"Ana Karenjina - Između greha i morala" premijerno u Srpskom narodnom pozorištu, karte u prodaji

Premijera baletskog klasika "Ana Karenjina - Između greha i morala" u izvedbi Baleta Srpskog narodnog pozorišta zakazana je za subotu, 14. maj, na sceni "Jovan Đorđević".
Koreograf je Krunislav Simić, koji lik Ane Karenjine u izvedbi baleta najstarijeg pozorišta u Srbiji opisuje kao "rastrzan".
"Ona je rastrzana između porodice i obaveze i ljubavi koja joj se otvara. Rastrazana između dva čoveka. Na tu rastrzanost se mi fokusiramo sve vreme. To je priča koja je, verujem, aktuelna i danas, kada svaka žena u makar jednom momentu mora da bira, mora da bude rastrzana između karijere i porodice, između dvoje ljudi, između dostižnog i nedostižnog", objašnjava Simić.
Ovo će, poručuje Srpsko narodno pozorište, biti prva velika baletska premijera ove godine. Reč je o baletskom klasiku koji, prema rečima direktora Baleta Srpskog nardnog pozorišta Tonija Ranđelovića, nedostaje baletskom opusu ovako velike institucije.
 
"Ana Karenjina je veliko delo. To je predstava koju na svom repertoaru mora da ima svaka velika kuća, sa ansamblom kakav ima naš teatar. Prošle godine, iskoračili smo modernim baletom kakav je Madam Baterflaj, ali i sa apsolutnim domaćim biserom kakva je Ohridska legenda. Ovoga puta pričamo jednu raskošnu priču", ističe Ranđelović.
 
Ideja koreografa je da na scenu u potpunosti prenese Tolstojevu priču o ljubavi, napuštanju, strasti, izdaji, ostrašćenosti koje, u vrtlogu agonije i ekstaze, vode do potpunog uništenja, ne samo Ane, nego i svih koji je okružuju.
 
Kostimi koje kreira kostimograf Mirjana Stojanović Maurič u stilu su epohe koju roman opisuje, ali donekle osavremenjen, tek toliko da bi neometano pratili pokrete igrača. 
 
Osim koreografije i režije, Krunislav Simić pravi izbor muzike i piše libreto. Dirigent je Mikica Jevtić, scenograf predstave je Saša Senković, a dizajner svetla Marko Radanović.
 
U glavnim ulogama su prvaci Baleta Srpskog narodnog pozorišta – Ana Đurić u ulozi Ane Karenjine i Andrej Kolčeriu kao mladi oficir Aleksej Vronski. 
 
Asistentkinja koreografa je Oksana Storožuk, a baletska pedagoškinja je Ala Širkevič.
 
U predstavi nastupaju i solisti, ansambl Baleta i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta.
 
Karte su u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti