Na ulicama Novog Sada uskoro još "nasmejanih" i "ljutitih" merača brzine

Fiksni merači brzine u vidu svetlosne signalizacije sa emotikonima uskoro će biti postavljeni na ulicama Novog Sada.
Na ulicama Novog Sada uskoro još "nasmejanih" i "ljutitih" merača brzine
Foto: 021.rs

Prioritetne lokacije su, kao i u prethodnoj turi postavljanja ovih merača, osnovne škole, u čijoj blizini je potreban veliki oprez vozača.

Fiksne merače postavlja Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Merači sadrže ugrađeni dopler radar koji pokazuje ograničenje i prekoračenje brzine.
 
Fiksni merači brzine funkcionišu tako što se, pri nailasku vozila, svetlosna signalizacija aktivira i prikazuje odgovarajuće emotikone, dok režim rada zavisi od brzine kretanja. Ukoliko se vozilo kreće dozvoljenom brzinom, na znaku se prikazuje nasmejano, zeleno lice i natpis "Hvala"
 
Pri prekoračenju brzine do 10 kilometara na čas prikazuje se tužno, crveno lice i natpis "Uspori", zajedno sa znakom "deca na putu", a prekoračenje preko 10 kilometara na sat uzrokuje na znaku prikazivanje ljutitog, crvenog lica i natpisa "Uspori" i treptača koji blinkaju, kako bi vozači dodatno bili opomenuti da smanje brzinu kretanja. 
 
Oprema sadrži i softver za kontrolu i dijagnostiku namenjen za analizu saobraćaja i detektovanje broja vozila, brzine kretanja i saobraćajnih prekršaja u vidu prekoračenja brzine.
 
U prethodnom periodu, fiksni merači brzine postavljeni su kod tri novosadske škole: OŠ "Đorđe Natošević", OŠ "Jožef Atila" i OŠ "Jovan Popović", ali i u prigradskim naseljima, kod OŠ "Đura Jakšić" u Kaću, OŠ "Ivo Andrić" u Budisavi i OŠ "Laza Kostić" u Kovilju. O ovim meračima 021.rs pisao je prošlog jula.
 
Novi fiksni merači brzine, u vidu osam znakova promenljive signalizacije, opremljenih radarom, naći će u julu kod OŠ "Nikola Tesla" u Novom Sadu, kod OŠ "Ivan Gundulić" na Čeneju, kod OŠ "Veljko Petrović" u Begeču i kod OŠ "Mihajlo Pupin" u Veterniku.
 
Ukupna vrednost investicije, što uključuje projektovanje i realizaciju, iznosi 5.9 miliona dinara.
  • Vlada

    02.05.2022 09:55
    Cveta biznis sa saobraćajnim znakovima, skoro sve biciklističke staze su pogrešno obeležene, ali nema veze - bitno je da je neko od toga zaradio.
  • Detelinarac

    01.05.2022 18:41
    OS Svetozar Markovic Toza obavezno! Jednosmerni deo Janka Cmelika, ali sa dve autobuske linije 2 gradilista i mnogo besnih vozaca.
  • Gruja

    01.05.2022 16:47
    Ima još mesta
    Banoštor jedan smajli ako može? Magistralni put , škola, čak i kamioni voze preko 80km/h!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti