Preminuo čuveni Bora Fleka - vlasnik "Đave" koji je donosio disko Novosađanima

Borislav Vučurević, Novosađanima poznatiji kao Bora Fleka, radijski voditelj, vlasnik čuvene diskoteke "Đava", kasnije i nekadašnjih restorana "Kec" i "Bolero", preminuo je u 70. godini, u Novom Sadu.
Preminuo čuveni Bora Fleka - vlasnik "Đave" koji je donosio disko Novosađanima
Foto: 021.rs
Trag na novosadskoj sceni ostavio je kroz kultnu emisiju "Randevu s muzikom" na Radiju Novi Sad i kao osnivač i vlasnik čuvene diskoteke "Đava" na Petrovaradinskoj tvrđavi. Bio je u mladosti i hokejaš Vojvodine, ali i poznati gradski di-džej.
 
Sahrana Borislava Vučurevića održaće se u četvrtak, 7. aprila, na Gradskom groblju, u 15.30 časova.
Bora se Novosađanima predstavio u emisiji "Randevu sa muziku" na Radiju Novi Sad pre gotovo pola veka.
 
Tokom sedamdesetih godina, kako je objasnio Bogomir Bogica Mijatović, fizionomiju čuvenog "Randevua" kreirali su Vitomir Simurdić Vita, Anđelko Maletić Čupko, Bora Vučurević, a kasnije su to činili i Bora Otić, te Mijatović. 
Bora Fleka je svoje vreme imao utorkom, kada emisija dobija novo ruho i prefiks - Disko. Kako piše novinar RTV NS Dejan Jovičić, Bora Fleka je zahvaljujući dobrim vezama nabavljao novitete iz Amerike.
 
"Forsirao je takozvani 'black sound' (funk, soul, u disko verziji), kako u emisiji, tako i u diskotekama", zapisao je Jovičić.
 
 
Osamdesetih godina Bora je osnovao i vodio kultnu diskoteku "Đava" na Petrovaradinskoj tvrđavi. Trag koji je ostavio ovaj klub, a i Bora Vučurević zajedno sa njim, u toj meri je jak da i danas, u digitalnom prostoru, postoji Klub prijatelja "Disko Đava".
 
"Bio je jedan od najboljih disk džokeja koje je ovaj grad imao. Najnoviju svetsku muziku predstavljao je u svojoj autorskoj emisiji na Radiju Novi Sad svakog utorka, Disko randevu. Gradska faca koja je ostavila dubok trag za svog života. Počivaj u miru legendu, ostaćeš u srcima svih nas kojima si otvorio vrata u muzički svet", navodi se u oproštaju na stranici Kluba prijatelja.
 
 
Od Bore su se čituljama oprostili članovi porodice i prijatelji. 
 
"S tobom, Boro, odlazi jedno vreme ovog grada i jedna velika emocija. Bio si čovek pun života, šarma i dobrote. Kao drug i prijatelj bio si odan i privržen", napisano je u jednoj od objavljenih čitulja.
Kao i uvek, za razna gradska mesta vezuju se i razne priče, koje potom prerastuju u mitove. Jedna od takvih priča kaže i da je legendarni Majkl Džordan đuskao u "Đavi" zajedno sa saigračima iz univerzitetske selekcije SAD.
 
Da li je tako bilo ili ne, znaju oni koji su Džordana videli u "Đavi", a na ostalima je da veruju. Osim toga, najbolji košarkaš svih vremena je zaista igrao u Novom Sadu, 1982. godine.
 
 
Kada je pre nekoliko godina portal 021.rs objavio tekst o kultnim novosadskim mestima, tu je, naravno, bilo reči i o "Đavi". Nije bilo potrebno mnogo Novosađanima da se u komentarima prisete kako su sa "Đave" išli peške preko mesto.
 
"Da ne pominjem Đavu, gde ideš oko jedan sat i peške u zoru razrušenim mostom polako kući. Koliko sam zora dočekao na Tvrđavi. I onda čekaš sledeći vikend, a vreme kao da stoji", napisano je u jednom komentaru.
  • nekada

    10.04.2022 01:16
    Pocivaj u miru i hvala ti za sve. Secam se Djave i pesacenja preko mosta, gomila mladih svi laganini peske idu. Nije bilo kao sada da svi ili voze kola ili se voze taksijem. Bili smo opusteni. Leti je glavno mesto bila Djava i Tocak 80-ih. Prvo smo se svi nalazili u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici i zatim pravac Djava. Zimi se islo i u razne druge diskoteke. Oblacili se uglavnom u farke i gornjake :) Voleli smo disco muziku, rock, pop, fanki, metal, a narodnjake su samo slusali matorci :) Mada, secam se pocetkom 90-ih jedan DJ je imao obicaj da u sred neke disco pesme, na trenutak pusti na 10 sec jedan narodnjacki refren tj. samo reci: "Ostavljena jaaa...", i onda nastavi da gruva disco. Ne znam zasto i kako, ali ostalo mi u secanju :)
  • pajo patak

    09.04.2022 21:09
    another time, another place
    reče Walter Hill u naše vreme kultnom filmu. Inače scarface je Čerčil, setite se stare dobre Matice.
  • Ns

    09.04.2022 18:52
    RIP Boro

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti