FOTO, VIDEO: U centru Novog Sada obeležen Svetski dan slobode medija

Udruženje novinara Srbije je u centru Novog Sada akcijom u 11.55 časova, obeležilo Svetski dan slobode medija.
FOTO, VIDEO: U centru Novog Sada obeležen Svetski dan slobode medija
Foto: 021.rs
Okupljajući se pored spomenika piscu i prvom predsedniku Udruženja novinara Srbije Lazi Kostiću, predstavnici ovog novinarskog udruženja su naveli da je u 11.55 časova u medijima organizovana i akcija pet minuta tišine.
Predstavnik vojvođanskog ogranka UNS-a Predrag Rava je ovom prilikom pročitao proglas kojim se javnost podseća na probleme sa kojima su susreću mediji u Srbiji - od fizičkih napada na novinare, preko uvreda, kako u javnosti, tako i na društvenim mrežama, do "SLAPP tužbi" i ekonomskog pritisaka koji dovode i do mnogih slučajeva autocenzure i cenzure.
 
"Proteklih godinu dana mediji u Srbiji će pamtiti po upozorenjima koje je policija davala novinarima da će snositi posledice ukoliko se pojave na ekološkim protestima. Protiv pojedinih kolega su prijave povučene, ali ne protiv svih koji su radili svoj posao izveštavajući sa protesta. U periodu od prošlog Svetskog dana slobode medija do danas povećao se broj pretnji novinarima i novinarkama preko društvenih mreža. Vrhunac ugrožavanja sigurnosti novinara je štampanje letka, svojevrsne poternice za urednicom Podrinskih novina Isidorom Kovačević kojim je bio oblepljen ceo Šabac, a nalogodavci i akteri ove antinovinarske akcije do danas nisu pronađeni", navedeno je, između ostalog, u proglasu UNS-a.
Oni su dodali i da se ni ovog 3. maja ne može reći da ima napretka u načinu raspodele novca za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog značaja. 
 
 
"Naprotiv, organizacije i asocijacije kojima rukovode vlasnici provladinih lokalnih medija preko komisija koje formiraju sa lokalnim samoupravama dodeljuju novac svojim medijima obesmišljavajući zakon i smisao sistema projektnog sufinansiranja", kaže se u proglasu.
 
UNS je podsetio i da i ovaj Svetski dan slobode medija protiče bez pravosnažne presude za ubice vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije i bez optužnice ubicama jagodinskog novinara Milana Pantića iz 2001. godine, a nisu razjašnjene ni okolnosti smrti Dade Vujasinović.
 
Tokom akcije u centru Novog Sada na štriku su bili okačeni aforizmi i karikature koje su prikazivale situaciju u medijima u Srbiji, dok su članovi UNS-a razgovarali sa građanima. 
  • Petosrbijanac

    04.05.2022 07:41
    Plaćeni ljigavci
    Mediji u Smrdistanu su jedan od najgorih delova društva (čast manjini koja pošteno radi svoj posao). Plaćenička, polupismena, amoralna škrabala nanose nenadoknadivu štetu informisanju i kulturi. Organi koji bi trebali da kontrolišu rad tih nazovi medija su još gori.
  • Eni

    03.05.2022 19:21
    Sad baš kad smo proglašeni za šampiona neslobode.
  • Mika

    03.05.2022 16:20
    Za neke i previše
    Većina medija piše sve i svašta, vređa, omalovažava, laže, izmišlja, sve zarad priglupe mase zatupljenih. Kada se pokuša nešto demantovati, to se cenzuriše. Tužbe i "naknade štete" su uglavnom smešne i dugogodišnje maltretiranje.
    Niko od medija ne istražuje i postavlja dodatna pitanja. Sve se svodi na prenos suvoparnih saopštenja, koja više prikrivaju nego izveštavaju. Građani su ogorčeni i poneki prelaze granicu civilizacijskog odnosa i prete i medijima i novinarima, a zasluga je obostrana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti