Probijeni rokovi i poskupljenje: Menja se plan za KCV zbog nove zgrade Klinike za stomatologiju

Projektovanje i priprema prateće dokumentacije za novu Kliniku za stomatologiju Vojvodine daleko je probilo prvobitne rokove, a i poskupelo.
Probijeni rokovi i poskupljenje: Menja se plan za KCV zbog nove zgrade Klinike za stomatologiju
Foto: 021.rs
Grupa firmi u sastavu "Balkans Security Services", "DBA", "Geomehanika" i "Geoada" dobila je još marta prošle godine posao projektovanja nove zgarde Klinike za stomatologiju Vojvodine, koja se planira u neposrednoj blizini postojeće klinike u Hajduk Veljkovoj 12.

Ugovor je potpisan na iznos od 8,4 miliona dinara sa PDV, a postavljen je rok od pet meseci za završetak posla.

Međutim, investitor - Klinika za stomatologiju Vojvodine, nije previdela da ne postoje pravni uslovi za gradnju budući da su prvobitni planovi za proširenje ove klinike u koliziji sa Planom generalne regulacije Kliničkog centra Vojvodine.
 
Kako se navodi u zvaničnim podacima o upravo objavljenoj izmeni ugovora sa projektantima, Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove odbila je 27. oktobra 2021. izdavanje lokacijskih uslova jer je utvrdila da, po važećim aktima, ne postoji mogućnost gradnje određenih delova objekta.
 
"Nakon sugestije Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, odlučeno je da se pokrene postupak izmena Plana generalne regulacije Kliničkog centra Vojvodine u delu gde je predviđena gradnja novog objekta Klinike za stomatologiju Vojvodine kako bi se uskladile potrebe korisnika i odredbe Plana i omogućilo kompletiranje projekta, a potom pristupilo i gradnji novog objekta Klinike. Naručilac je podneo inicijativu gradskoj Upravi za urbanizam i građevinske poslove za izmenu Plana generalne regulacije Kliničkog centra Vojvodine 15. decembra 2021. godine", navodi se u objašnjenju.
 
Ustanovljeno je da, između ostalog, postoji i problem sa jednom od parcela na kojoj nisu regulisani imovinski odnosi, a planirana je u površini nove zgrade. Budući da bi rešavanje ovih problema trajalo dugo, Gradska uprava je predložila da se pristupi izmenama Plana detaljne regulacije, ciljano za lokaciju buduće Klinike za stomatologiju, a da se proširenje Klinike obavi prema parcelama koje nisu imovinski-pravno opterećene. 
 
Usaglašavanjem Plana detaljne regulacije KCV sa projektom Klinike, omogućeno je da nova zgrada ove ustanove bude i značajno veća.
 
"Na ovaj način rešio bi se akutni problem parkiranja za objekte u bližem okruženju, omogućila tehnološki ispravna organizacija samog objekta i prevazišao problem sa spornim parcelama. Novim predlogom idejnog rešenja objekat Klinike za stomatologiju bi trebalo da ima bruto izgrađenu površinu od 10.383 kvadrata, što je u odnosu na prvobitnu površinu objekta, u skladu sa Ugovorom, uvećanje od 240 odsto", navodi se u dokumentaciji u koju 021.rs ima uvid.
 
Usvojen je predlog projektanata da budu plaćeni više za svoj posao i to 50 odsto od vrednosti prvobitnog ugovora (za 3,5 miliona dinara), čime je vrednost ugovora povećana na 12,5 miliona dinara sa PDV.
 
Inače, izmene i dopune pomenutog akta koji će omogućiti realizaciju investicije planirane su za ovu godinu, navodi se u programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2022. godinu.
 
Novi rok za završetak celog posla za projektante je kraj ove godine.
 
Kako je 021.rs prošle godine pisao na osnovu dokumentacije, Dečja bolnica, koja je u istom krugu ustanova, planira da proširi svoje kapacitete, što dovodi do potrebe da se Klinika za stomatologiju sruši i da "nikne" novi objekat. Ova klinika postoji od 1991. godine i nastavna je baza Medicinskog fakulteta, a funkcioniše kao zasebna zdravstvena ustanova.
  • Bolo

    10.05.2022 18:25
    Narod plaća
    Stvar je prosta; nisu dobro odmerili šta će ko da dobije, pa moraju da urade fina podešavanja.
  • Pera

    10.05.2022 15:38
    J..e lud zbunjenog, što bi rekli. A ko to sve plaća?
  • ns posmatrac

    10.05.2022 15:11
    Bas suprotno
    Uvecanje cene za samo 50% je zapravo dokaz da se neko tu vec debelo ugradio.
    Povecanje objekta je za 240 % a povecanje cene je "samo" 50%.
    Ako znamo da se objekat povecao za 2.4 puta pa valjda bi i cena projektovanja tako velikog objekta trebala da bude znato veca.
    Ali neko se tu vec debelo ugradio u prvoj varijatni da sad pokriva samo troskove prosirenja izrade projekta jer nezeli da talasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti