Zapisnici sa izbora u NS: Od svađa i bežanja do "opozicija je bila okej, ali malo naporna :)"

Parlamentarni i predsednički izbori na biračkim mestima u Novom Sadu nisu prošli bez incidenata.
Zapisnici sa izbora u NS: Od svađa i bežanja do "opozicija je bila okej, ali malo naporna :)"
Foto: 021.rs

O velikom broju njih 021.rs izveštavao je u realnom vremenu, tokom glasanja. O dobrom delu nepravilnosti saznaje se tek sada, nakon objave zapisnika sa biračkih mesta, a mi vam prenosimo sve na jednom mestu.

U velikoj sali mesne zajednice u Veterniku u 9.30 pojavila se jedna glasačica. Neidentifikovana žena je fotografisala svoje glasačke listiće dok je sedela iza paravana, što je birački odbor ustanovio vrlo lako - bio je upaljen blic na aparatu.

Na biračkom mestu u OŠ "Prva vojvođanska brigada" su se takođe fotografisali listići, a bilo je i fizičkih nasrtaja na članove biračkog odbora, zbog čega je glasanje bilo prekinuto. Na jednom biračkom mestu na kojem su bila zabeležena fotografisanja listića i primedbe zbog toga, u zapisniku je navedeno: "Opozicija je bila ok, ali malo naporna :)". Na još jednom biračkom mestu je glasanje nakratko prekinuto zbog pokušaja da se ubaci listić viška. 
 
 
 
Izuzetno napeto bilo je na glasanju u Mesnoj zajednici "Čenej". Prema zapisniku, član biračkog odbora koji je radio na kontroli glasačkih kutija je dogovarao isplate glasova sa biračima za vreme samog glasanja. Nakon glasanja, glasač mu je prišao i pitao: "Hoće li biti isplata i ako nisam slikao i kada", a usledio je odgovor: "Hoće, sledeće nedelje".
 
Taj član biračkog odbora je četiri puta asistirao biračima iza paravana, iako to ne sme da radi kao član komisije. Na početku glasanja sedeo je vrlo blizu prvom paravanu i mogao je da vidi aktivnosti glasača, a telefonirao je stojeći pokraj glasačke kutije u toku glasanja. Drugi član komisije, koji je radio na spiskovima, koristio je telefon u toku beleženja podataka birača, a članica komisije zadužena za evidenciju podataka sve vreme je naglas čitala podatke birača, iako je napomenuto da se to radi u tajnosti i na osnovu dokumenta i poziva.
 
Presednica biračkog odbora je tri puta verbalno napala kontrolorku - prilikom prijave nepravilnosti u zapisnik, optužila ju je da izmišlja i da laže, a rekla joj je "šta radi ovde kad nije član", "nas ima više", "dobila si crveni karton, pet crvenih kartona". Ometala je u pisanju zapisnika i vređala, navodi kontrolorka koja je prošla ovo iskustvo na Čeneju. 
 
Do zatvaranja birališta je na parkingu bilo četiri automobila od kojih dva sa operativcima koji su nadgledali biračko mesto, a registracije i modeli su prijavljeni. Jedan član SNS je prišao njenom suprugu koji je nosio hleb iz radnje i u prisustvu sedmogodišnjeg deteta mu rekao: "Ti radiš u školi? Zašto si nas slikao?", a ovaj muškarac je, navodi kontrolorka, bio zbunjen. Dalje navodi da joj nije bilo dozvoljeno korišćenje papira niti olovke za vođenje stanja o izlaznosti, te da joj predsednica komisije nije dala da pije vode.
 
UV lampa nije radila sat i po vremena, ali se uprkos tome nastavilo s glasanjem. Nakon ispisivanja prvog zapisnika, predsednica odbora je u ponoć dovela kontrolorku nasamo i vređala rečima: "Ti si seljančica, imaš li ti škole, glupačo, na kojim si lekovima", a sve je dokumentovano zbog bezbednosti kontrolorke i njene porodice.
 
U zapisniku je pomenuta predsednica komisije odgovorila na ove navode kontrolorke. Poručila je da je kontrolorka na biračkom mestu koristila telefon, svoju hemijsku i papir, da je nameravala da obori glasanje "izazivajući predsednicu", da nije htela da sarađuje tokom brojanja listića "već se dopisivala sa svojim instruktorima", te da je netačno da UV lampa nije radila. Kontrolorku je u zapisniku nazvala "nezainteresovanom, nekulturnom, neupućenom".
 
  
 
Zanimljivo je bilo i na Adicama. Jedan od članova biračkog odbora u mesnoj zajednici kaže da ga je nešto posle 11 sati telefonom pozvala "neka Ana iz SNS-a" i pitala ga da li će izaći na izbore. Takođe, prekoputa mesne zajednice je primećen sivi "hjundai" džip u periodu od 13 do 16.40 časova, navodi se u zvaničnom zapisniku. U tom džipu su bile dve osobe koje su sve vreme nadgledale ko dolazi na glasačko mesto i situaciju izveštavale nekome telefonom.
 
Svoje mobilne telefone su konstantno tokom glasanja koristili predsednik i većina biračkog odbora u OŠ "Miloš Crnjanski". Kontrolori su naveli da su birači fotografisali listiće, a jedan birač je sprečen u pokušaju da fotografiše svoj glas. Izvinio se svima rečima da je ucenjen, stoji u zapisniku.
 
U Saobraćajnoj školi "Pinki" je pola sata nakon početka glasanja jedan birač pobegao nakon fotografisanja listića. U zapisniku stoji da je tokom celog izbornog dana na biračkom mestu bila gužva, te da su se članovi odbora posvađali ko gde treba da sedi.
 
Glasačka kutija se u OŠ "Ivan Gundulić" raspala pre otvaranja biračkog mesta, te je zamenjena novom, a u OŠ "Đura Jakšić" je zabeleženo porodično i sugestivno glasanje, te kupovina glasova uz paralelni birački spisak koji je uočen.
 
Jedan glasač je pokušao da fotografiše svoj listić u OŠ "Ivo Andrić" u Budisavi, ali je sprečen i nateran da fotografiju s telefona obriše. Drugi glasač je uhvaćen kako fotografiše svoju majku kako ubacuje listiće u kutije.
 
  
 
Na biračkom mestu u OŠ "Jovan Popović" pojavio se muškarac koji je hteo da glasa, ali je ustanovljeno da već ima tragove spreja na prstu. Utvrđeno je da je jedan birač tokom glasanja koristio mobilni telefon, ali je sprečen da pošalje fotografije. 
 
Odmah po otvaranju izbora u Mesnoj zajednici "Boško Buha", prvi glasač je nakon glasanja sugerisao ostalim biračima za koga da glasaju. Prema zapisniku, prvi glasač je bio poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine Ljubodrag Miščević. Na istom biračkom mestu su članovi odbora slali SMS poruke, a birač koji je bio na spisku da glasa van biračkog mesta je došao na biračko mesto i izjavio kako su ga više puta u toku prepodneva zvali da dođe. 
 
Dva slučaja pokušaja fotografisanja listića zapažena su u Moto-klubu u Sremskoj Kamenici. Prvi slučaj se dogodio oko osam ujutru i nakon upozorenja od strane jednog kontrolora, glasač je prestao da snima. Uputio je izvinjenje uz obrazloženje "da mu je tako rečeno", a uz saglasnost kontrolora nastavljeno je glasanje bez prekidanja. Drugi slučaj je bio kad je glasač odbio da prekine da snima, te je pozvana Republička izborna komisija za konsultaciju. RIK je sugerisao da se glasanje ipak nastavi, a glasač je i uprkos upozorenju na ponašanje koristio telefon i pozvao nekoga kome je rekao ime kontrolorke uz reči: "Reši to".
 
Porodično se glasalo u vrtiću "Plavi čuperak" u Sremskoj Kamenici. Oko 11 sati je četrdesetogodišnji muškarac došao iza paravana zajedno sa svojom ženom, stao iznad nje dok je ona sedela i držao u ruci četiri glasačka listića - po dva za oba nivoa glasanja. Kontrolorka je rekla da ne može da glasa u nečije ime osim ako nije pomagač, a birač je rekao da mu je to majka. Kontrolorka navodi u zapisniku da je zatražila podatke o tom čoveku kako bi prijavila nepravilnost, ali joj ostali članovi biračkog odbora te podatke nisu dali.
U OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" jedna žena nije glasala jer je odbila da bude obeležena sprejem, a u Klubu penzionera "Olga Petrov" je glasanje prekinuto zbog fotografisanja listića.
 
 
Policija je bila pozvala nakon što je jedan birač fotografisao svoje listiće u OŠ "Jožef Atila". Od nepravilnosti se ističe i ponašanje članice biračkog odbora ispred PUPS-a. Prema navodima iz zapisnika, ona je došla na biračko mesto u 7.15, ostala 10 minuta i potom otišla, a vratila se u 18.26 i bila prisutna do zatvaranja biračkog mesta. Potpisala se na dokumentaciju kao da je uredno bila prisutna sve vreme, a ostali članovi biračkog odbora su bili "poprilično besni i ogorčeni", insistirajući da sve ovo uđe u zapisnik.
 
Kad je reč o zvaničnoj dokumentaciji koju su priložili međunarodni kontrolori, za Novi Sad je dostupan samo izveštaj o posmatraču OEBS-a u Ekonomskoj školi "Svetozar Miletić". Naime, on je došao na biračko mesto u 10.15 i otišao u 10.50, a u zapisniku nije popunjeno da li je imao ili nije imao primedbi tokom kratkog perioda boravka.
  • Daniela

    10.04.2022 08:37
    Nepravilnost
    Procitala sam vesti, ali ne vidim gde su ustanovili nepravilnosti....naime svako od nas sa svojim listicem moze da radi sta hoce, a moze mi pomoci koga ja izaberem. Upotreba telefona je stvar dogovora na birackom mestu! Ja bih se javila i odgovorila na poruke svom detetu
    Prvo se treba informisati sta su zaista nepravilnosti, pa tek onda komentarisati!
  • Žeželj

    07.04.2022 19:09
    Ovo je smešno.Izgubite izbore a onda pokušavate da dovedete u pitanje ispravnost i valjanost tih izbora iako su zapisnici svi uredno potpisani od svih članova izborne komisije. I to bi sutra da vodi državu? Teško.
  • Tea

    07.04.2022 18:34
    Strasne nepravilnosti. Tih 10 velikih nepravilnosti je odlucilo da Vucic ne pobedi sa 2.5 miliona glasova. Boze moj, nikad u istoriji glasanja nije bilo nepravilnosti, za vreme Ds-a nijedan prigovor u zapisnik nije unet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti