Rekordne cene garaža u Novom Sadu, najskuplja prodata za 30.000 evra

Tržište nekretnina u Srbiji doživelo je pravi bum, a osim za stanovima, sve veća potražnja je i za garažama.
Rekordne cene garaža u Novom Sadu, najskuplja prodata za 30.000 evra
Foto: Pixabay
Novi Sad je jedan od gradova koji beleži najveći rast kada je reč o potražnji i cenama nekretnina, pa ne iznenađuje podatak da je u tom gradu prošle godine prodato 1.925 garažnih mesta. Tako je Novi Sad postao opština sa najvećim brojem prodatih garaža u Srbiji. Cena su se kretale od 2.000 do 11.000 evra, koliko je sigurno mesto za svoj automobil platilo 70 odsto kupaca, dok je najskuplja garaža u Novom Sadu prodata za 30.000 evra.
Menjam stan za garažu
Visoke cene garaža aktuelne su i u prvom kvartalu ove godine, a u pojedinim delovima grada dostižu i cene garsonjera. Listajući oglase na portalu NadjiDom.com naišli smo u ponudi na garažu u centru Novog Sada od 12 kvadrata za koju treba izdvojiti 26.000 evra. Za garažu približne veličine na Grbavici cena je 19.000 evra. Jedno od naselja čiji stanovnici već dugo muku muče sa parkingom i beskonačnim vožnjama u krug u potrazi za slobodnim mestom jeste i Nova Detelinara. Tu je za prodaju oglašena garaža od 15 kvadrata za koju vlasnik traži čak 25.750 evra.
 
Razloge za ovakav skok možemo potražiti i u sve većem broju stanovnika koji se doseljavaju u najveći grad na severu Srbije. Novi Sad je jedna od retkih lokalnih samouprava u kojoj se broj stanovnika povećao u proteklih deset godina. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u gradu je 2013. godine živelo 346.163 ljudi, a 2020. godine 362.675, odnosno oko 16.500 više. Sa većim prilivom stanovništva došao je i veći broj automobila, a samim tim i veća potreba za garažnim mestima. Ako tome dodamo dugogodišnji problem sa nedostatkom parkinga, pre svega u centralnim gradskim opštinama, ali sve češće i u rubnim delovima grada, jasno je zašto se za cenu garaže više i ne pita. 
 
Situacija je takva da je kupovina garažnog mesta od glavnih preduslova pri kupovini stana u Novom Sadu, objašnjava Marija Grahovac sa portala NadjiDom.com.
 
"Kada je u pitanju novogradnja Novi Sad, investitori su u zakonskoj obavezi da obezbede minimum jedno parking mesto za kupca, što nije slučaj u starogradnji. Skoro svaka porodica danas poseduje makar jedan automobil, a često i dva, tako da im je mogućnost parkiranja blizu stana izuzetno važna kada se odlučuju za kupovinu nekretnine. Situacija je malo drugačija ako se stan kupuje iz investicionih razloga, ali i u tom slučaju poželjno je da uz stan ide i garažne mesto", navodi ona.
 
Ivona Jeftić se u novi stan na Podbari uselila prošle godine. Za garažno mesto od 11 kvadrata, koje se nalazi u zajedničkoj garaži zgrade u kojoj je kupila stan, izdvojila je 11.000 evra.
 
"Mislim da sam dobro i prošla, jer sad vidim da se mesta iste kvadrature prodaju i za 15.000 evra. Nisam se dvoumila ni u jednom trenutku jer je pronaći slobodan parking postala nemoguća misija. Stvarno nemam snage da se po povratku sa posla još vozam po kraju da bih se parkirala tri ulice dalje od zgrade u kojoj živim", objašnjava ona.
 
Investicija koja se najbrže isplati
 
Kupovina garaže vremenom je postala dobra investicija. 
 
U Novom Sadu je 2018. godine prosečna cena garaže bila 11.917 evra, dok ove godine ta cifra iznosi 17.719 evra. Gledano po delovima grada, ako ste recimo pre četiri godine kupili garažu na Grbavici za nju ste tada morali da izdvojite 10.000 evra, dok danas tu istu garažu možete da prodate za 20.594. evra. Ako produžite malo dalje od Grbavice ka Bulevaru Oslobođenja, cena garaže 2018. bila je 9.667 evra, da bi ove godine porasla za više od 110% - 20.617 evra. Ko je na vreme odlučio da investira, sada od garaže može dobro da zaradi.
 
"Garaže su investicija koja se najbrže isplati jer ne traže dodatna ulaganja, a mogu i lako i brzo da se izdaju. Uložen novac u kupovinu garaže u centru Novog Sadu kroz izdavanje ćete povratiti za 16.5 godina. Taj indeks je daleko viši kada su u pitanju stanovi", kaže Marija Grahovac sa portala NadjiDom.com.
 
U Novom Sadu prosečna cena mesečnog najma garažnog mesta je 78 evra. Najčešće se iznajmljuju mesta u zajedničkim garažama.
 
Novi Sad dobija četiri nove javne garaže
 
Da nedostatak parkinga zadaje glavobolje Novosađanima, ali i turistima, svesni su i u gradskoj upravi. Podzemna garaža kod Banovine biće površine oko 6.300 kvadratnih metara, a planirano je da bude završena do 17. septembra 2023. godine. Objekat će imati dve ukopane etaže sa 158 parking mesta i devet mesta za vozila osoba sa invaliditetom.
 
Podzemna garaža u Ulici Modene, u okolini Trga slobode, Zmaj Jovine i Ulice kralja Aleksandra, imaće oko 200 parking mesta u dve etaže, koliko će imati i garaža ispod Trga republike. Jedina nadzemna garaža planirana je u bloku Uspenske, Šafarikove i Ulice Pavla Papa. U objektu površine 10.400 kvadratnih metara predviđeno je 350 parking mesta.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti