Iako nisu nimalo jeftine, centrom Novog Sada sve teže proći od silnih bašta kafića

Nema kafića koji u Novom Sadu nema bar neku malu baštu, čak i na mestima gde im po mišljenju građana nije mesto kao što su zelene površine ili delovi trotoara.
Iako nisu nimalo jeftine, centrom Novog Sada sve teže proći od silnih bašta kafića
Foto: 021.rs
Kako piše Blic, neki ugostitelji otvaraju bašte "na crno" rizikujući kazne i zatvaranje kafića jer im je puno da dnevno izdvoje 18 dinara po kvadratnom metru bašte. Zvuči malo, ali kako za "Blic" pričaju u Udruženju ugostitelja Novog Sada, u zavisnosti od veličine bašte i lokacije na kojoj je postavljena, mesečni zakup tog prostora može da košta i do 1.000 evra.
Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Milenko Mijić priča za "Blic" da se u njegovoj branši vodi konstantna borba za opstanak te da su u stalnom kontaktu sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom tražeći olakšice za svoju delatnost jer su troškovi prosečnog lokala veoma veliki.
"Jedan prosečan iole ozbiljniji ugostiteljski objekat ima 100 kvadrata i isto toliku ili upola manju baštu leti sa oko 10 radnika. To su veoma veliki troškovi ali mi se borimo da opstanemo obogaćujući našu ponudu i uslugu. Ljudi vole da sede u baštama kada je lepo vreme pa je i to jedan od načina da ih privučemo i da zaradimo. Prošle godine nam je gradska vlast izašla u susret i nije naplaćivala bašte ali su one svakako zbog tada važećih antiepidemijskih mera mahom bile prazne. Od ove godine vraćamo se na stari režim naplate od 18 dinara po kvadratnom metru u zavisnosti od lokacije pa su nam opet izašli u susret i omogućili nam da plaćamo u ratama", objašnjava Mijić.
 
Međutim, to je u nekim mesecima neisplativo jer se zakup računa od 15. marta do 15. novembra kada retko ko i sedi u baštama jer su udarni kraj aprila i maj, zatim letnji meseci i rana jesen do kraja septembra kada već postaje hladno i u nekim gradovima ne može da se sedi napolju.
 
Pojedini građani žale se i na izgled bašti koje, kako kažu, ponekad ruže deo grada u kome su postavljene a pogotovo centar gde mnoge "štrče" i ne uklapaju se u čitav ambijent starog jezgra grada.
 
"Slažem se da to može da bude uređenije i mi se zalažemo, recimo, da u centru budu jednoobrazni suncobrani ali je nezgodno naterati ugostitelje da svi, na primer, imaju iste ili slične stolice. Neki veći lokali koji hoće luksuz nabavljaju skuplji mobilijar, neki postavljaju cveće i na druge načine ulepšavaju bašte, dok neki mali ugostitelji jednostavno to ne mogu finansijski da isprate. Ipak, svi se trudimo da te bašte ipak liče na nešto a ne da budu ruglo. U krajnjem slučaju, da je tako, ne bismo mogli ni da dobijemo dozvolu za postavljanje bašte koje se redovno kontrolišu", naglašava Mijić.
 
Za postavljanje letnjih bašti u prvoj gradskoj zoni košta 18 dinara po kvadratu, u drugoj zoni 13 dinara i u trećoj zoni 11 dinara. Za korišćenje javne zelene površine, visina naknade utvrđuje se tako što se iznos naknade iz ovog tarifnog broja uvećava za 100 odsto.
 
Slična je situacija sa korišćenjem javnih površina u strogom centru grada u ulicama: Zmaj Jovinoj, Kralja Aleksandra, Pozorišnom trgu, Trgu slobode, Dunavskoj, Modene, Njegoševoj, Svetozara Miletića, Mite Ružića, Laze Telečkog i Katoličkoj porti, gde se visina naknade utvrđuje tako što se iznos naknade iz ovog tarifnog broja uvećava za 100 odsto. Za korišćenje javnih površina u širem centru grada u ulicama: Pašićevoj od Zmaj Jovine do Grčkoškolske, Ise Bajića, Ilije Ognjanovića, na Trifkovićevom trgu, pa i na frekventnim saobraćajnicama kao što su Bulevar Mihajla Pupina i Bulevar oslobođenja, visina naknade utvrđuje se tako što se iznos naknade iz ovog tarifnog broja uvećava za 50 odsto.
  • Bojan

    22.05.2022 09:20
    @novosadjanin

    Nismo mi nikada ovde ni diskutovali. Ja sam iznosio činjenice, a ti si se ložio na kafane.
  • Pero

    22.05.2022 00:09
    Sve, ali sve vam smeta. Strašno.
  • novosadjanin

    21.05.2022 23:14
    @bojan
    nema smisla da diskutujemo dalje.
    sto rece majstor Yoda iz star wars-a , bas svaka izneta tvrdnja u tvom poslednjem postu je netacna.

    a stav nadobudan i izricit.







Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti