoji u drugim zemljama".

Umesto Novog Sada, kancelarija jedne od najvećih IT kompanija u Ukrajini, koju je i Forbs proglasio za najboljeg ukrajinskog poslodavca, naći će se u Zagrebu.

U saopštenju objavljenom na sajtu kompanije, navodi se da su izabrali Hrvatsku zbog dobro razvijene IT zajednice, ali i zbog podrške Ukrajini na putu ka Evropskoj uniji, zatvaranju neba za ruske avione, donacijama ukrajinskoj vojsci, kao i prihvatanju ukrajinskih izbeglica.
 
"Vrlo nam je važno kako druge države u kojima su naši razvojni centri reaguju na događaje u Ukrajini. Vidimo da hrvatsko političko vođstvo aktivno podržava Ukrajinu u ratu i pruža azil izbeglicama. Hrvatski dobrovoljci otišli su u Ukrajinu kako bi pomogli našoj vojsci. S obzirom na sve ove faktore, odlučili smo da preselimo naše kancelarije u Zagreb", rekao je Vitalij Sedler, direktor i koosnivač kompanije "Intellias".
 
 
Kompanija je već započela pripreme za transfer svih projekata iz Novog Sada u Zagreb.
 
"Preselili smo kancelariju za Balkan iz Srbije u Hrvatsku. Ova zemlja zauzima jaku ukrajinsku poziciju, tako da naša glavna kancelarija na Balkanu treba da bude u Zagrebu", rekao je Sedler u razgovoru za Forbs. 
 
Ova kompanija je do kraja 2022. godine u Novom Sadu trebalo da zaposli više od 60 inženjera koji bi radili na softverskim rešenjima vezanim za telekomunikacije, autoindustriju, finansije i slično.
 
Kako se navodi u članku koji je objavio ukrajinski Forbs, već je zaposleno oko 10 inženjera i menadžer srpske ispostave. Do kraja godine, tim je trebalo da broji do 100 ljudi. Kompanija je, po rečima direktora, trebalo da ulaže nekoliko stotina hiljada dolara godišnje u Srbiju. Pričalo se i o otvaranju kancelarija u Beogradu.
Inače, dok je većina zemalja osudila rusku agresiju na Ukrajinu, među kojima je i Srbija, i dok je veliki broj njih uveo sankcije, Beograd je bio dom skupu podrške Vladimiru Putinu i ruskoj invaziji na ovu evropsku državu.
 
 
Portal 021.rs je pisao zastupnicima ukrajinske kompanije kako bismo saznali šta će se dogoditi sa radnicima iz Srbije koji su već zaposleni u ovoj firmi i da li su razgovarali sa predstavnicima srpskih vlasti o ovoj odluci, međutim do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

Komentari 182

  • EU

    12.03.2022 09:46
    @Mile @PM
    Samo jedno pitanje za ove sto zaradjuju 3500€ i više: kako to da niste svi već kupili neku jahtu od ovih jadnih ruskih oligarha, Berluskonijevu vilu na Sardiniji ili dva Ferarija?
    Mislim, sa tolikom platom u Novom Sadu sigurno ste milioneri do sada!
    Ah da, Monopoli novac se ne računa…
  • pobogu

    11.03.2022 09:06
    "Nije bilo podrške srpske vlasti za Ukrajinu"


    Ni Srbija nema podrsku od srpske vlasti...

    Al' mi navikli...
  • JackReacher011

    11.03.2022 07:21
    Logicno
    Odavno je ekonomija u sluzbi politike, cesto na svoju stetu...zbogom ukrajinska kompanijo, ovde ima toliko posla za obrazovane ljude da se vas odlazak nece primetiti...stiglo je dotle da ja fizickog radnika za posao u dvoristu ne mogu da nadjem za manje od 40eur...Hrvatskoj nedostaje 40000radnika za sezonu...ima posla i za izbeglice...nek vam je sa srecom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti