FOTO: Tri verska objekta u Novom Sadu stavljena pod prethodnu zaštitu

Zavod za zaštitu spomenika kulture stavio je pod prethodnu zaštitu tri verska objekta u Novom Sadu, saznaje 021.rs.
FOTO: Tri verska objekta u Novom Sadu stavljena pod prethodnu zaštitu
Foto: 021.rs
Radi se o Baptističkom centru u Kolu srpskih sestara 24, Franjevačkom samostanu u Cara Dušana 4 i Nazarenskom molitvenom domu u Valentina Vodnika 12.
U Zavodu kažu da se radi o objektima čiji su vlasnici verske zajednice, a i one i objekti u kojima se nalaze vrednovani su kao nesporne kulturno-istorijske vrednosti značajne kako za Novi Sad, tako i za šire područje.
- Za vlasnike ovih, nesumnjivo vrednih objekata veoma važnih verskih zajednica, ova odluka znači da ćemo sve potencijalne promene na izgledu objekta obavljati zajednički i u interesu svih, te da ćemo i zajednički, po isteku prethodne zaštite, dogovoriti njihov dalji status - kažu zaštitari. 
 
Zavod je za 021.rs dao i kratak opis značaja ovih objekata. 
 
 
Franjevački samostan je zadužbina koju je, 1943. godine, Matija Leh - župnik iz Gajdobre, poklonio namenski za franjevce, koji su ovde smešteni (vraćeni) u Novi Sad, prvi put nakon što ih je austrijski suveren Josif II, krajem XVIII veka proterao iz Novog Sada i Petrovaradina. Takođe, u samostalnoj crkvi postoje spomen-obeležja posvećena dvojici franjevaca ubijenih bez suđenja, neposredno po oslobođenju Novog Sada od fašizma, oktobra 1944. godine. 
 
 
Nazarenski molitveni dom je sedište jedne od uticajnih protestantskih zajednica, koja je svojim učenjem doprinela da dođe do značajnih promena u južnoj Ugarskoj krajem XIX i početkom XX veka, ali i kasnije. Zbog svojih stavova, članovi ove zajednice bili su dugo proganjani.
 
 
Baptistička zajednica je takođe značajna protestantska zajednica, čije delovanje nije dovoljno istraženo. Kao i u slučaju nazarena i ovde nije reč o kolonizovanim pripadnicima protestantskih zajednica, poput evangelista ili reformata, već o tome da je učenje, širenjem kroz hrišćanski svet, prodrlo i u ove krajeve, steklo veliki broj poklonika i ostavilo dubok trag. 
  • Dengadelija

    13.05.2022 10:35
    za ns bob
    Da nije Galensa jos bi mi ziveli u onim stracarama, sta god smo hteli da uradimo na nasim kucama nije odobreno jer su pod zaštitom. Poslednjih 30 godina grad nije dinara ulozio u te tzv trscare. Da nebude zabune mi smo hteli sami da ulozio nasa sredstva ali nam nije dozvoljeno. Tako da hvala Galensu.
  • NS_BOB

    12.05.2022 20:44
    Da li to onaj tip zaštite koji su imale trščare u Kraljevića Marka (na čijem mestu je sagrađen "Galensov park").
  • Zaštitar

    12.05.2022 20:10
    Baš se radujem
    Čim su stavljeni pod zaštitu znači da će biti ostavljeni da propadnu kako bi Galens za par godina izgradio zgrade na tom mestu. Istorija se ponavlja...Marka Kraljevića kuće stare 200 god sa trščanim krovom, Narodnih Heroja preko puta pošte...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti