FOTO, VIDEO: Položeni venci u znak sećanja na stradale u požaru u "Kontrastu"

Roditelji i prijatelji poginulih u tragediji koja se pre deset godina dogodila u diskoteci "Kontrast" položili su cveće i vence u znak sećanja na stradale.
FOTO, VIDEO: Položeni venci u znak sećanja na stradale u požaru u "Kontrastu"
Foto: 021.rs
U požaru su živote izgubili Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović. 
Branko Miladinović, otac nastradale Tamare, ponovio je u ime porodica da će nastaviti da se bore da odgovaraju i drugi odgovorni, ne samo za "Kontrast", nego i za "Laundž" i druge požare u poslednjih 18 godina u Novom Sadu.
 
On se posebno osvrnuo na inspektore, tužioce i druge službenike koji nisu do danas odgovarali za propuste koji su doveli do tragedija, za razliku od direktnih počinilaca.
 
"U društvu treba da se sprovode edukacija i prevencija, a represija tek dolazi na kraju. Svako treba da snosi svoju odgovornost i da snosi posledice za nerad i sopstvene propuste", rekao je Miladinović, dodavši da se Udruženje "Istina - Tamarini zakoni" bori za buduće generacije.
Predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović je u ime Grada položila cveće na spomenik i dodala da je, bez obzira na vreme koje prolazi, "grad i dalje duboko potresen i svi zajedno osećamo neizmernu žalost i tugu zbog ove strašne tragedije".
 
"Ova tragedija se desila na ovom mestu pre tačno deset godina i ja zaista nemam adekvatne reči koje bih uputila porodicama koje su izgubile najmilije", navela je.
 
Ona je dodala da, bez obzira na usvajanje i postojanje zakona i propisa i bez obzira na poboljšanje protivpožarne zaštite, čitavo društvo mora biti zainteresovanije, odgovornije i sposobnije za preventivu i poštovanje mera, kako bi se izbegle ovakve i slične tragedije.
 
 
Viši sud u Novom Sadu osudio je vlasnika diskoteke Alojza Ganića na pet godina zatvora, a zakupce te diskoteke Slavišu Stanišić i Dejana Ratkovića na devet, odnosno sedam godina zatvora.
 
Električar koji je obavljao popravke u tom klubu, Miroslav Papuga, osuđen je na devet godina zatvora. Svi osuđeni su do sada odležali kazne, dok je Ganić preminuo 2019. godine nakon izlaska iz zatvora.
 
U odvojenom postupku, pravnosnažno je oslobođen građevinski inspektor Veselin Kerc za zloupotrebu službenog položaja u tom slučaju.
 
 
Predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović najavila je ranije da će na mestu nekadašnje diskoteke biti podignut memorijalni park - Park mladosti, što je i danas ponovila, a predstavnici porodica su naveli da se zalažu da se to uradi. 
 
Iako su iz grada najavili da će se na tom mestu nalaziti memorijalni park, prema urbanističkim planovima, pa i po Nacrtu Generalnog urbanističkog plana, na mestu "Kontrasta" predviđena je stambena zgrada. 
  • Nikola NS

    03.04.2022 12:22
    @hm
    Porodica je tražila da se njeno ime ne navede na tabli...
  • hm

    01.04.2022 19:12
    Zasto Milene nema na tabli?
  • Лиманац

    01.04.2022 18:18
    На месту „Контраста” треба подићи парк.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti