Ambulanta Doma zdravlja na Adicama među dobitnicima nagrade za arhitekturu

Nova ambulanta Doma zdravlja "Novi Sad" na Adicama, objekat koji je projektovao biro "DBA" arhitekte Đorđa Bajila, nalazi se među dobitnicima "BigSEE" nagrade za arhitekturu.
Ambulanta Doma zdravlja na Adicama među dobitnicima nagrade za arhitekturu
Foto: 021.rs
U projektnom timu su, osim Bajila, bili Tatjana Kaurin i Michaela Balaž, koji su radili i na objektu Doma zdravlja "Novi Sad" na Limanu.

Dom zdravlja je među ovogodišnjim dobitnicima nagrade koju dodeljuje Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope Big iz Ljubljane, a koja se dodeljuje u nekoliko kategorija. Konkretno, objekat na Adicama proglašen je za najbolji u kategoriji arhitekture u javnom ili komercijalnom interesu.

U obrazloženju nagrade, Big navodi da značaj ovog objekta predstavlja ogroman napredak koji može igrati važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi. 
 
"Zgrada služi zajednici sa primarnim zdravstvenim uslugama kao što su opšta medicina, opšta pedijatrijska medicina, opšta ginekološka medicina i opšta stomatološka medicina. Najveći kvalitet pored samog programa je ugradnja građevinske strukture u postojeću strukturu prostora. Osim tehničkih izazova, arhitekte su pristupile projektu sa ciljem da obezbede da zgrada bude intuitivna u uređenju i holističko iskustvo za korisnike. Akcenat je bio na stvaranju objekta koji je lak za pristup i navigaciju, psihološki miran, topao i gostoljubiv kako u eksterijeru, tako i u enterijeru", naveli su organizatori nagradnog konkursa, a saopštava Dom zdravlja "Novi Sad".
 
 
Ambulanta na Adicama obuhvata nešto više od 1.000 kvadrata i predstavlja investiciju Grada Novog Sada vrednu 270 miliona dinara. Objekat je, prema ranijim najavama ustanove, počeo sa radom 21. marta ove godine u Smederevskoj ulici.
  • Zatucani

    29.04.2022 13:49
    @Bojan
    Nadovezao sam se na prethodne komentare. Javna garaza pored hotela centar (radijatora), safarikova ulica. Trebala bi da bude istog dizajna* izvinjavam se, kao i hotel ,to jest sa brisolejima. Naravno ako se to uopste desi na kraju. Samo se najavljuje ali evo barem je ova kod banovine krenula.
  • Bojan

    29.04.2022 11:24
    @Zatucani

    Kakva javna garaža pored radijatora, pa još istog "dizajIna"? Izvini, jesi li ti dečko pijan?
  • Zatucani

    28.04.2022 15:54
    @Nana
    Evo me. Na ovom portalu u komentarima jedino sto mozete da vidite jesu kritike, kao sto je neko napisao ljudima nista ne valja i ne odgovara, pa ovaj put nisam mogao da se suzdrzim da ne odgovorim. Izgled DZ je pravo osvezenje i definituvno obogacuje adice, a nadam se i inspirise u buducoj gradnji. Glavna ideja iza objekta je da se akcentuje sprat bojom i formom koja treba da asocira na panoramu adica sa dvovodnim krovovima prodicnih kuca koje su najzastupljenije u naselju. Ideja je odlicna a sad sama implemetacija te ideje kroz dizajn je nesto oko cega se ne vredi raspravljati jer je to vec subjektivno, ali po meni dobro odradjeno.

    U svakom pogledu neuporedivo bolje od nemastovitih "kutija sa rupama" kovid bolnica ali hajde, one su nam trebale hitno.

    Sto se radijatora tice, izgleda prilicno van mesta pored onih stracara ali kad se umesto njih napravi najavljena javna garaza koja bi po onome sto sam video trebala da bude istog dizajina kao i hotel bice mnogo bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti