Polaganjem venaca obeležen Dan pobede nad fašizmom: "Sloboda je došla zahvaljujući Crvenoj armiji"

Dan pobede nad fašizmom obeležen je polaganjem venaca na Spomen groblju u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine.
Polaganjem venaca obeležen Dan pobede nad fašizmom: "Sloboda je došla zahvaljujući Crvenoj armiji"
Foto: 021.rs (Grad Novi Sad)
Predsednik SUBNOR-a Grada Novog Sada Milovan Vujić je podsetio na značaj 9. maja, kao praznik stradanja boraca, kada je Evropa izgubila 50 miliona vojnika, dok je tadašnja Jugoslavija ostala bez 1,7 miliona boraca.
 
"Zbog datih života za odbranu Jugoslavije, mi potomci i pripadnici SUBNOR-a obeležavamo ovaj značajan datum. Važno je očuvati mir i stabilnost, a trudićemo se da i dalje negujemo i poštujemo tradiciju, prenoseći mladim generacijama pouke kako se nikada više ne bi dogodilo takvo zlo, kao u Drugom svetskom ratu", poručio je Vujić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević svim građanima je čestitao Dan pobede nad fašizmom i nacizmom, te dan pobede života na smrti.

"Želim da, vrlo jasno i nedvosmisleno, naglasim da smo ponosni na to što su naši slavni preci uvek bili na strani pravde, istine i ljubavi. Narod kome pripadamo je uvek birao ispravnu stranu i za to je plaćao veoma skupu cenu. U skladu sa tim, mi smo dužni da razumemo i poštujemo njihovu žrtvu, istovremeno čuvajući našu istoriju i tradiciju, ali i da razumemo okolnosti koje nas okružuju, kako bismo mogli da prepoznamo ono što će se dešavati u budućem vremenu. Tadašnja Jugoslavija je zauzela veoma važno mesto u borbi protiv fašizma i nacizma, a srpski narod je platio strahovitu cenu. Ne treba da zaboravimo da su postojale savezničke armije, pre svega Crvena armija i da prećutimo tu činjenicu zato što se stidimo toga, posmatrano u kontekstu ukrajinske krize, kako se nekome ne bismo zamerili. Sloboda je u ove krajeve i našu Srbiju stigla upravo zahvaljujući pripadnicima Crvene armije i to je istorijska činjenica i istina, kao što su i ostale savezničke vojske pomagale u borbi za slobodu. Кlanjamo se senima onih koji su, na oltar otadžbine, položili svoje živote i zbog kojih smo mi danas slobodni", kazao je Vučević.
 
On je dodao da će Novi Sad na Dan pobede, te na Dan Evrope, biti živopisan, te da će grad prigodnim obeležavanjem pokazati da ima "takvu širinu da može da bude i Srpska Atina i Evropska prestonica kulture i mladih".
  • Terapija

    09.05.2022 14:29
    @Лиманац
    Brate kako mozes tako nepovezano da pricas, uvek si bio na strani belogardejaca, cetnika i okupatora a zatim nacionalista i klerofasista? Zna li ti majka puta?
  • Nenad

    09.05.2022 13:55
    @NS
    Znaci bili su bolji Hortijevci i Hitlerovci? Da mi srusimo onaj spomenik na Keju?
  • Mihajlo

    09.05.2022 13:54
    Istorija
    Za razliku od nekih komsija mi nemamo razloga da se stidimo svoje istorije. Na zalost, danasnje EU vrednosti su upravo te kojih bi se trebalo stideti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.