"Odrastanje u gradu kulture": Nova, jedinstvena izložba dečijih radova o Novom Sadu

Izložba dečijih radova "Odrastanje u gradu kulture" biće otvorena u subotu, 7. maja u Galeriji Matice srpske.

Izložba je nastala kao rezultat edukativnog programa za decu "Moj grad. Novosadske umetničke priče", koji realizuje Galerija, a otvaranju će prethoditi dva koncerta klasične muzike za bebe i decu - u 11.30 i 12.30 sati.

Koncerti će biti na otvorenom, u Parku skulptura ispred Galerije.

Stručnjaci Galerije Matice srpske družili su se s mališanima iz vrtića i osnovnih škola tokom čitave školske godine. Priređivali su s njima i za njih zanimljive umetničke priče o Novom Sadu, a nakon posete Galeriji, zajedno sa likovnim pedagozima, vaspitačicama i učiteljicama deca su svoja zapažanja i iskustva zabeležila kroz likovno stvaralaštvo.
 
To stvaralaštvo predstavljeno je u ovoj izložbi.
 
Skoro hiljadu mališana je crtežom i slikama prikazalo znamenite ličnosti Novog Sada, poput čika Jove Zmaja i Svetozara Miletića, zelene oaze kao što su Dunavski i Kamenički park, ali i prepoznatljive gradske simbole: Petrovaradinsku tvrđavu, Gradsku kuću, Maticu srpsku i brojne druge.
 
U izložbi su učestvovala deca iz vrtića: Novosađanče, Vilenjak, Guliver, Vendi, Veverica, Veseli vrtić, Bubamara, Čarolija, Lasta na Čeneju, Maslačak, Kolibri i Veseli vozić, te mališani iz privatnih vrtića: Maštolend, Speak Up, Duga, Madagaskar, Dreamland, Bambino, Sunđer Bob i Patrik, Delfin, Zemlja čuda, Kermit i Familija, kao i učenici osnovnih škola: Miloš Crnjanski, Đura Daničić i Žarko Zrenjanin.
 
Svečano otvaranje zakazano je za 13 časova u Velikoj sali "Sava Tekelija" u prizemlju Galerije Matice srpske, a posetioci će moći da je pogledaju do 19. juna.
 
Izložba se održava u okviru programskog luka Budućnost Evrope Evropske prestonice kulture, a podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu, kao i Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.
  • Zemlja čudesa

    04.05.2022 22:32
    Hoće li se snimati i neki domaći horor film na tu temu?
  • pajo patak

    04.05.2022 16:45
    još samo deca
    mogu da prave radove o " gradu kulture " .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti