Vrlo složeno i komplikovano: Urbanizmu treba 40 dana da dostavi dokument o brodogradilištu

Od Javnog preduzeća "Urbanizam" 021.rs je zatražio Analizu saobraćaja na lokalitetu brodogradilišta, koja uključuje i analizu budućeg stanja nakon što se izgradi most.
Vrlo složeno i komplikovano: Urbanizmu treba 40 dana da dostavi dokument o brodogradilištu
Foto: 021.rs

Umesto 15 dana, koliko je inače zakonski rok da se dostavi dokumentacija tražena Zahtevom za pristup informaciji od javnog značaja, "Urbanizam" je iskoristio mogućnost naknadnog roka, koji ne može biti duži od 40 dana.

Oni su to uradili jer, navodno, "iz opravdanih razloga" nisu u mogućnosti da stave na uvid traženi dokument, odnosno da dostave njegovu kopiju.

Prema obaveštenju koje je 021.rs dobio nakon upućivanja zahteva, 7. marta, do traženih informacija (Analiza saobraćaja pomoću makro i mikro simulacije saobraćajnih tokova na lokalitetu brodogradilišta u Novom Sadu) se dolazi na "vrlo složen i komplikovan način".
 
Objasnili su da dostavljanje dokumenta zahteva povlačenje materijala iz arhive preduzeća koja se nalazi van sedišta JP "Urbanizam".
 
"Imajući u vidu epidemiološku situaciju, trajanje epidemije, odnosno povećan broj odsutnosti zaposlenih zbog privremene sprečenosti za rad usled pandemije, i samim tim povećan obim posla, navedeni zahtev će biti rešen u roku od 40 dana od dana prijema zahteva", navodi se u odgovoru "Urbanizma" na naš zahtev.
 
Ovim je "Urbanizam" iskoristio maksimalan zakonski rok za dostavu informacije od javnog značaja i samim tim odložio izlaganje javnosti dokumenta do posle izbora, a moguće i do posle usvajanja Generalnog urbanističkog plana, za čije svrhe je, između ostalog, izrađena ova studija.
 
Prema saznanjima 021.rs, tražena analiza sadrži simulaciju trenutnog stanja, ali i analizu budućeg stanja sa planiranim mostom i sa punim kapacitetom izgrađenosti na lokalitetu brodogradilišta.
 
Analizu je, kako saznaje 021.rs radilo preduzeće "VIA Inženjering" iz Novog Sada
Inače za utorak, 15. mart, zakazana je javna sednica Komisije za planove, nakon čega bi Nacrt Generalnog urbanističkog plana trebalo da se nađe pred odbornicima Skupštine Grada. 
 
Prethodna sednica prekinuta je posle tročasovne rasprave između građana i predstavnika Komisije i JP "Urbanizam". Prisutni građani su se bunili zbog odbijanja prigovora, a do prekida je došlo kada su članovi Omladinsko studentske akcije razvili transparent "GUP je GLUP" i aktivirali pirotehničko sredstvo. 
  • koko

    14.03.2022 15:33
    od vlasti do paranoje
    Isti priča kao i sa overivačima. Naredbe stižu od gradonačelnika. Blokade rada mesnih zajednica, povlačenje overivača, rok od 40 dana za dostavljanje dokumentacije, sve su to njegove manipulativne radnje.
  • Sosa

    14.03.2022 15:14
    Ovo je sad cista zloupotreba zakona od javnog preduzeca.
    Samo da ne bude pre sednice gupa.
  • 3. April!

    14.03.2022 14:52
    Vreme je da shvate da nisu građani tu zbog njih, već da su oni tu zbog nas, da budu servis građana.
    Izađimo svi na izbore, objasnimo im!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti