"Zelenilo" kreće u seču drveća po Novom Sadu: Od centra do Novog naselja

JKP "Gradsko zelenilo" najavilo je da će u narednom periodu započeti seču drveća na više lokacija u Novom Sadu, te da će na istim mestima, na jesen, zasaditi nova stabla.
"Zelenilo" kreće u seču drveća po Novom Sadu: Od centra do Novog naselja
Foto: 021.rs

Kako su objasnili, radiće se zamena stabala drveća dotrajalih usled godina, bolesti, klimatskih i mehaničkih uticaja.

Seča će započeti u centru, a potom će se nastaviti na Podbari, u blizini Socijalnog, na Limanu, Novom naselju, Detelinari i u Petrovaradinu.

Pomoćnica direktora Danijela Andrić kaže da je na teritoriji celog grada uočen manji broj stabala koja predstavljaju rizik za bezbednost i imovinu građana, zbog čega će biti uklonjena.
 
"Umesto drveća koje predstavlja loš biološki i ekološki materijal na jesen će biti zasađena nova, zdrava stabla. Podaci o stanju drveća dobijeni su u okviru redovnih, svakodnevnih aktivnosti radnika stručnih službi JKP 'Gradsko zelenilo' koji se brinu o drveću i prate stanje biljaka u gradu. Na osnovu podataka s terena napravljen je popis drveća koje zbog starosti ili bolesti, izazvanih klimatskim promenama, ili mehaničkim oštećenjima predstavlja potencijalni rizik za bezbednost i imovinu građana. Uz konsultacije sa Savetom za ozelenjavanje Grada ova stabla biće zamenjena novim sadnicama", navodi Andrić. 
 
Kako je dodala, drveće ima svoj životni vek, a urbanim sredinama, zbog mnoštva negativnih faktora, taj vek je kraći nego u prirodi.
 
"Drveće ima više stadijuma razvoja, i kada nakon juvenilnog i zrelog doba dođe u stadijum starosti, neophodna mu je dodatna nega da bi što duže ostalo zdravo. Folijarna prihrana, zalivanje i druge mere samo su neke od tehnika koje produžavaju životni vek stablima. Međutim, svake godine se javi određen broj primeraka, čiji biološki potencijal zbog godina i bolesti slabi. Kako se stanje drveta pogoršava, pojačava se njegova nestabilnost i ono prestaje da bude ukras i ekološka podrška i postaje potencijalna opasnost po ljude i njihovu imovinu. Drveće koje usled naleta vetra, ili olujnih nevremena, može pasti i povrediti prolaznike, oštetiti automobile, ili izazvati zastoje u saobraćaju treba ukloniti i zameniti", zaključuje Andrić. 
 
U "Gradskom zelenilu" nisu naveli koliko stabala će tačno biti posečeno. 
  • SiouxAttack

    16.05.2022 08:47
    Futosku/futoski put na Satelitu su vec unakazili, onim njihovim idiotskim orezivanjem. Ako sam dobro video od dole da su orezane grane zalivene uljem ili naftom( svaka orezana grana je crna), da ne bi ponovo cvetale i ovi morali ponovo da orezuju
  • samo kazem

    14.05.2022 09:44
    Odlucite sami
    Bese jedan slogan u kampanji protiv pusenja pre skoro 40 godina: "Pusenje ili zdravlje - odlucite sami".
    Sad bi se mirne duse moglo reci: "Zelenilo u gradu ili JP 'Gradsko zelenilo' - odlucite sami". Oboje ocigledno ne ide...
  • Mastodont

    12.05.2022 10:44
    @Sanja
    Može, ali vi nesposobnjakovići onda šina na ulicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti