Novosadski "Lir" u problemima zbog ukrajinske krize, moguća obustava rada

Menadžment kompanije "Lir" u Novom Sadu obavestio je zaposlene da je firma u problemima zbog ukrajinske krize, te da je moguć prekid rada.
Novosadski "Lir" u problemima zbog ukrajinske krize, moguća obustava rada
Foto: 021.rs

Kako se navodi u obaveštenju dostavljenom zaposlenima, "zbog političke situacije prouzrokovane ukrajinskom krizom situacija na globalnom tržištu je praktično nepredvidiva i otežani su uslovi poslovanja".

Zbog sankcija je, navode, došlo do prekida lanca snabdevanja, pa postoje problemi sa nabavkom poluprovodičkih komponenti.

"Nažalost, niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da utvrdi okviran vremenski period kada će se problem rešiti", ističu u kompaniji.
 
Objašnjavaju da je u poslednje dve nedelje bilo više otkazivanja porudžbina kupaca koje su "posledično dovele do otkazivanja rada zaposlenih".
 
"Svesni smo da sve ovo izaziva veliku dozu zabrinutosti i nezadovoljstva zaposlenih, ali ovim putem napomnjemo da svakodnevno pratimo situaciju i zajednički sa korporacijom i našim kupcima pokušavamo da pronađemo najbolje rešenje", navodi se u obaveštenju.
 
Menadžment novosadske ispostave kompanije "Lir" na kraju moli sve zaposlene da imaju razumevanja za "trenutni prekid rada".
 
"Prekid je samo produkt trenutne nestabilnosti uzrokovane višom silom i svi se iskreno nadamo da će se ova situacija uskoro stabilizovati i da ćemo početi sa redovnim radom", zaključuje se.
 
Iz Sindikata "Nezavisnost" koji je organizovan u "Liru" 021.rs potvrđuju da su dobili ovakvo obaveštenje, ali dodaju da nemaju više informacija o eventualnom prekidu rada.
 
Kako navode, njima je rečeno da radnici dolaze sledeće nedelje na posao, ali moguće je da će rukovodioci timova pojedinačno javljati da li dolaze svi.
 
"Imamo kolektivni ugovor koji važi do kraja sledeće godine. U slučaju najdramatičnijeg scenarija, uvek možemo da sednemo za sto i razgovaramo, ali sve se radi u dogovoru. I menadžment ne može ništa, to je ipak strana kompanija koja radi po zakonima naše države. Imamo definisane neke stavke, a za sve ostalo pregovaramo", kaže za 021.rs član Sindikata. 
 
"Lir", koji zapošljava oko 2.500 ljudi je i 2020. godine obustavio radni pogon, a radnike poslao na godišnji odmor za vreme vanrednog stanja zbog virusa korona. 
  • Ide Mile

    22.03.2022 07:33
    Eeee
    Ja sam radio u jednoj od tih fabrika. Obustave rada su bile kojekad. Radnici koji su pod ugovorima imaju prekid radnog odnosa, stalni radnici retko kada. Nego nerazume ove što pričaju kako bi bilo bolje da je to njiva i da se hrani svet pšenicom. Greška!!!!!Tu njivu bi obrađivao jedan čovek, a trenutno na toj jednoj njivi rade hiljade ljudi. Ja bi poklonio i jednu svoju njivu samo za rad radnih mesta drugih ljudi!!!!
  • I to sam vam resio

    19.03.2022 10:58
    Odlicno, drzava nek onda zatvori sve do kraja, srusiti te hale i posto su svakako na obradivom zemljistu, zasaditi psenicu i kukuruz i dve muve jednim udarcem, narod koji je tu radio nek nastavi da radi zemlju a drzava ce resiti i prinose i bice jos vise hrane za Srbiju
  • C

    19.03.2022 07:55
    C
    Nisu stranci krivi nego AV koji je sav ovaj haos dozvolio uz svoju proviziju! A narod...bio ovca i ostace!!! Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti