Ko su Novosađani koji su pripremali poklon korpu za Konstraktu?

Prodavnica delikatesa "Sir i fino" u Novom Sadu bila je mesto koje je Turistička organizacija Srbije odabrala pri izboru poklona za ovogodišnju predstavnicu Srbije i finalistkinju na Pesmi Evrovizije.

Marijana i Mihailo Lazović, koji već četvrtu godinu za Novosađane obezbeđuju mahom domaće proizvode, potrudili su se da Konstrakta u Torino otputuje sa korpom punom zdravih i hranljivih namirnica jer umetnica, kao što znamo, mora biti zdrava.

U "Sir i fino" ćete pronaći čak 200 ukusnih i primamljivih delikatesa, od čega trećinu čine sirevi: homoljski, pirotski, svrljiški, jastrebački, šarski, sjenički, rudnički, valjevski, svakako vojvođanski, ali i hercegovački, francuski i italijanski. 

Nabavka zanatskih sireva od proizvođača koji se pridržavaju tradicionalne prakse za prednost ima svežinu proizvoda, bez veštačkih dodataka, ali i priliku da društveno odgovornom kupovinom podržite porodična i mala gazdinstva u Srbiji i regionu.

Ponuda je pažljivo osmišljena da zadovolji potrebe svih koji uživaju u finoj i bogatoj aromi domaćeg sira, svih koji tragaju za zdravijim načinom ishrane i organskim proizvodima, imajući na umu dobrobit životinja. 

Tradicionalni proizvodi stižu sa manjih porodičnih gazdinstava. Rađeni su ručno i bez upotrebe nitritnih soli, pojačivača ukusa ili bilo kojeg drugog veštačkog elementa.

Na policama se nalaze brojni kozji sirevi "iz srca Šumadije", napravljeni od mleka koza alpske rase iz slobodnog uzgoja. Možete da izaberete, na primer, kozji feta sir ili delikatni koziji polutvrdi sir sa biberom. 
 
 
Zatim, tu su sirevi iz Vojvodine, napravljeni od mleka iz vlastite proizvodnje: gauda, halumi gril sir i rolovani sir sa bosiljkom i origanom, paprikom, susamom i vlašcem. 
 
Oni hrabriji mogu da se upoznaju s više vrsta neobičnih delikatesa sa sunčanog, kamenitog podneblja Hercegovine. U pitanju je sir iz mješine čija naročitost se krije u klimi, ali i biljkama sa hercegovačkih planina, gde se napasaju krave od čijeg se mleka pravi. Sir je suv poput hercegovačkog krša, ali vrhunskog ukusa. 
 
 
Ako birate organske proizvode, imate priliku da probate nov organski pirotski kačkavalj. Proizvodi se u Pirotskoj mlekarskoj školi, jednoj od najrenomiranijih obrazovnih ustanova za preradu mleka. Škola svoje sirovine nabavlja od proizvođača koji poseduju sertifikat o organskoj proizvodnji. 
 
Kako je sir sezonskog karaktera, količine su ograničene.
 
Možete se odlučiti i za potpuno novu vrstu pečenog sira sa dodatkom goveđe pršute ili slanine od mangulice. Proizvodnja je ručna i količine limitirane, a sirevi nisu izašli na tržište i nema ih u ni u jednom supermarketu.
 
U "Sir i fino" posebno mesto zauzimaju delikatesi. Jedan od najtraženijih proizvoda je fina, tradicionalno proizvedena njeguška pršuta bez nitritnih soli. Soljena je isključivo morskom solju i sušena na dimu i vetru najmanje godinu dana.
 
Kao roditelji troje dece, Lazovići su istrajni u odluci da daju prednost kvalitetnim namirnicama. Zahvaljujući tome, plasirali su i svoju liniju suhomesnatih proizvoda "Fino Prirodno" koju ne možete pronaći na drugim adresama.
 
"Budite sigurni da smo odgovornom proizvodnjom čajnu kobasicu, jedan od omiljenih proizvoda naših najmlađih, pretvorili u sinonim za kvalitet. Pravimo je od čistog mesa i prirodnih začina", navodi Mihajlo Lazović.
 
Među "Plodovima mora Panonskog" iz linije "Fino Prirodno" našla se i buđola, fini suvi vrat sa biberom. Proizvodi se od pažljivo odabranog mesa iz domaćeg uzgoja, uz dodatak isključivo bibera i soli. Osim toga, u bogatoj ponudi "Sir i fino" izdvaja se pirotska peglana kobasica, Boemska potkovica, autentičan proizvod sa istoka naše zemlje, koji je zasluženo dobio i nagradu "Najbolje iz Srbije".
 
 
Naravno, tu su i proizvodi od mangulice, gajeni na tradicionalan način, u slobodnom uzgoju u Bojčinskoj šumi. Karakteristika mesa mangulice je za 50 do 70 odsto niži sadržaj štetnih masti u odnosu na druge rase.
 
Teško je zamisliti delikatese bez odgovarajućih vina - sovinjon blan, zlatno žute boje i bujnog, živahnog ukusa, bermet, svojevremeno na vinskoj karti broda Titanik ili žilavka, vino ćilibarski žute boje, sa zaštićenim geografskim poreklom. Tu su i raznovrsna crvena vina i manastirska travarica. 
 
Interesantna ponuda se nastavlja kroz hladno ceđena ulja, masline, kajmak, med, Eugen čokoladu, domaće džemove, slatko i zimnicu. Možete da poručite ketering, a u prepodnevnim časovima svratite po fini sendvič.
 
Ukoliko želite nešto neobično ukusno, u originalnom pakovanju, imate priliku da odaberete Delikatesni buket, korpu ili kutiju, ali i korporativni poklon sa proizvodima po vašem izboru. 
 
 
Ne propustite ni jedinstveni komplet za prvu pomoć za različite (ne)predviđene situacije.
 
 
"Tu smo za sve one koji prepoznaju razliku, kojima je važno šta, od čega, po kojoj ceni i za koga kupuju, jer domaće je uvek u modi", poručuju Lazovići.
 
Prodavnica delikatesa "Sir i fino" nalazi se na Limanu I, u Fruškogorskoj 29. Detaljnije opise proizvoda možete pronaći na zvaničnom sajtu, ali i na Fejsbuku i Instagramu.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti