Izložba "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" od srede u Galeriji Matice srpske

Posetioci Galerije Matice srpske imaće priliku da posete novu izložbu "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz", koju ova ustanova realizuje u saradnji s Muzejem Jugoslavije.

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza Tita.

Više od tri decenije, nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom.

Ova kolekcija nastala je spontano - kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.
 
Jovanka i Josip Broz, 1961.
 
Autori ističu da izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane, radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, ali ona predstavljaju i imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života. 
 
Izložena umetnička dela, koja su poslednje 33 godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.
 
Jovanka Broz u radnom kabinetu
 
Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.
 
Slavko Šohaj, Portret drugarice Jovanke Broz
 
Pritom, ovo je samo jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije, koji ovom prilikom sarađuje s još jednom nacionalnom institucijom kulture. 
 
Izložba će, nakon određenog perioda u Galeriji, biti otvorena u Muzeju Jugoslavije.
 
 
Svečano otvaranje je zakazano za sredu, 18. maj u 20h, a izložbu možete da pogledate do 28. avgusta.
  • Milica

    17.05.2022 21:28
    @kad je neko glup
    Ne treba komentarisati nešto što ne poznaješ, a imaš animozitet usađen u sebe.
    Slike se dobijaju zaslugom od dobrih ljudi i umetnika. Ovo predstavlja istoriju jednog zlatnog vremena, bez obzira što nisu uspeli ugušiti svo zlo koje se sad povampirilo.
  • Ђорђе Ивковић

    17.05.2022 14:42
    Ако ћемо реално...
    Одакле њој паре за све то? Кукала како нема од чега да живи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti