FOTO: Nove sadnice na Pozorišnom trgu

Gradsko zelenilo zasadilo je nove sadnice japanske ukrasne crvenolisne trešnje, ruža i ukrasnog bilja na Pozorišnom trgu.
Žardinjere, koje su izgrađene kao sastavni deo novog izgleda Pozorišnog trga, ukrašene su sa više od 50 žbunova lavande, na zelenoj površini pored teretnog ulaza u Srpsko narodno pozorište, u blizini Uspenske crkve, ulepšana je poleglim žbunjem i ružičnjakom sa 80 sadnica ruža vrste "zomerebend" sa obe strane teretnog prilaza
pozorištu.

U Gradskom zelenilu navode da je Pozoršini trg prestižni deo urbane celine centra grada i da njihovi radnici upravo završavaju poslednje finese unapređenja zelenila jednog od najpoznatijih novosadskih gradskih ambijenata.

"Nova zelena površina kod Uspenske crkve činiće novu ambijentalnu kompoziciju sa Pozorišnim trgom. Velika žardinjera i prostor sa fontanom i mestima za sedenje sastoji se od šest manjih zelenih površina. U manjim žardinjerama zasađene su zimzelene žbunaste vrste, niskog rasta, na osnovu zamisli i zahteva Saveta za ozelenjavanje Grada Novog Sada. Smatra se da će odličan vizuelni utisak ostvariti postavljena kombinacija šest stabala ukrasne trešnje, 80 ruža i više od 50 žbunova lavande", kaže Jelena Prica, pomoćnica direktora Gradskog zelenila.
 
 
Ona ističe da Gradsko zelenilo doprinosi uređenju centra Novog Sada, i da je obogaćivanje Pozorišni trga samo deo aktivnosti na uređenju centralnog gradskog jezgra.
 
"Počeli su radovi na rekonstrukciji Dunavskog parka u kom će biti zamenjene sve staze, rekonstruisane postojeće i postavljene nove klupe, zasađeno novo drveće, rekonstruisana rasveta, postavljena ograda i izgrađeno novo dečije igralište. Nakon rekonstrukcije Dunavski park, najastarija parkovska površina u gradu, zasijaće punim sjajem", kaže Prica.
  • Marko

    14.03.2022 00:27
    Bravo za japanske trešnje.
  • Liman

    13.03.2022 10:32
    У урбанизму, трг је планирано отворено подручје у граду, обично четвороугаоног облика. Неки су тргови довољно велики да служе као "народни тргови" на којима се дешавају историјски догађаји једне нације. Dakle trg nije mesto koje treba načičkati svim i svačim. Novosadski urbanisti očigledno nisu bili na času kada se to učilo, ali su dobro naučili neku drugu lekciju.
  • Cvk.

    13.03.2022 10:17
    Pozorišni trg -zelenil
    Ok.Lepo ako se sve primi,ruže, nisko zelenilo..
    Japanske trešnje !!! Divno drvo kad cveta, a da li donosi i neku vrstu ploda, ne znam ???
    Dane bude da gazimo k'o po šljivama, tj ronglovima koji su posađeni u nekim delovima grada.Niko ih posle nečisti...može lepo da se oklizne i još miriše na rakiju!!!
    Lipe bi bile ipak bolje.Mirišu, prave veći hlad i Trg bi bio lep k'o ZmajJovina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti