Radnici najavljuju štrajk u JKP "Beočin": "Plate ispod minimalca, ne može se preživeti"

Drugi po redu štrajk upozorenja zaposlenih u JKP "Beočin" održaće se sutra od 7. do 8.15 časova, nakon čega će zaposleni, ukoliko ne dođe do pregovora, stupiti u generalni štrajk.
Radnici najavljuju štrajk u JKP "Beočin": "Plate ispod minimalca, ne može se preživeti"
Foto: 021.rs

Radnici komunalno-stambene delatnosti ovog javnog preduzeća već su održali jedan štrajk upozorenja, 27. aprila, zbog zarada ispod minimalca i nezadovoljstva stanjem u preduzeću.

Kako navode, više od 60 odsto odsto zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti preduzeća prima zaradu manju od minimalne u Republici Srbiji, pa im se stoga isplaćuje dodatak na platu do minimalca. Član štrajkačkog odbora Goran Vujasinović, za 021.rs kaže da je stanje katastrofalno i da plata nije menjana od 2014. godine.  

"Menjani su neki koeficijenti, ali to je vrlo zanemarljivo. Došli smo u neverovatnu situaciju da više od 60 odsto zaposlenih prima platu koja je manja od republičkog minimalca i onda se njima doplaćuje dodatak na platu da bi mogli uopšte to da isplate. Onda kad oni dobiju dodatak, imamo svi istu platu. Minimalac je jako mali, ne može se preživeti od toga", objašnjava Vujasinović.
 
Opštinu su, kaže, više puta upozoravali na ovu situaciju, ali svaki put su ostali bez odgovora. 
 
"Niko se ne javlja, niko ne odgovara, jer kod njih je bukvalno neka 'ludnica' jer su u nekom sukobu između sebe u SPS-u i onda nam nisu usvojili taj program poslovanja koji nam je neophodan da bismo mi išli dalje. Mi smo praktično na nekom privremenom finasiranju. Sad su nam ukinuli i regres i deo toplog obroka. Ako ovako nastave ukinuće nam i deo plate. Koliko znam, direktorica je stalno zvala predsednicu opštine, mi smo slali i zvanične dopise, ali niko se ne javlja", ističe Vujasinović.
 
Ocenjuje da su se zaposleni našli u poziciji socijalnih slučajeva i da je kolektivni ugovor potpuno obesmišljen. 
 
Reakciju su očekivali posle prvog štrajka upozorenja održanog 27. aprila, ali i tada su dobili samo ćutanje. Kako kaže, u međuvremenu su isplaćene zarade za mart 2022. godine, i to 29. aprila, koje su umanjene za regres i deo toplog obroka. 
 
Ukoliko se i posle sutrašnjeg štrajka upozorenja, za koji je potpise dalo 55 od 80 zaposlenih, ništa ne promeni, odnosno, ako se ne krene u pregovore, Vujasinović najavljuje generalni štrajk. 
 
"Plan je da probamo da se dogovorimo. Možda ćemo izaći ispred opštine i najaviti skup policiji. Ako i posle toga ne dobijemo reakciju, u roku od dva dana stupamo u generalni štrajk", ističe Vujasinović. 
 
U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja navodi se da su štrajkački zahtevi povećanje cene rada tako da neto vrednost radnog časa bude u visini neto minimalne cene rada po radnom času, odnosno da minimalna zarada u Republici Srbiji bude zarada za najniži koeficijent u preduzeću, kao i da se obezbede sredstva za isplatu solidarne pomoći radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja zaposlenih. 
Upućen je i dopis adresiran na direktorku JKP "Beočin" Gordanu Rakić i predsednicu opštine Mirjanu Malešević Milkić u kom se, između ostalog, navodi da će se "ukoliko ne budu počeli pregovori oko isplate zarada u JKP 'Beočin' u skladu sa planiranim sredstvima, preduzeti dalji koraci".
 
Portal 021.rs uputio je pitanja rukovodstvu Opštine i Javnog komunalnog preduzeća. Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na pitanja zašto Godišnji program poslovanja nije usvojen i da li se planiraju pregovori sa štrajkačima. 
  • Boske

    06.05.2022 00:53
    Sprdnja
    Napravljen je od Beocina cirkus, koji vrlo brzo odlazi iz grada kad se pijana predsednica otrezni. Nema se za plate a za gorivo i krkanje u karasu, kod dzunglasa i u restoranu sampanjac ima svaki dan.. racuni samo stizu.Pogledajte ljude koji su do skoro bili ulicari u Beocinu a danas se kriju ispod suknje predsednice kako zive i kako se bahate i sve ce vam biti jasno. Polako se podiže magla u Beocinu.. pssst Predsednice pocinju radovi krcenje siblja i atarski putevi, ne brinite se bice love. USKORO U BEOCINU IZLOZBA PREPLACENIH RADOVA U PROTEKLOM PERIODU, NEMA VISE REKLA KAZALA...SAMO ISTINA BRAĆO!
  • Munja

    05.05.2022 21:26
    Morgen
    Pitajte Nešu Pekeza,Obrada Blagojevića,"malog" Zarića i Stefana Tomovića zašto nisu glasali za finansijski plan JKP-a,zbog ličnih interesa troe radnici. Zapitajte se i zašto odbornici sns-a nisu to podržali kao ni što nisu podržali ni besplatan vrtić ,udžbenike za đake i pokazne karte za učenike. Samo se gleda lični interes!!!
  • Pantelija

    04.05.2022 20:57
    Počelo je prolećno čišćenje -
    Nikada u istoriji nije bilo da skupština nije usvojila u roku finansijske planove i programe JP-a, tako da je ovo posledica nestručnog i bahatog vođenja opštine Beočin. Glasali smo za promene, ali od toga ništa. Neka se vrate na vlast oni iz SNS-a bar su JP funkcionisala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti