FOTO: Rekonstruisana Železnička stanica u Novom Sadu - novi koloseci, ambulanta, deo za decu...

Železnička stanica u Novom Sadu rekonstruisana je prvi put od 1964. godine od kada je izgrađena.
FOTO: Rekonstruisana Železnička stanica u Novom Sadu - novi koloseci, ambulanta, deo za decu...
Foto: 021.rs

Obnova je započeta u septembru 2021. godine. Prva faza radova podrazumevala je rekonstrukciju prva tri stanična koloseka, kao i desetog i jedanaestog koloseka i izgradnju novog perona i nadstrešnice.

Delimično je sanirana i adaptirana stanica. Uređene su i prostorije Centra za daljinsko upravljanje i stanični restoran, a obnovljen je i deo kancelarija.

Zamenjena je i stolarija unutar stanice i ugrađen je lift. Stanica sada ima i ambulantu, prostor za decu napravljen u saradnji sa Predškolskom ustanovom "Radosno detinjstvo", punkt za testiranje na kovid, kao i čekaonicu za bicikle. 
 
U okviru stanične zgrade počela je da radi i nova pošta, a na istom mestu postavljen je i prvi paketomat.
 
Tu su i bankomati, koji još uvek nisu u upotrebi. 
 
 
Radove je izvodio konzorcijum kineskih kompanija "China Railway International" i "China Communications Construction Company", koji gradi prugu za velike brzine između Novog Sada i Subotice.
 
Prostor oko stanice uređivali su radnici JKP "Put". 
 
 
Inače, u subotu, 19. marta će biti otvorena pruga Beograd - Novi Sad. Vozna karta će koštati 300 dinara u jednom smeru, ali samo tokom promotivnog perioda. Prevoz na toj relaciji biće besplatan za decu uzrasta do sedam godina. 
 
Iako prvi voz kreće već u subotu, za sada znamo samo da će se njime voziti srpsko i mađarsko državno rukovodstvo. Na sajtu "Srbija voza" još nije moguće kupiti kartu, a kako su se uverili reporteri 021.rs, ni oni zaduženi da daju informacije o polascima na Železničkoj stanici tu informaciju još nemaju.
Kako je ranije saopšteno, karte će moći da se kupe na tri načina - preko aplikacije "Srbija voza", na novim kartomatima postavljenim na železničkim stanicama ili na blagajnama.
 
Saobraćaće tri vrste vozova - intersiti, regio-ekspres i regio, koji će se razlikovati po broju stanica na kojima će stajati, a samim tim i po vremenu putovanja.
 
Svakog dana će biti 18 polazaka iz oba grada, prvi u 5:25 iz Beograda, odnosno 5:28 iz Novog Sada. Poslednji će kretati u 22:02 iz Novog Sada, a u 22:20 sa stanice Beograd centar, odnosno Prokopa.
 
Intersiti vozovi će biti najbrži i stizaće na odredište za 36 minuta, pošto će imati samo jednu međustanicu i to na Novom Beogradu. Putovanje regio-ekspresom će trajati 49 minuta, pošto će se zaustavljati na sedam međustanica - Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci. Najsporiji će biti regio vozovi koji će putovati između 55 i 57 minuta, a stajaće na 11 međustanica. U pitanju su Novi Beograd, Tošin Bunar, Zemun, Zemun Polje, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci i Petrovaradin.
 
Najveću brzinu od 200 km/h vozovi će razvijati na delu od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački Vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara.
 
Putnike će prevoziti stariji tip elektromotorne garniture, ali i dve nove "Štadlerove" dabl-deker garniture sa 314 mesta, 12 kliznih vrata, aparatima za kafu, delom za bicikle i presvlačenje beba i besplatnim internetom. Stjuardi i stjuardese će prodavati kafu, sokove i drugo piće, grickalice, salate, sendviče, a plaćanje će osim u kešu biti moguće i karticama.
 
Inače, voz je i zvanično dobio ime "Soko". Logo čini stilizovana glava sokola u bojama srpske zastave i ćirilični natpis "Soko" ispod nje.
  • 9

    20.03.2022 08:40
    Da li je
    i sat rekonstruisan ? Imam 60 godina i živo ga se
    sećam iz najranijeg detinjstva kada smo čekali
    vozove koiji su po njemu stizali na vreme
    a onda su stizala bolja vremena pa su kasnili
    satima u dolasku ali nikada u polasku.
  • RadeNS

    19.03.2022 01:18
    дoček
    Napadno ćiriličarenje u Vojvodini je truba.
  • Мира

    18.03.2022 10:57
    Nema
    Nama ništa nije dobro.Ne valja Tito ,ne valja Sloba ,ne valja Đilas ,ne valja Vučić .A šta je dobro ovo što se zove demokratija.Nikada mi neće biti jasno .Neka nam je BOG u pomoći .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti