Nijedna mama Novosađanka za sada nije dobila 20.000 evra za prvi stan

U Novom Sadu još uvek niko nije dobio 20.000 evra subvencije za kupovinu stana ili kuće na osnovu rođenja deteta u 2022. godini.
Nijedna mama Novosađanka za sada nije dobila 20.000 evra za prvi stan
Foto: Pixabay
Izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, kao i donošenjem posebne uredbe, majke koje decu rode od 1. januara 2022. godine imaju pravo na subvenciju države za kupovinu prvog stana ili kuće u iznosu od 20.000 evra.
U Gradskoj upravi za 021.rs navode da ima zainteresovanih za ovu vrstu državne pomoći, ali je do sada samo jedan predmet kompletiran i poslat na odobrenje republičkoj komisiji u Beogradu.
Uprava za dodatak na decu je, u skladu sa Uredbom Vlade Srbije, počela da radi na ovim predmetima od 19. februara. Do sada je stiglo izdato od 60 zahteva za dobijanje subvencije za kupovinu stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće.
 
"Na osnovu dogovora sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formiran je poseban tim za Novi Sad, koji vrši proveru validnosti dokumentacije, pre dostavljanja zahteva Komisiji za dodelu novčanih sredstava, u cilju svrsishodnosti postupka, kompletiranja dokumentacije i brže realizacije subvencije za sticanje prve nekretnine za mlade bračne/vanbračne parove u Republici Srbiji. Do sada je kompletiran jedan zahtev i dostavljen navedenoj Komisiji 12. aprila 2022. godine", navode u Upravi.
 
Iako je izmenama zakona omogućeno da majke koje su se porodile u ovoj godini dobiju subvenciju od 20.000 evra, bez obzira na to da li su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, ne znači da će svi koji se prijave pomoć i dobiti. 
 
Jedan od uslova je da parovi primaju manje od dve prosečne zarade, što je sada oko 140.000 dinara, ali i da u prethodnih pet godina podnosilac zahteva nije imao stan ili neku drugu nekretninu u svom vlasništvu.
  • Нс

    19.04.2022 20:37
    @aga нису ти из централе јавили да ђилас више није лопов и непријатељ, брзо зови шефа немој да останеш без сендвича :)
  • Rade

    19.04.2022 14:06
    Zato su napravili 1000 stanova po 500 e kvadrat za mafiju koji su vec poceli da izdaju iste .
  • Dooh

    19.04.2022 13:16
    Problem je sto ljudi veruju drzavi, ocekuju pomoc od nje, i ne trude se da sami nesto u zivotu stvore, naprave i postignu, nego svi misle da ce drzava to da im zavrsi, kao da je drzava neki dobrotvor i deli svoj novac okolo sirotinji... a ustvari je situacija potpuno suprotna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti