Novi Invictus izazov: Petrovaradinska tvrđava kao poligon za najhrabrije

Organizator najviše sportskih aktivnosti u Srbiji, trening centar Invictus otvara sportsku sezonu potpuno novim OCR (Obstacle Course Race - trke sa preprekama) poduhvatom.
Nakon uspešnih trka organizovanih na Štrandu i na Fruškoj gori, prvi put će sve popularniji OCR izazov biti održan na Petrovaradinskoj tvrđavi, pod nazivom "Fortress Challenge" by Mozzart. Trka će se održati u subotu, 26. marta, sa početkom u 14h, a staza duga 8 km obuhvatiće klasične "OCR" prepreke, ali i potpuno nove izazove usklađene sa specifičnom konfiguracijom terena Petrovaradinske tvrđave. Učesnici će, pored uzbudljivog sportskog podviga, imati priliku da posete neke od najzanimljivijih delova Petrovaradinske tvrđave, istorijske lokacije, šančeve i tunele. 
 
Ove godine Invictus ideja se širi i na mlađe generacije, te će u sklopu manifestacije biti organizovana i mini trka prilagođena najmlađima koji žele da se oprobaju u ovom sportu, dok će na Tvrđavi pored glavnog programa biti održano i prvo takmičenje u prikupljanju smeća, Mozzart Eco Challenge. 
"Invictus Challenge" obuhvata tri manifestacije koje se održavaju na najlepšim lokacijama u Novom Sadu i okolini, na Štrandu, Fruškoj gori i Petrovaradinskoj tvrđavi. Ove godine, izazov na Tvrđavi otvara sportsku sezonu, dok je Invictus Challenge Fruška gora, koji će biti održan u oktobru, zatvara. 
 
 
Učesnici će imati jedinstvenu priliku da na jedan zanimljiv način testiraju svoje psihofizičke sposobnosti. Budući da je ovo prva trka na Petrovaradinskoj tvrđavi ovoga tipa, za mnoge učesnike će biti iznenađenje, budući da će staza obuhvatiti mesta koja do sada nisu bila toliko vidljiva. Deo staze će obuhvatiti najveći kontraminski sistem iz 18. veka i treći po veličini podzemni sistem odbrane u svetu, Carski šanac, ljubiteljima Exit festivala poznatiji Dance Arena. Trka će dalje obuhvatiti i tunel Franca Jozefa, Podgrađe, "Vodeni grad", Gornji grad, čuveni simbol Novog Sada, "pijani" sat, ali i razne tunele, među kojima je i tunel kroz koji je prolazio čuveni voz Orijent express.
Sportske manifestacije u organizaciji Invictusa beleže sve veći broj učesnika, ne samo iz Novog Sada i Srbije, nego i iz zemalja u regionu. U poslednjih par godina broj učesnika se utrostručio, te je prošle godine obuhvatao ukupno 3.000 takmičara iz 8 zemalja, dok su se takmičenja održavala ukupno 10 dana na čak 8 različitih terena. U organizaciju je bilo uključeno 300 volontera, a posećenost je dostigla rekordan broj od oko 21.000 posetilaca. U trkama učestvuju takmičari različite fizičke spreme, oba pola i svih starosnih dobi. Najmlađi takmičari imaju od 10 do 14 godina, dok oni najstariji imaju više od 55. 
 
Kako sportska organizacija kroz svoje aktivnosti podiže svest i brine o kulturnom nasleđu i ekologiji, nakon glavne manifestacije na Petrovaradinskoj tvrđavi 26. marta biće održan Mozzart Eco Challenge, takmičenje u skupljanju smeća, na kojem će moći da učestvuju svi zainteresovani sugrađani. 
 
Kvalitet i značaj koje sportska organizacija Invicitus pruža organizacijom Invictus izazova, ali i drugih sportskih događaja, do sada su prepoznali Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za sport  i omladinu i Gradski sekretarijat za sport i omladinu. Od ove godine, manifestaciju podržavaju i organizacije Sport za sve, OPENS, ali i partneri Mozzart, Gigatron, Univerexport, Caribic, kao i Dunav Osiguranje. 
 
 
Ove godine, "Invictus Challenge" sportska manifestacija proglašena je manifestacijom od posebnog interesa za Grad Novi Sad.
 
Takmičenje se održava na otvorenom, na terenu će biti iskorišćene prirodne prepreke, dok je čitava staza Fortress Challenge by Mozzart u potpunosti obezbeđena i sigurna za prelazak. U samu organizaciju, postavljanje prepreka i obezbeđivanje terena uključene su sve relevantne gradske institucije i organizacije, Gradsko zelenilo, obučeni vodiči i penjački klub iz Novog Sada.
 
Više informacija u vezi sa prijavom i učešćem dostupno je na društvenim mrežama sportske organizacije Invictus, na zvaničnim Instagram i Facebook profilima. Za prijavu i informacije na prvi Fortres Challenge by Mozzart - trku sa preprekama možete posetiti internet stranicu invictuschallenge.rs. Možete učestvovati pojedinačno ili timski, bez obzira na starosnu dob. 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti