Pokrajinski sekretar Dane Basta u isto vreme bio na dve funkcije

Pokrajinski sekretar sporta i omladine Dane Basta prekršio je Zakon o sportu jer je od oktobra 2020. godine do februara 2021. bio na dve različite funkcije.

Istovremeno je bio pokrajinski sekretar za sport i omladinu, što mu je i trenutna funkcija, ali i zakonski zastupnik Šahovskog saveza Novog Sada, saznaje VOICE.

Zakon o sportu definiše da zakonski zastupnik ne sme da bude i javni funkcioner, što je za VOICE potvrđeno i iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Član 33 Zakona o sportu koji je prekršen referiše se na stav da članovi uprave sportske organizacije, uključujući zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije, ne mogu biti, između ostalih, osobe koje vrše javnu funkciju.
 
"Imajući u vidu navedeno, Agencija je protiv imenovanog pokrenula postupak prethodne provere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije", navodi se, između ostalog, u odgovoru Agencije VOICE-u.
 
Dane Basta je od 2018. godine bio zastupnik i predsednik Šahovskog saveza Novog Sada. Drugog februara 2021. godine, prema podacima sa APR-a, on je istupio sa ove pozicije. 
 
Šahovski savez Novog Sada je samo dva meseca nakon što je Basta otišao sa pozicije zastupnika, odnosno 20. aprila 2021. godine, dobio milion dinara od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu na konkursu za finansiranje posebnog programa organizacije i učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima od značaja za Vojvodinu. 
 
Ovaj savez, uvidom u rešenja na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, u prethodnih pet godina nije dobijao sredstva na konkursima. 
 
Dane Basta nije bio dostupan za komentar redakciji VOICE.
 
Dane Basta je nakon završenih studija stekao zvanje diplomiranog menadžera u sportu. Bio je saradnik u Sportskom savezu Vojvodine, izvršni direktor u kompaniji "Maior Domus" d.o.o. u Novom Sadu, a potom i saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. 
 
Od 2017. godine obavlja funkciju predsednika Saveta Mesne zajednice "Omladinski pokret" u Novom Sadu do 2020. godine, kada je izabran za odbornika u Skupštini Grada Novog Sada. Član je Srpske napredne stranke.
 
U periodu između 2015. do 2020. godine bio je direktor Blokstok festivala u Novom Sadu. Takođe je osnivač udruženja "Bute dobri" 2018. godine. Članovi osnivačke skupštine, osim Baste, su Marko Tančik i Dubravka Malešević.
U martu 2020. godine, prema zapisniku ovog udruženja, Dane Basta je dao ostavku na mestu zastupnika i izašao iz članstva zbog, kako je navedeno, privatnih i profesionalnih razloga. U oktobru iste godine postaje pokrajinski sekretar za sport i omladinu. 
 
"Bute dobri" je udruženje poznato po muralu "Srpska atina" koji je nastao 2019. godine, odnosno dve godine nakon misterioznog krečenja murala "Jedina istina" na Ribljoj pijaci u Novom Sadu. O ovome je pisao i 021.rs.
 
Ovo udruženje je poznato i po muralu Kralja Petra u Ulici Kralja Petra u Novom Sadu. 
 
Udruženje "GreeNS" je do 2021. godine, do njegovog gašenja, sarađivalo sa udruženjem "Bute dobri". "GreeNS" je takođe dobijalo sredstva za određene projekte, za koje je i "Bute dobri" konkurisao na pokrajinskom i gradskom nivou poput Blokstoka i Gaming opeNS.
 
Tekst u celini čitajte OVDE.
  • Bojan

    20.04.2022 09:28
    @Nanica

    Je*iga, nema u gradu više nijedan mural renomiranog svetskog umetnika, pa da prekrečimo delić - tvoj Dane je pozavršavao sve što smo imali.
  • Nanica

    19.04.2022 23:28
    Dane Basta
    S ozirom da lično poznajem Daneta Bastu,velikog na prvom mestu humanitarca, zatim čoveka koji je mnogo učinio i čini za svoj kvart, za Novi Sad i okolinu,ovom prilikom mu pružam veliku podršku od ❤.
    Učinite vi samo delić stvari koje je Dane Basta učinio pa kritikujte i osudjujte.
    Sreća, pa su dela ta koja neizbrisivo stoje uz to ime Dane Basta
  • Gambit

    19.04.2022 00:14
    Sve Kruzeviceva klika iz jedinstvene Srbije. Prethodni Batez - proslavljeni sportista, olimpijac i sadasnji Basta - gomilac funkcija. Sam sebi prebaci lovu ... sjajno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.