Plan za Bulevar Evrope: Građani neće u "favele", urbanisti podsećaju da je socijalizam prošao

Većina primedbi građana na Nacrt plana generalne regulacije blokova uz Bulevar Evrope u Novom Sadu odbijena je, navodi se u Izveštaju o sprovedenom javnom uvidu.
Plan za Bulevar Evrope: Građani neće u "favele", urbanisti podsećaju da je socijalizam prošao
Foto: 021.rs

Javni uvid u ovaj Nacrt sproveden je u decembru 2021. i januaru tekuće godine, a na isti je pristiglo šest primedbi, od kojih su se neke sastojale iz više stavki. 

Jedina koja je u potpunosti prihvaćena je primedba "Elektromreže Srbije" koja se odnosi na tehničke stvari u vezi sa visokonaponskim vodovima.

Inicijativa građana "Za zeleno Novo naselje" podnela je primedbu sa više stavki, koja se uglavnom odnosila na očuvanje zelenih površina.
 
Ova inicijativa tražila je da se odustane od gradnje blokova 7, 8 i 9, kao i da se proširi susedni park koji se nalazi sa zapadne strane. 
 
"Ova lokacija predstavlja jedine zelene površine koje stanovnici Nove Detelinare imaju na raspolaganju i kao takve neophodno ih je očuvati i unaprediti. Lokacija predstavlja granicu između dva urbanistički i istorijski različita dela grada i mora biti očuvana. Nova Detelinara je deo grada sa najvećom gustinom stanovanja i najmanje zelenih površina u gradu. Ljudima je neophodan prostor za rekreaciju i odmor i ovi blokovi su idealno mesto za to", navodi se u primedbi koja se poziva i na peticiju za očuvanje zelenila koju je potpisalo gotovo 13.000 Novosađana. 
 
Takođe su tražili da se ukloni deo saobraćajnice koja se nalazi sa zapadne strane navedenih blokova i da se ostavi deo sa oko 50 parking mesta i da se odustane od izgradnje javnih objekata u sklopu bloka 10. Ovi zahtevi su odbijeni uz obrazloženje da se "generacijama planova ovaj prostor smatra reprezentativnim gradskim prostorom i namenjuje izgradnji objekata značajnih za grad".
 
U odgovoru se navodi i da ovde postoji već realizovan park, koji je prvobitno planiran za višeporodično stanovanje, kao i da se novim Generalnim urbanističkom plana planira parkovska površina "sa visokim procentom zelenila" južno od novoformiranog parka koja će sa istim biti povezana pasarelom. 
 
 
Napominje se i da se izradi plana pristupilo, pre svega, zbog potrebe za izgradnjom stambenih kompleksa višeporodičnog stanovanja za koje je investitor Republika Srbija, a za potrebe izgradnje stanova za pripadnike službe bezbednosti, a "moguće i za zaposlene u oblasti zdravstva i prosvete".
 
Urbanisti su ocenili da je planirana saobraćajnica, za koju su predstavnici inicijative tražili da bude uklonjena, neophodna za "funkcionisanje planiranih sadržaja".
 
I druge primedbe pominjale su slične probleme, a traženo je i da se smanji spratnost planiranih objekata u sklopu blokva 5 i 6, kao i udeo stanovanja u ovim blokovima. Podnosioci primedbi skrenuli su pažnju i na izgradnju objekata od 18, odnosno 20 spratova, što je "spratnost nekarakteristična za ovaj deo grada".
 
Ponovo su urbanisti odbijanje primedbe obrazložili planovima stare generacije. 
 
"Primedba se ne prihvata, jer se ovaj prostor generacijama namenjuje izgradnji objekata značajnih za grad. Blokovi namenjeni opštegradskom centru imaju potencijala za formiranje novih urbanih kompleksa i nove siluete grada. Planiranje spratnosti od 18 (20) spratova je u skladu sa rangom saobraćajnice Bulevara Evrope, ulogom u prostornoj mapi grada i vizurama koje otvara njegov tok", navodi se. 
 
Delimično je prihvaćena primedba koja u prvi plan stavlja očuvanje kapaciteta zelenila, odnosno starog i zdravog drveća, ali samo "ukoliko se ono uklapa u položaj budućih objekata".
 
S druge strane, odbijeno je da se izmeni plan za središnju lamelu u jugozapadnom delu bloka 7, za koju je urbanistima zamereno to što je udaljena oko 23 metra od susednih objekata što "narušava kvalitet života koji u tako zbijenim prostorima nije zadovoljavajući".
 
Od urbanista je traženo i da se odustane od potpune iskorišćenosti prostora za izgradnju velikih stambenih objekata, jer je "zbog očuvanja kvaliteta života, temperature u naselju, saobraćajnog opterećenja, smanjenja gustine naseljenosto, očuvanja minimalnog urbanog biodiverziteta važno da se očuvaju veće zelene površine, a neke se mogu i dodatno unaprediti". 
 
 
U sklopu iste primedbe, urbanisti su upitani za koga zidaju stambene blokove koji su "koncentrisani tako da je u startu neophodna javna garaža".
 
"Kakve udžbenike koristite? Zar je moguće da se urbanizam toliko srozao u odnosu na vreme kada je Novi Sad gradio Novo naselje i Limane... Nemojte degradirati Novosađane i Novosađanke, mi ne želimo da živimo u favelama dok vaši nalogodavci devastiraju šume i okružuju se istim", navodi se, između ostalog, u jednoj od primedbi koja je, takođe, odbijena.
 
Urbanisti su na ovu primedbu odgovorili podsećajući građane da su područja Limana i Novog naselja građena u periodu socijalističke ideologije.
 
"Zbog činjenice da Novi Sad prelazi značajnu granicu razvoja i da se povećava broj stanovnika, javlja se potreba za širenjem grada na neizgrađenim terenima i za revizijom GUP-a iz 1974. godine... U periodu socijalizma nije postojalo tržište građevinskim zemljištem, bar ne priznato. Proces transformacije koji je nastupio u post-socijalzmu imao je za cilj demokratizaciju društva, liberalnu ekonomiju zasnovanu na tržištu, promenu institucionalnog sistema, eliminaciju državne kontrole nad zemljištem i stambenim sektorom, privatizaciju i restituciju i decentralizaciju odlučivanja... Navedene promene značajno su uticale na urbanističko planiranje Novog Sada", zaključuje se u obrazloženju odričnog odgovora.
 
Delimično je prihvaćen predlog u vezi sa materijalom koji će se koristiti za izgradnju parkinga. 
Šta piše u planu?
 
Kako je 021.rs ranije pisao, ovaj nacrt plana se oslanja na već postojeća rešenja i urbanističke ideje za ovu lokaciju, a to je da deo grada na Bulevaru Evrope, od Raše Radujkova do kasarne Majevica, bude namenjen visokim stambenim zgradama. 
 
Prostor koji trenutno ima više od 22,5 hektara uglavnom neuređenih travnatih površina i železnički kolosek, prema planu bi u budućnosti trebalo da ima 8,5 hektara stambenih zgrada, oko dva hektara zelenih površina, 2,1 hektar javnih i poslovnih sadržaja, dok bi saobraćajnice zauzimale oko 8,5 hektara.
 
Plan generalne regulacije blokova uz Bulevar Evrope oivičen je severnom granicom Stare Ranžirne stanice i Radomira Raše Radujkova, Bulevarom Evrope, južnim delom kasarne Majevica, što bi u budućnosti trebalo da bude nastavak ulice Orlovića Pavla, novoplaniranom ulicom uz kompleks zgrada Jugovićevo koji je u izgradnji, trafostanicom, prodavnicom Lidla, benzinskom stanicom i režijskom saobraćajnicom uz stambeni kompleks "Park novi" koji je u izgradnji, te nedavno završenim parkom na Novom naselju.
 
 
U Generalnom urbanističkom planu i ranijim urbanističkim aktima, lokacija je uglavnom definisana kao opštegradski centar sa soliterima koji idu i do 20 spratova. 
 
Između ostalog, prostor je organizovan u 10 urbanih blokova koji su podeljeni postojećim i planiranim saobraćajnicama u sklopu saobraćajne mreže Novog naselja. 
 
Prva četiri bloka čine jednu celinu uz samu južnu granicu kasarne i imaju visinu od osam spratova sa povučenim spratom. Blokove deli ozelenjeni skver, čiji će pločnik izgledati kao propeler u znak sećanja na nekadašnji aerodrom na ovom prostoru. Ovi blokovi su uglavnom namenjeni za državni projekat izgradnje stanova za bezbednjake ili za druge državne službenike. 
 
Opširnije o samom sadržaju plana u OVOM TEKSTU.
 
Predlog plana generalne regulacije blokova uz Bulevar Evrope u Novom Sadu naći će se pred odbornicima Skupštine grada u petak, 29. aprila.
  • /

    01.05.2022 23:46
    /
    @Dejan
    drogiras se, zar ne
  • Radovan

    01.05.2022 08:19
    I onda nam neke parazitske organizacije na Detelinari za konceptualno organiziranje aka pranje mozga gde vodja stalno ponizava komsije i gradjane nazivajuci ih jadnim bednim sa malim primanjima socialno ugrozenima a manipulira sa njima vec 2 desetljeca. Za svoju zgradu gde zivi 40 godina nije 1 ofarbao 1 zid.
  • Dejan

    30.04.2022 23:24
    @Zoki
    Stanove gradi Republika Srbija za pripadnike sluzbi bezbednosti, a verovatno i zdravstvene i prosvetne radnike. Nema prodaje parcela, a nazalost ni zarade za Grad. Mislim da se Grad odrekao prilicne dobiti ustupajuci ove parcele

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti