Grad traži od organizatora humanitarnog bazara pola prikupljene sume za "zauzeće javnog prostora"

Organizatorima humanitarnog bazara za troje dece obolele od cerebralne paralize u Novom Sadu stiglo je rešenje od Poreske uprave kojim se zahteva da plate korišćenje javnog prostora.

Gradska poreska uprava Grada Novog Sada traži od organizatora da plate 18.300 dinara za korišćenje javne površine između zgrada oivčenih Bulevarom cara Lazara i ulicama Šekspirova, Narodnog fronta i Podgorička (iza zgrade Naftagasa).

Gradska uprava pokušava da naplati ovo potraživanje iako se čak i u samom rešenju dostavljenom organizatorima, a u koji je 021.rs imao uvid, navodi da se korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne svrhe naplaćuje, osim kada je reč o kulturnim, sportskim i humanitarnim manifestacijama.

Na ovo rešenje organizatori su uputili žalbu, jer je, kako su naveli doneto "uz pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje".
 
"Na ovom humanitarnom bazaru vršena je prodaja knjiga i proizvoda domaće radinosti, pri čemu su sva prikupljena sredstva namenjena za lečenje dece koja su korisnici fondacije 'Biti human'", piše u žalbi.
 
Uz žalbu, organizatori su dostavili i fotografije sa održanog bazara (26. septembar 2021. godine).
 
Odgovor na žalbu stigao je 17. januara ove godine, a kako se u njemu navodi, žalba je dalje upućena drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu finansija.
 
Dragana Filipović, koja je bila inicijatorka ove akcije, zbog lakših procedura istu je prijavila posredstvom svog udruženja "Društvo za zaštitu prava životinja i prirode - Hipo". 
 
Kako priča za 021.rs, kada je prvobitno dobila rešenje, otišla je lično do Gradske poreske uprave da se raspita o čemu je reč.
 
"Žena u Gradskoj poreskoj upravi me je uputila kod čoveka koji je inspektor za pravna i fizička lica. On je pogledao to i rekao da je greška, jer je reč o humanitarnom događaju. Rekao je da će mi stići rešenje da je u pitanju greška, ali sam dobila samo ovo da se slučaj upućuje na višu instancu", navodi.
 
Inače, prethodno je, 24. septembra ovom udruženju Gradska uprava za komunalne poslove odobrila privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje "kamper stolova" za potrebe prodaje materijala u humanitarne svrhe. 
Oko 40.000 dinara koji su za ta četiri sata prikupljena za troje dece odmah nakon bazara su uplaćena za lečenje. Ukoliko Gradska uprava naplati ovo potraživanje, to će značiti da "zauzimanje javne površine" košta skoro 50 odsto od svih prikupljenih sredstava.
 
Inače, istog meseca 2021. godine ovo udruženje održalo je i humanitarni bazar za troje mališana na platou Spensa, ali za isti nisu potraživana sredstva.
  • Логичар

    29.03.2022 11:58
    40.000
    Па да сте од посетилаца тражили да хуманитарно уплате симболичан износ "улазнице" од 100дин скупили би бар дупло већи износ
  • Vlada

    29.03.2022 10:26
    Podržavam sve humanitarne organizacije osim onih koji postavljaju divlje tezge na tako da blokiraju prolaz, a onda su zgroženi što se neko buni, jer "pobogu oni se bave dobrotvronim radom"...
  • Stohadin

    28.03.2022 21:26
    Harač
    Sigle dahije na naplatu.
    Raja treba da je poslušna u pokorna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti