Solaris isporučuje električne autobuse Novom Sadu

GSP je saopštio da će poljski Solaris isporučiti 10 električnih autobusa Novom Sadu po ceni od 6,2 miliona evra bez PDV-a.

Ugovor o isporuci autobusa je danas potpisan u sedištu gradskog prevoznika u prisustvu predstavnika grada i poljske ambasade, ali bez prisustva medija. 

U saopštenju je navedeno da je na tenderu bilo tri ponude i to od poljskog "Solaris Bus & Coach", "OJSC Holding Management Company Belkommunmash" iz Minska i "DAT Holding DOO" iz Beograda. GSP kaže i da je poljska kompanija dala "tehnički odgovarajuću, finansijski prihvatljivu i formalno-pravno ispravnu ponudu", međutim, nisu dati podaci kakve su bile druge dve ponude. 

Tender za nabavku je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je Novom Sadu i odobrila kredit od osam miliona evra za kupovinu električnih autobusa. 
 
GSP je saopštio i da će vozila u Novi Sad stići do kraja godine i pohvalio se da će imati moderne retrovizore.
 
"Novi "Solarisovi" niskopodni autobusi na električni pogon, uz postavljene kamere unutar vozila i klima uređaje, koji su standard od koga JGSP ne odstupa, imaće i moderni retrovizor Mirror Eye, odnosno set kamera koje zamenjuju konvencionalna spoljna ogledala (retrovizore) i prikazuju vozaču područje neposredno oko autobusa, čime je znatno povećana bezbednost u saobraćaju", stoji u saopštenju gradskog prevoznika.
 
Oni su naveli i da će ovi autobusi pomoći da se smanji efekat staklene bašte u gradu, a dadaju da su proteklih godina kupili 100 novih vozila na gas koji ispunjavaju najviše ekološke standarde. Dodajmo i da se osim kupovine 10 autobusa tenderom predviđa i gradnja tri depo i tri privremene punionice.
 
Poptisivanjem ugovora je završeno više od tri godine dug postupak nabavke ovih vozila. Naime, Grad je razgovore o tome pokrenuo 2019. godine sa EBRD, koja je već tada dala sedam miliona evra zajma za kupovinu 29 autobusa na gas koji su uveliko na gradskim ulicama i ta kreditna linija produžena je za još osam miliona evra, koji će sada biti iskorišćeni za elektične autobuse. 
  • Franja

    25.03.2022 13:01
    Gužva u gradu.
    Vratite pod hitno tranvaje.
  • Stohadin

    25.03.2022 10:38
    Info
    Bila Novosadska tv na skupu.
  • Vlada

    25.03.2022 08:33
    Električni autobusi su se u evropi pokazali kao ne ekonomično rešenje.
    Novi Sad i Vojvodina su idelni za saobraćaj pogonjen gasom, imaju odličnu ifrastrukturu ali maćehinski i burazerski odnosi sitnih interesa nas guraju ka marketinškim a ne suštinskim rešenjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.