FOTO: Zaštićene zgrade u centru Novog Sada se godinama urušavaju, niko ne reaguje

Zaštićene zgrade u Laze Telečkog i Mite Ružića, u strogom centru i starom jezgru Novog Sada, godinama su u očajnom stanju. Stanari upozoravaju da je pitanje vremena kad će neko stradati.
FOTO: Zaštićene zgrade u centru Novog Sada se godinama urušavaju, niko ne reaguje
Foto: 021.rs

Reč je o zgradama koje su spomenici kulture od posebne vrednosti, a u sklopu Palate "Vatikan".

U ovim zgradama žive Novosađani, ali posluju i brojni objekti, koji svedoče urušavanju fasade, a tokom kišnih dana i prokišnjavanju. Upravnik dve stambene zajednice u Mite Ružića 2 i Laze Tečekog 9 Dobrivoje Simić godinama piše gotovo svim organima s molbom da preuzmu izuzetno skupu sanaciju koja je prekopotrebna, a koju stanari ne mogu da podnesu sami.

Oni su, kaže Simić, u mogućnosti da finansiraju deo radova, ali bi sređivanje fasade i krova po principima očuvanja jezgra zahtevalo skuplje radove i angažovanje budžeta Grada.
 
"Oluci su dotrajali i prokišnjava, svi limarski radovi su propali, većina dimnjaka je u lošem stanju, a jedan preti da će se potpuno obrušiti i to je pitanje vremena. Oštećenje je sa svakom kišom sve veće. Deo ovog spomenika kulture pripada i Rimokatoličkoj župi, koja je takođe pisala nadležnima s molbom da se problemi reše, a župa bi finansirala svoj deo radova. Na naše molbe niko nije reagovao i svi godinama prebacuju odgovornost jedni na druge, a gradska inspekcija je od nas tražila da otklonimo očiglednu opasnost po živote ljudi. Mi to pokušavamo, ali ne možemo sami i ne nailazimo na reakciju i razumevanje Grada", poručuje Dobrivoje Simić.
 
 
U molbi Rimokatoličke župe Ime Marijino Skupštini grada od prošle godine, navodi se da su poslovni prostori vraćeni crkvi 2011. godine, a da su još tada postojali problemi s krovom, olucima i fasadom.
 
"Navedene zgrade su napravljene pre Prvog svetskog rata, imaju istorijsku i arhitektonsku vrednost, one su naše kulturno nasleđe, pripadaju starom jezgru Novog Sada, zato im treba posvetiti veću pažnju da ih sačuvamo", piše u molbi Skupštini grada od 20. oktobra prošle godine, a koji je poslat i Gradskoj upravi za finansije i Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
 
Ali, molbe su počele godinama ranije. Upravnik se još 2018. obratio organima i tražio razumevanje za novac koji je potreban da bi se ove zgrade očuvale. Zavod za zaštitu spomenika kulture je tada bio mišljenja da ove zgrade zaista treba srediti i pripremio je uslove za rekonstrukciju krova, ali nikakav konkretan korak nije napravljen.
 
U stručnom mišljenju Zavoda od 2019. godine, navodi se da ovaj kompleks zavređuje ulaganje u obnovu graditeljskog nasleđa prema prioritetu stepena ugroženosti, što je stanare navelo da od ovog organa zatraže projekat sanacije i predmer radova. 
 
Međutim, umesto konkretne pomoći, stanari od Zavoda dobijaju odgovor da stručnjaci ne mogu da izađu na teren i obave posao jer "su maksimalno uposlili stručne i radne kapacitete za izradu drugih projekata obnove za koje je Grad opredelio sredstva", a na osnovu ranije usvojenog programa, te da im projekat može izraditi neko od privatnih projektanata.
 
"Zavod za zaštitu spomenika kulture podržava inicijativu za obnovu najugroženijih fasada i krovova na zgradama od značaja za graditeljsku baštinu. Nadamo se da će se program obnove fasada i krovova vezan za Evropsku prestonicu kulture kontinuirano nastaviti. Zavod će u narednom periodu nastojati da stavi vaš objekat u program obnove i primenu mera tehničke zaštite", piše u dopisu direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture upravniku.
 
 
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije oglasila se nenadležnom, kao i Skupština grada, koja je molbu građana prosledila Zavodu, Gradskoj upravi za kulturu i Gradskom veću. Gradska uprava za finansije je prosledila upravi za imovinu, navodeći da je upravo ona nadležna za održavanje nepokretnosti u javnoj svojini. Međutim, Gradska uprava za imovinu poručuje da rešavanje ovog problema nije u njihovoj nadležnosti, već Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
 
Zavod za zaštitu spomenika kulture već skoro mesec dana ne odgovara na pitanja 021.rs o koracima koje je ovaj organ preduzeo u cilju zaštite objekata u centru Novog Sada. Nisu odgovorili ni ko bi trebalo stanarima da pomogne da spreče neku buduću tragediju, niti da li Zavod uopšte ima moć da urgira za neophodan novac.
  • Zoran

    19.05.2022 07:23
    Veselina Maslese
    Imali smo mi deceniju jednog precednika zgrade i skupstine koji je u nekoj privatnoj iniciativnoj organizaciji navlacio stanare da se udruzuju ali da idu na njegove sastanke onda bi on prosio pare po raznim ambasadama Norveske, Svedske pokazivajuci slike kako on oragnizira sastanke pa im prico price iz doba socializma i Tita kad je naravno svaka zgrada bila odrzavana. U 10 godina direktnog i indirektnog komandiranja zgradom nikad nista nije uradjeno da bi se odrzavala sve dok ih nismo zamenili sa profi upravnikom. Nije ni on bolji ali barem se nesto popravlja zamenjuje farbaju se zidovi. I tako nam po Detelinari bivsi propali sociolozi i dalje pokusavaju da manipuliraju cak i na sudu poceli da lazu i daju lazne izjave sto je zakonom kaznjivo ali ih niko vise ne slusa nisu to shvatili izgleda ne da nece nego sami sebe lazu kako su sposobni. Dovoljan je papiic da napisu sta su uradili zadnjih 30 godina gde zive a sta smo mi u zadnjih nekoliko od kako ih nema. Istina boli kazu.
  • Zemlja čudesa

    18.05.2022 18:19
    Sad će Galens!
    Reagovaće Galens - sve ruši jer odjednom (zbog dotrajalosti, neisplativosti itd.) to više neće biti zaštićeni istorijski spomenici od važnosti za kulturnu istoriju Grada i sagradiće "Center Key Mega Giga Turbo New Residence Park".
  • Marko

    18.05.2022 12:12
    Marko
    Ovako sunas zezali za trscare te ovo,te ono tralala a mi u rasulu! Vlaga,grejes se na struju,kanalizacije u haosu,neznas cije je staje,sve prokisnjava a nista nesmes da popravis,troskovi ko da zivid u luks stanu a ne u rupi! Potpuno ih razumem i saosecam jer covek iz toplog stane,moze samo da lupeta! Prodavili smo trscare,gradu ali su nas ucenili da je bilo krajnje ponizavajuce! Izadje investitor,bog mu dao sve najbolje i spasi,porodice od bede!!! Svi kenjaju na ustrb,stanara a kada treba dase,placa niko ni da se pojavi! Sve je to,banda koja je navikla da zivi od piskaranja o drzavnom,trosku! Mars u tri p...e materine i vi i zastite!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti