Novosadska opozicija još jednom pozvala da se ne donosi GUP u ovom obliku

Udružena novosadska opozicija pozvala je da se ne usvaja Generalni urbanistički plan Novog Sada, već da počne njegova ponovna izrada.
Novosadska opozicija još jednom pozvala da se ne donosi GUP u ovom obliku
Foto: 021.rs

Oni su naveli da će pokušati na sve moguće načine da utiču na to da se ne usvoji predloženi plan, u koje spadaju i građanska neposlušnost i protesti. 

Ocenjeno je da je GUP pripremljen tako da služi samo investitorima i da lokalna vlast nije pokazala spremnost na dijalog, pri čemu su odbili 15.000 primedbi.

 
Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Danijela Grujić navela je da je ovako predloženi generalni plan pokriće za realizaciju i pokrivanje interesa na koje su i ranije upozoravali.
 
"Ovo više nije stvar ni politike, nego života i budućnosti ovog grada. Pravni procesi su iscrpljeni, ceo proces je doveden na nivo predstave, gde politički subjekti ne vide način kako da ispolje svoj glas i učestvuju u debatama. Sve što ostaje građanima je borba u vidu građanske neposlušnosti", navela je Grujić.
 
 
Predsednik GO DS Veljko Krstonošić je ponovio da je struka rekla da plan nije dobar.
 
"Stučnjaci su rekli da je ovo biznis plan investitora i tajkuna. Podnet je veliki broj primedbi i čak da su sve i usvojene, to bi i dalje bio loš dokument i on mora da se vrati na novu izradu", naveo je predstavnik demokrata. 
 
Krstonošić se osvrnuo i na javne prezentacije i sednice Komisije za planove navodeći da je atmosfera bila loša jer se vlast odlučila da tako postupi i da ne sluša primedbe Novosađana, što je suprotno od posla gradske vlasti, koja treba da servisira potrebe građana. On je dodao i da je sporan ceo postupak donošenja GUP-a, jer je trebalo da ide na javni uvid, a uz to, prezentacije su bile tokom radnog vremena kada većina građana nije mogla da učestvuje.
 
Predstavnici UNO su se ovom prilikom osvrnuli i na pojedine sporne tačke plana, kao što su opštegradski centri, nedostatak zelenila i drugo, ali posebno navodeći da je nacrt plana pokazao da su bili u pravu da se donosi kako bi omogućio investitorski urbanizam, posebno "Novi Sad na vodi", što je u velikom delu gradnja kompleksa Galensa na mestu brodogradilišta.
 
 
Predsednik GO Narodne strane Borislav Novaković je držeći izvod iz plana GUP-a oko brodogradilišta, koji je javnosti prezentovao pre godinu i po dana, podsetio na to da je Grad tada tvrdio da su njegovi navodi netačni.
 
"Vidite mapu brodogradilišta koju sam pokazao pre godinu i po dana. Kada sam je tada pokazao, svi iz Gradske kuće su rekli da to nije tačno, a sada se ispostavilo da sam u pravu jer se vidi da je predviđeno zidanje nasipa oko brodogradilišta i dvadesetospratnica", naveo je Novaković.
 
On dodao da je ovde najspornije to što je Galens svojevremeno kupio Brodogradilište koje je u koritu reke i bez ikave vrednosti, a sada sa novim GUP-om dobijaju nasip koji će platiti građani i sve građevinsko zemljište za stanogranju.
 
UNO se ovom prilikom osvrnula i na plan za zidanje mosta u nastavku Bulevara Evrope, čija se gradnja omogućava GUP-om. Ovde su, osim navođenja toga da su na obali Dunava u Sremskoj Kamenici bez dozvola počele prirpeme za gradnju mosta, postavili pitanje zašto je sada odjednom cena gradnje skočila sa 130 na 175,5 miliona evra. Oni su uz optužbe da iza svega stoji korupcija, zatražili od gradonačelnika Miloša Vučevića da objasni zašto je most toliko poskupeo, kada su pre samo nekoliko nedelja spominjali mnogo manju cenu radova.
  • ex chapman

    23.03.2022 09:07
    nisu isti
    cesto se prica (pa evo i ovde u komentarima) kako su svi isti
    nisu isti! nije ni svako g.ono isto. neko je manje, neko je vece... da ne idemo u detalje. glasajte ljudi. ali nogama - napustite tu rupetinu pa nek se sami valjaju po septickoj jami koju su napravili i obilato je pune svaki dan. a ne prazni se. da im ne smetamo
    ima toliko prelepih mesta za zivot na ovom belom svetu. ja sam u zadnjih godinu dana prodao nekretnine (cene su nezdravo skocile) i vise me cak ni to ne vezuje za "otadžbinu"! Novi Sad u kojem sam odrastao i onako vise ne postoji
  • WoW

    23.03.2022 08:34
    Greska
    Drugovi naši, nalog je odbijen zbog pogrešnog poziva na broj iznosa!!!
    Moraćete ponovo da popunite ili iskoristite uslugu Pošta Srbije da to uradite elektronski.
  • Dora

    23.03.2022 07:04
    @Joca
    Misliš kao što je neko započeo posao sa rudnicima litijuma, pa ovi sad nemaju kako da izvuku pare, jer ih je neko već dobio i zbog toga su morali da organizuju one proteste protiv sebe? Da, možda tako nešto rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti