FOTO: Kome zvone R2-D2 kontejneri u Novom Sadu?

Ukupno 50 kontejnera "zvona" za staklo biće postavljeno na teritoriji Novog Sada, a neke od njih verovatno ste već i primetili na novosadskim ulicama.
FOTO: Kome zvone R2-D2 kontejneri u Novom Sadu?
Foto: 021.rs

Kako za 021.rs kažu iz JKP "Čistoća" ovo predstavlja prvi korak ka uvođenju primarne separacije, a postoji i mogućnost proširenja kapaciteta.

Projekat "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu" radi se na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je Grad Novi Sad potpisao sa Nemačkom agencijom (GIZ), NALED-om i Sekopak d.o.o. Beograd - Društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom.
Cilj je formiranje sakupljačke mreže za staklenu ambalažu.
 
 
"Jako je bitno da se građani uključe u ovu akciju i da pokažu odgovornost prema našoj životnoj sredini, zato su pripremljeni i flajeri sa informacijama o lokacijama ovih kontejnera, kao i kratka edukativna informacija šta je ono što se može ubacivati u njih, a koji će se distribuirati građanima zajedno sa računom JKP 'Informatika", navode u ovom gradskom preduzeću.
 
 
Iz "Čistoće" navode da su lokacije na koje će kontejneri biti postavljeni odabrane na osnovu istraživanja gde postoji najveća potreba, a tačne lokacije biće saopšteno uskoro.
U okviru istog projekta postavljeno je 150 "zvono" kontejnera u Beogradu, kao i 600 u Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu.
 
Projekat je regionalnog karaktera i sprovodi se u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Pokrenula ga je Nemačka razvojna saradnja GIZ sa ambalažnim operaterima iz tri države. Projektom je predviđeno uspostavljanje ekonomski efikasnog lanca sakupljanja i reciklaže stakla, tako što se u gradovima i opštinama uključenim u projekat postavljaju kontejneri za odlaganje staklenog ambalažnog otpada. 
 
Staklo je materijal koji se može beskonačno reciklirati, a da pritom ne gubi na kvalitetu. Sa druge strane, staklu je na deponijama potrebno i do 5.000 godina da se razgradi.
  • Komifo

    12.03.2022 14:00
    @Vesna

    Simptomatično je da nisi ostala u svom gradiću, niti si otišla da živiš u Tuzli, nego si došla ovamo da kritikuješ. Svi vi kojim ste došli ovamo gde vam baš i ne valja i naprednije vam je negde drugde u regionu razmislite gde ste pogrešili i načinili sebe nesrećnim, i koliko trujete one kod kojih ste se doselili.
  • djole

    11.03.2022 19:19
    de je mapa sa lokacijama kanti
    de je mapa sa lokacijamaaaaa tih novih kontejneraaaaa
    ona slika na letku je ko neka uvreda
  • Stiv

    11.03.2022 16:03
    @Vesna

    Hahaha, govorite o Tuzli kao da je Luksemburg. To su priče za nekog ko nikad nije bio u BiH, vrlo dobro znamo kakve su Tuzlanske ulice i trotoari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.