Vučić: Prugu gradili ruski i kineski prijatelji, nadzor sproveli Nemci, vozove isporučili Švajcarci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom vožnje do Novog Sada, ocenio da će brza pruga između Beograda i Budimpešte omogućiti novu era u odnosima Srbije i Mađarske.
Vučić: Prugu gradili ruski i kineski prijatelji, nadzor sproveli Nemci, vozove isporučili Švajcarci
Foto: 021.rs
"Ovo će dodatno da zbliži Srbiju i Mađarsku. Budimpešta će nam biti iz Beograda na dva sata i 40 minuta kada pruga bude završena", kazao je on.

Vučić je novinarima u vozu rekao da "ne može da sakrije radost" i da je "ponosan na rezultate". 

"Danas puštamo saobraćaj brzu prugu koje su gradili naši ruski i kineski prijatelji, nadzor sproveli Nemci, vozove isporučili Švajcarci, a bogata i stabilna Srbija sve to uredno plaća", poručio je potom Vučić u Novom Sadu na ceremoniji otvaranja rekonstruisane deonice pruge od Beograda do Novog Sada.

"Viktor mi je rekao kada smo ušli u voz da je ovo nova era - prosto ne verujete da ćemo za 33 minuta biti u Novom Sadu, a ovaj projekat će zbližiti Srbe i Mađare", rekao je Vučić.
 
On je naglasio da će buduća pruga od Beograda do Budimpešte biti "veza između juga i Centralne Evrope". Ocenio je da zbog ovakvih projekata, ali i približavanja Srbije i Mađarske, značajno raste trgovinska razmena.
 
Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da se danas povezuju dve zemlje, dve prestonice i na taj način se olakšava život i Srbima i Mađarima.
 
"I Mađari i Srbi su narod sa teškom istorijskom sudbinom, ali danas prijateljstvo između dva naroda nikada nije bilo toliko blisko", rekao je Orban.
 
Orban je istakao da je "najveći izazov za odnose Srbije i Mađarske" bilo to što su bili "fizički izolovani", a da se sada "gradi vezu između juga i centra".
 
On je zaključio da je današnji dan dokaz da će "njih dvojica uraditi još mnogo fantastičnih stvari".
 
"Istina je da smo mi malo zaostali za vama, ali obećavam da će ova železnička linija do Budimpešte biti u funkciji do 2025. godine", poručio je Orban.
 
Premijerka Ana Brnabić poručila je da je "srećna i preponosna".
 
"Srbija je danas drugačija zemlja, a kako će tek biti kada ovako budemo putovali i do Niša ili Preševa ili da neko živi u Beogradu, a studira u Novom Sadu? Ovako je lepše, jednostavnije i brže, ovo je druga zemlja", naglasila je premijerka.
 
Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je da su nova pruga i voz simboli prijateljstva i ocenio da će to doneti "novi kvalitet u svakodnevnom životu".
 
Radovi na deonici do Novog Sada počeli su 2017. godine, procenjuje se da su koštali oko 580 miliona dolara, a izvele su ih ruska kompanija RŽD Internešenel i konzorcijum kineskih kompanija, dok je testiranje pruge obavio  nemački "Dojče ban".
 
Od nedelje, 20. marta rekonstruisanom prugom na relaciji Beograd- Novi Sad saobraćaće novi voz velike brzine "КISS 200" čiji je proizvođač kompanija "Štadler Busnang AG" (Stadler Bussnang AG), a koji je nedavno na konkursu "Srbija voza" dobio ime "Soko".
 
Brzi voz "Soko" koji je iz Beograda krenuo u 11.20, stigao je u Novi Sad u 11 sati i 53 minuta.
  • Lala

    22.03.2022 08:54
    La La Land
  • salajka

    22.03.2022 08:46
    Botovi
    Ova horda botova koji za sitne pare udaraju minuse, je za boziju kaznu. Kakav je mentalni sklop njihov ni psihijatri ne bi mogli da odgonetnu. I ne boje se karme, a karma stiže polako, ali grize kao lav.
  • Dado

    21.03.2022 10:13
    Ugašena Batajnica
    Jutros sam u privatnom razgovoru sa zaposlenima na stanici u Batajnici da: ”nema šanse pre decembra 2022. godine proradi BG voz na relaciji Beograd Centar – Batajnica.” Delimično zbog novog brzog voza za Novi Sad, kako kažu, I da nemaju dovoljno garnitura da pokriju I Lazarevac I Ovču.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti