Za koje popravke je potreban atest i zašto je kuka postala važna na tehničkom pregledu?

Kada idete na tehnički pregled važno je i koje popravke ste obavljali u prethodnom periodu. Za neke od njih neophodno je da imate uverenje o ispitivanju Agencije za bezbednost saobraćaja - atest.
Dve najčešće prepravke su promena vrste vozila iz putničkog u teretno ili obrnuto, i ugradnja gasa ili njegova izgradnja. Ove dve prepravke na vozilu podležu ispitivanju i neophodno je imati atest Agencije za bezbednost saobraćaja, objašnjavaju u Auto-tehnici.
 
Vrlo česta prepravka je naknadno zatamnjivanje stakala, popularno stavljanje folija, koje takođe podrazumeva imanje atesta. Ovo se odnosi na naknadno lepljenje tamnih folija sa unutrašnje strane stakala na vozilu, dok se atest ne traži za brendiranje vozila kad se folija lepi sa spoljašnje strane i prelazi na stakla ali ne ona u ravni vozača.
Ono što mnogi ne znaju jeste da prepravka signalizacije u smislu dodavanja dnevnih svetala ili zamena običnih farova ksenon farovima, takođe predstavlja prepravku vozila i neophodan je atest.
 
"Da pojasnimo šta se ovde dešava. Kad vlasnici vozila odluče da zamene farove, vrlo često odu u prodavnicu ili kod električara i oni im preporuče potpuno nove ksenon farove ili samo zamenu instalacija i postavljanje takozvanih sijalica sa gasnim izvorom svetlosti. Vlasnici to plate i tek kad dođu na tehnički pregled tu im se kaže da za takvu vrstu promene na vozilu moraju da imaju i atest. Kako se vidi da to nisu originalni ksenon farovi? Zato što se vide dodatne instalacije, nemaju perače farova i slično. Na žalost, do tada im to niko nije rekao. Vrlo često se dešava da onda ponovo menjaju farove, sijalice, instalacije i vraćaju u prvobitno stanje, jer ni nemaju uslove za dobijanje atesta", poručuju u Auto-tehnici.
U prepravke se takođe ubraja naknadno montiranje pragova ili rol barova koji nisu fabrički ugrađeni. Ono što je jako bitno prilikom kupovine jeste da ovakvi delovi, koji su bez homologacije, više ne mogu biti ugrađeni.
 
Znači, kad kupite nov automobil koji na sebi ima pragove ili rol barove koji imaju homologaciju sa oznakom marke tog vozila, nećete imati problema na tehničkom pregledu, ali ako kupite pragove na Najlon pijaci i sami ih montirate, tako nećete proći tehnički pregled, a ni dobiti atest.
 
 
U prepravku još spada zamena motora ukoliko nije istog tipa, zatim ugradnja komandi za lica sa invaliditetom, ugradnja rashladnih uređaja, prepravka u hladnjaču i svaka naknadna ugradnja uređaja koji menja tehničke karakteristike vozila. 
 
 
Naravno, prepravkom na vozilu se smatra i naknadna ugradnja kuke. Ono što se promenilo je da su ranijih godina vlasnici vozila sa kukama, na tehnički pregled morali da dolaze bez namontirane kugle. Pravilo je izmenjeno i sada na tehničkom mogu da se pojave i sa namontiranom kuglom, a ukoliko nije namontirana, onda moraju da je donesu. 
 
"Zato što među novim uređajima i opremom koja se u potpunosti primenjuje na svim tehničkim pregledima od ove godine, postoje takozvani kalibri kojima se kontroliše i kugla kuke. Takođe, postoji i uređaj za kontrolu instalacija, koji se povezuje sa vašim instalacijama za kuku i kontroliše se signalizacija. Vozila sa kukom koja su uvezena od 19. aprila 2014. godine i koja imaju uverenje ABS da su upotrebljavana, ne moraju da imaju nikakav dodatan atest", dodaju u Auto-tehnici.
 
Vozila koja imaju ugrađenu kuku fabrički moraju da imaju COC obrazac i u njemu se nalazi podatak o fabrički ugrađenoj kuki ili vam ovlašćeni predstavnik za vaše vozilo u Srbiji može dati potvrdu da je vaše vozilo proizvedeno sa ovim uređajem.
 
 
Može se desiti da ste kupili i novo vozilo ali da je kuka ugrađena u Srbiji. U tom slučaju, kao i u slučaju da sada želite da ugradite kuku, obraćate se Agenciji za bezbednost saobraćaja, te uz račun od kuke, potvrdu servisa koji vam ju je ugradio i potvrdu proizvođača vozila da je na vaše vozilo uopšte moguća ugradnja kuke, dobijate atest.
Za kuke za koje nemate račun i one same nisu homologovane, na žalost, ne možete da dobijete atest. Veoma bitna informacija je da izgradnja kuke ne predstavlja prepravku i za nju ne morate da se obraćate agenciji, međutim neophodno je da svi delovi i instalacije budu izgrađeni.
 
Više o ovoj, ali i drugim temama, saznajte na sajtu Auto-tehnike ili na njihovoj Fejsbuk stranici. Možete i da ih posetite u Stevana Mokranjca 1 (od 8 do 15.30h), kao i u Raškoj 19 (od 7 do 21h). 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti