Novaković o "žalopojkama": Način dodele poslova u Novom Sadu potpuno kriminalizovan

Svi direktori novosadskih JKP lični su izbori gradonačelnika i predložila ih je SNS, što Vučevićeve tvrdnje o stanju u budžetu čini "jako čudnim", poručuje GO Narodne stranke Borislav Novaković.
Novaković o "žalopojkama": Način dodele poslova u Novom Sadu potpuno kriminalizovan
Foto: 021.rs
Novosadski odbor ove stranke reaguje na jučerašnje tvrdnje gradonačelnika Miloša Vučevića da su gradske finansije trenutno u vrlo otežanom stanju, te da će uslediti rebalans budžeta koji "neće biti lep".

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković kaže da Vučević, koji je u svom trećem mandatu, do sada desetine milijardi iz budžeta usmerio prema komunalnim preduzećima u vidu tekućih i kapitalnih subvencija.

"Dakle, umesto da direktorima jasno stavi do znanja da njihov posao nije da uzimaju iz budžeta nego da pune budžet, Vučević je u deset godina vlasti, kao pijani milioner pokrivao iz gradske kase sve nepromišljene i po grad štetne poteze svojih direktora. Kao zavisnici od budžetskih dotacija, gradonačelnik i njegovi direktori su očito ušli u fazu apstinentske krize. Para u budžetu nema, a drugi način da obezbede sredstva oni i ne poznaju", navodi Novaković.
 
On dodaje da je "smešno gradonačelnikovo kukumavčenje kako za mnoge neophodne investicije nema para", naglašavajući da novca ima, ali da je sistem javnih nabavki i način dodele poslova u Novom Sadu "potpuno kriminalizovan".
 
"Ogroman broj javnih nabavki u gradu se okončava tako što se za potencijalni posao javi samo jedna firma, jer su ostale upozorene da ne učestvuju u javnoj nabavci. Jedino tako je i bilo moguće da posao popločavanja 6,8 hektara centra Novog Sada dobije firma Granit Peščar iz Ljiga u vlasništvu kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića. Posle te investicije budžet našeg grada će biti lakši, a Veselinovićev konto teži za 10 miliona evra", smatra Novaković i dodaje da sve poslove na vanrednom angažovanju radnika u javnim komunalnim preduzećima dobija firma "Montop" Marka Bosanca Bosketa.
 
Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke smatra i da je "sramotno i nedopustivo" da Vučević upozorava i preti novosadskim sudijama, sugerišući koji ishod sudskih sporova između građana i gradske uprave, u postupcima eksproprijacije, smatra "poželjnim i pravičnim".
 
"Sudije treba da sude po zakonu, a ne po političkim nalozima. Pravo je svakog građana da za onaj deo svoga placa, koji grad koristi za izgradnju komunalne infrastrukture, dobije pravičnu nadoknadu. Optuživati građane da zbog toga ruše budžet i siromaše Novi Sad je netačno, bezobzirno i ružno", kaže Novaković.
 
Na "skori kolaps gradskog budžeta" ukazuje, kaže on, i činjenica da je nova investicija, takozvani "kineski most", drastično poskupeo, te da postoji mogućnost da bude još skuplji.
 
"Dakle, posao sa kineskom firmom CRBC (China Road and Bridge corporation) otpočetka obavijen velom tajne, sada dobija svoj skandalozan epilog. Između obećanja o suficitu, budžeta u deficitu i onoga što su realne potrebe funkcionisanja sada već polumilionskog grada i budžetskih prihoda trenutno zjapi praznina koja se svakim danom uvećava", zaključuje Novaković.
  • Rodjo

    13.05.2022 06:02
    Zasto
    imam cudan osecaj, a ne vara me,da necete sa namerom da objavite moje komentare,o kriminalnim radnjama oranju novca bahatoscu namestanju svih tendera javnih nabavki itd o direktoru lisja Djakovicu ? Da Vam nije sponzor,sramota ! U mojim tekstovima nema vulgarnosti i cinizma,gola istina
  • Luckasti

    12.05.2022 16:29
    A tek Vrbas ...
  • zuti

    12.05.2022 13:32
    sa ponosom
    ajde svi vi koji toliko pljujete i pricate bajke i pricice o korupciji, nesposobnosti itd itd. Pa imate vlast vec koliko godina! Sve ali bukvalno sve - od zakonodavne, izvrsne i sudske. Placamo onolike policajce da valjda sade muskatle sta li. I tuzioce i sudije da istrazuju razmnozavanje puzeva golaca po fruskogorskim vinarijama sta li? Da ste ISTA nasli, resili bi. Ovako uvek isto pausalno pljuvanje i etiketiranje onih drugih da su lopovi, nesposobni, izdajnici i sve ostalo. Ne daj boze da se to za stvarno i dokaze. Pogledajte se u ogledalo pa cete videti ko je zapravo lopov, izdajica i pre svega duboko nesposoban.
    Toliko.
    P.S. Nisam NIKAD glasao za zute ali se solidarisem iz principa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.