Novi plan za proširenje kompleksa Instituta u Kamenici, predviđa se i zaštita parka

Plan kompleksa Instituta u Sremskoj Kamenici, kojim se šire zdravstveni kapaciteti i grade spratne garaže, ali i čuva park koji je zaštićeno prirodno dobro, stavljen je na javni uvid.
Kako se navodi u planu, urbanističkim aktom se pokriva područje od 36,92 hektara, od čega je 35,1 kompleks Instituta, koji se sastoji od Instituta za plućne bolesti Vojvodine, Instituta za onkologiju Vojvodine i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.
 
Urbanisti napominju da je park koji okružuje bolničke objekte projektovan kao park specijalne namene oko Bolnice za lečenje tuberkuloze i drugih plućnih bolesti i predstavlja zakonom zaštićeno područje "spomenik prirode". Park je pod zaštitom od 1976. godine po odluci tadašnje Skupštine grada, a 2016. godine je proširena zona zaštite parka.

Prema navodima iz plana, kompleks je organizovan tako da se na najvišoj koti nalazi glavna zgrada-stacionar koji koriste sva tri instituta. Ovaj objekat, kao i većina u kompleksu je sagrađen 1960. godine i tokom godina je dograđivan tako da sada ima 33.734 kvadrata korisne površine, ali ni jedan segment nije viši od petog sprata. 

Novi plan se radi jer su u proteklom periodu urađene značajne intervencije na bolničkim objektima, kao i na saobraćajnoj infrastrukturi. 
 
"Zbog dužeg protoka vremena od usvajanja važećeg urbanističkog plana, potrebno je izvršiti novu analizu i valorizaciju stanja izgrađenog i slobodnog prostora, naročito sa aspekta zaštite zaštićenog područja – Parka instituta u Sremskoj Kamenici. Takođe, potrebno je preispitati potrebe korisnika sa aspekta prostornog funkcionisanja bolničke delatnosti", navode urbanisti.
 
U nacrtu plana se kaže da se zadržavaju svi postojeći bolnički, administrativni i ekonomski objekti u kompleksu, uz mogućnost određenog povećanja korisne površine. Konkretno, kaže se da se uz moguću rekonstrukciju i manju nadogradnju postojećih objekata planira izgradnja tri bolnička objekta, zamena jednog postojećeg, kao i izgradnja javnog WC-a i dve spratne garaže. Procena je da bi se sadašnji broj posetlja sa 700 mogao povećati na 920. 
 
"Planiraju se ograničene površine za novu izgradnju, uz minimalni uticaj na zaštićeno područje – park Instituta. Novi bolnički objekat planira se na prostoru zapadno od glavne zgrade. Istočno od objekta magnetne rezonance planira se "pet scan" centar, čija izgradnja je u toku. Planira se zamena administrativne zgrade i na njenom mestu izgradnja bolničkog objekta za potrebe polikliničkog lečenja i administracije visine do četiri sprata. Maksimalna spratnost glavnih bolničkih objekata je do pet spratova, a pratećih do dva. Koncept saobraćajnog rešenja se zadržava. Parkiranje se planira na dve pozicije, na već formiranim površinama, uz mogućnost povećanja kapaciteta izgradnjom spratnih garaža, spratnosti do dva sprata", objašnjava se u planu.
 
Kaže se i da se objekti tehničkog bloka, koji su izdvojeni u zapadnom delu kompleksa Instituta u Kamenici, zadržavaju i da je neposredno pored planirana izgradnja jednospratnog objekta za potrebe arhive.  Postojeći objekti za stanovanje zadržavaju se bez promene, u postojećim gabaritima. 
 
Broj parking mesta bi trebalo da se poveća sa sadašnjih 808 na 1.453. Kapacitet bi mogao dodatno da se poveća ukoliko bi garaže imale i podzemne etaže, a u planu se navodi da ne postoji ograničenje u broju etaža pod zemljom. 
 
 
Urbanisti su predvideli da se prostor zaštićenog parka, koji se prostire u širem okruženju objekata Instituta, maksimalno štiti i planira se njegovo održavanje i dalje uređenje. U parku ima 9.169 četinarskih i listopadnih stabala. Ipak dozvoljeno je uklanjanje manjeg broja drveća zbog planiranog proširenja kapaciteta i to prema uslovima nadležnog zavoda za zaštitu prirode. Kako se navodi, u parku je zabranjeno uklanjanje stabala sem ako nije u funkciji razvoja zdravstvene zaštite sva tri Instituta.
 
"Park predstavlja jednu od osnovnih karakteristika ovog prostora i ima dodatnu zdravstvenu ulogu. Iz tog razloga predviđa se unapređenje mogućnosti korišćenja prirodnih benefita od strane korisnika i posetilaca", navodi se u planu kompeksa Instituta koji je na javnom uvidu.
 
Urbanisti su prilikom planiranja razmišljali i o osposobljavanju heliodroma koji nije u funkciji već dugi niz godina, jer okolno visoko drveće i elektromreža predstavljaju opasnost prilikom sletanja i uzletanja. Prema predlogu, novi heliodrom bi bio na kružnoj raskrsnici koja bi se sagradila otrpilike kod sadašnje rampe, mada se kao opcije ostavljaju i postojeća lokacija i krovovi objekta u sklopu kompleksa.
 
"Kao intervencija na postojećoj saobraćajnoj mreži unutar kompleksa Instituta, planirana je izgradnja kružne raskrsnice na centralnom delu platoa. Kružna raskrsnica je višenamenska, tako da, osim opštih prednosti koje nudi ovakav tip raskrsnice, služi i kao okretnica za vozila javnog gradskog prevoza putnika, a centralno ostrvo kružne raskrsnice moguće je organizovati za sletanje manjih helikoptera. Postojeći heliodrom se zadržava, a u skladu sa potrebama i mogućnostima moguća je izgradnja heliodroma na objektima i drugim raspoloživim površinama", stoji u nacrtu plana. 
Nacrt Plana detaljne regulacije kompleksa Instituta u Sremskoj Kamenici se nalazi na javnom uvidu do 28. maja i u tom periodu može se pogledati na sajtu Grada ili na sajtu Urbanizma, odnosno u prostorijama Mesne zajednice Sremska Kamenica, u Marka Oreškovića 1a, i u prostorijama Urbanizama na Bulevaru cara Lazara 3.
 
Prigovori i sugestije na plan se šalju pismeno Gradskoj urpavi za urbanizam, u Školskoj 3. 
 
Komisija za planove će prigovore razmatrati na sednici 27. juna, u Plavoj sali Skupštine grada, u 9 časova. 
  • Nepotrebno

    04.05.2022 17:16
    Džaba planovi, džaba proširenje kada tamo ljudi umiru na kilo, a doktore i osoblje boli uvo..
  • Minja

    04.05.2022 16:27
    Samo istina
    Dođite da vidite kako su uništili u isekli šumu mnooogo više nego što je bilo potrebno. Parking je katastrofalan i nema mesta, nemaju parking za biciklove. Uništili su šumu.
  • Damir

    04.05.2022 15:21
    ??
    Proširuju bolničke kapacitete a rade sa 60% popunjenosti,sobe zvrje prazne 2 godine. Dođite i uverite se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti