Hiperbarične komore i dijabetes: Kako čist kiseonik pomaže u olakšavanju tegoba?

Hronične bolesti savremena su boljka društva bez obzira na geografsku regiju. Terapije koje su dostupne hroničnim bolesnicima sve su efektnije, ali su neretko skupe ili teško dostupne.
Hiperbarične komore i dijabetes: Kako čist kiseonik pomaže u olakšavanju tegoba?
Foto: 021.rs

Jedna od bolesti koja poprima epidemijske razmere u svetu je dijabetes. U Srbiji od ove endokrinološke bolesti pati više od 700.000 građana, a njihova terapija je dostupna i vrlo poznata široj javnosti.

Međutim, poslednjih godina dijabetičari, ali i drugi hronični bolesnici, na raspolaganju imaju proverenu medicinsku opciju koja je pokazala odlične rezultate u olakšavanju, a čak i prevenciji tegoba. Reč je o hiperbaričnoj oksigenaciji, to jest o terapiji čistim kiseonikom u hiperbaričnim komorama.

Bez kiseonika je život nemoguć, ali ovo jedinjenje je mnogo više od onoga kako ga zamišljamo. Čist kiseonik u uslovima povišenog ambijentalnog pritiska ima blagotvoran efekat na ceo organizam - krv se delotvornije "hrani" kiseonikom i cirkulacija je značajno bolja, što umanjuje tegobe i otvara put ka oporavku tkiva. 
 
Ovo je naročito bitno dijabetičarima koji imaju neprijatno i bolno iskustvo dijabetesnog stopala, koje tretiraju vaskularni hirurzi. Ukoliko se na vreme krene s terapijom u hiperbaričnoj komori, a istovremeno redovno uzima prateća terapiju koju prepisuje lekar, rezultati mogu da budu vrlo povoljni.
 
Još jedna tegoba dijabetičara je gangrena, patološka promena tkiva u vidu odumiranja ćelija usled narušene cirkulacije. Direktna je posledice dijabetesnog stopala, te je izuzetno bitno uzeti u obzir benefite terapije čistim kiseonikom pod povišenim pritiskom radi stabilizacije nivoa kiseonika u krvi. 
 
Specifičnost hiperbaričnih komora je boravak u istim u uslovima povišenog atmosferskog pritiska, budući da jedino u tim uslovima pacijenti imaju prave rezultate terapije. Pritom, dok boravite u komori, vaša pluća su u stanju da udišu i do 20 puta više kiseonika koji se raspoređuje putem krvotoka. 
 
Rezultate u radu sa dijabetičarima, ali i drugim hroničnim bolesnicima imaju stručnjaci Hiperbaričnog centra Novi Sad u Temerinskoj 182, koji od januara pružaju usluge kako građanima koji su zainteresovani za benefite terapije, tako i redovnim pacijentima koji dolaze po uputima lekara, a o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 
 
Boravak u jedinstvenoj komori Hiperbaričnog centra Novi Sad pomogao je pacijentima s opekotinama i smrzotinama, bez obzira na uzrok nastanka tegoba. Dijabetičari imaju pogodnost budući da boravak u komori mogu da dobiju na teret zvog zdravstvenog osiguranja, a nakon konsultacije s lekarom koji prepoznaje značaj pravovremene reakcije i omogućavanja ovog vida lečenja na vreme.
 
Boravak u hiperbaričnoj komori je bezbolan i potpuno bezbedan. Traje od 60 do 90 minuta i odvija se uz nadzor doktora i pratećeg medicinskog osoblja Hiperbaričnog centra Novi Sad. 
 
 
Efekte boravka u Hiperbaričnoj komori osetićete momentalno, ali se za prave, dugoročne efekte predlaže odlazak na nekoliko uzastopnih terapija pod nadzorom stručnjaka. Primenjuje se i u terapijama kod amaterskih i profesionalnih sportista, ali i u tretmanima lepote, budući da su prednosti kiseonika daleko poznate u dermatologiji i estetici.
 
Ono što pacijenti s težim komplikacijama i oboljenjima treba da imaju u vidu je strpljenje koje napredak od njih zahteva - hiperbarične komore su vaš prijatelj na druže staze, što će potvrditi i lekari.
 
Olakšajte ili potpuno otklonite tegobe, uz oslobađanje od stresa uz pomoć stručnjaka Hiperbaričnog centra Novi Sad. O pogodnostima boravka u hiperbaričnim komorama možete da saznate direktno od svojih izabranih lekara ili specijalista, a možete i da dođete lično u Temerinsku 182 od ponedeljka do subote 08-16 časova i uverite se u kapacitete i kvalitet usluga. 
 
Za detalje su vam na raspolaganju i brojevi telefona 021/27-13-192 i 064/85-98-057, kao i zvaničan sajt, Fejsbuk i Instagram stranice Hiperbaričnog centra Novi Sad.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti