Najavljen protest ispred prostorija novosadskog SNS: Hapšenje aktivista kao zastrašivanje

Omladinsko-studentska akcija i Ekološki front pozivaju građane, aktiviste i političke stranke iz cele Srbije na protest ispred prostorija Gradskog odbora SNS, a nakon privođenja trojice aktivista.

Poziv na protest u Novom Sadu stiže nekoliko sati nakon predloženog pritvora za Srđana Đurića, Brajana Brkovića i Mladena Cvijetića - sva trojica aktivisti Omladinsko-studentske akcije (OSA) koje tužilaštvo tereti za nasilničko ponašanje tokom poslednje sednice Komisije za planove o nacrtu Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad.

Aktivisti su, kako je 021.rs izveštavao, tokom sednice komisije razvukli transparent "GUP je glup", upalili pirotehnička sredstva i blokirali rad komisije za koju grupa nevladinih organizacija smatra da ne radi u interesu građana prilikom donošenja krovnog urbanističkog akta, već u interesu režimskih investitora.

Detaljnije o svemu što se u ponedeljak dogodilo na prekinutoj sednici Komisije za planove pogledajte OVDE.
 
Protest je zakazan za sredu, 9. mart, u 17.30h u Ilije Ognjanovića 7, ispred prostorija Gradskog odbora Srpske napredne stranke.
 
"Danas su uhapšeni Brajan Brković, Srđan Đurić i Mladen Cvijetić, aktivisti Omladinsko-studentske akcije Novi Sad zbog nenasilnog političkog performansa na javnoj sednici. Mladići su članovi organizacije koja sprovodi obuke za čuvare izborne volje 3. aprila, kao i kampanju za povećanje izborne izlaznosti mladih. Zato hapšenja aktivista vidimo kao političku odmazdu i zastrašivanje. Srpska napredna stranka, koja stoji iza ovog sramnog hapšenja, mora da stane sa progonom i represijom kako u Novom Sadu, tako i širom zemlje", poručuje se u pozivu koji su poslali OSA i Ekološki front Novi Sad, koji čini nekoliko ekoloških udruženja građana.
 
Dodaju da se neće dozvoliti obračun i ućutkivanje sa pojedincima, "korak po korak".
 
"Srbija se brani u Novom Sadu", zaključak je poziva.
 
Danas je već održan jedan protesni skup i to nakon privođenja trojice aktivista, ispred suda. Hapšenje je osudilo i društvo "Koraci", kao i Vojvođanski kulturni klub.
 
Svoj stav o dešavanjima na sednici Komisije za planove izneo je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je poručio da je "zgrožen dešavanjima na sednici".
  • Vlada

    09.03.2022 10:32
    @Goran

    Ma važi dečko. Možete 15 izbora da namestite, ali po komšiluku nam nećete graditi. Ako vam se ne sviđa paljba odavde da se ne biste loše proveli.
  • >Nbs

    09.03.2022 09:25
    evro danas 119.5 i tako....
  • Ivana S

    09.03.2022 09:25
    Ustanak nego šta
    Bravo hrabri mladi ljudi! Tako smo i mi u vreme mojih studija, dok je bio "Otpor". Ni tada a ni sada ovo nije bilo "samo" studentsko pitanje. Pozdrav iz Italije! Vidimo se na izborima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.