Počinje najveći skup stručnjaka za rak dojke u Novom Sadu: Nova saznanja o najčešćem tumoru kod žena

Vodeći svetski, ali i domaći stručnjaci koji se bave lečenjem karcinoma dojke razmeniće znanja i iskustva na trećem po redu Srpskom senološkom kongresu, koji se 27. i 28. maja održava u Novom Sadu.
Počinje najveći skup stručnjaka za rak dojke u Novom Sadu: Nova saznanja o najčešćem tumoru kod žena
Foto: Pixabay
Međunarodni kongresi odlična su prilika da stručnjaci usvoje nova znanja, što je od ključnog značaja u lečenju obolelih od raka dojke u Srbiji.

Najbolje lekare u ovoj oblasti tradicionalno okuplja Senološko udruženje Srbije, a kako za 021.rs navodi predsednica ovog udruženja dr sci Dragana Đilas, ove godine će naši stručnjaci imati mogućnost da se upoznaju sa nikada do sada videnim terapijskim metodama za tretman najagresivnijih tipova karcinoma dojke.

"Ove godine će se prisutnima obratiti i uvaženi prof. dr Jozef Gligorov iz Pariza, koji će na našem jeziku govoriti o savremenim principima lečenja karcinoma dojke, što je za sve naše doktore jako značajno. Ono što je još novina je segment posvećen priči o genetskim predispozicijama za nastanak karcinoma dojke i kako možemo da izdvojimo one pacijente koji imaju mutaciju gena i kod kojih se očekuje nastanak karcinoma dojke. Za nas je bitno da analiziramo iskustva - da li se i na koji način takvi pacijenti prate, da li se izvode agresivne preventivne hirurške metode i sve ostalo što je od velikog značaja za ovu temu. Još jedna bitna novina je prilika da se prezentuje udruženje pacijenata lečenih od karcinoma dojke", najavljuje dr Đilas.
 
Sa prisutnima će svoje iskustvo podeliti i pacijentkinja lečena od karcinoma dojke koja je, navodi naša sagovornica, prošla trnovit i neverovatan put.
 
"Deo njene priče je važnost međusobne komunikacije i konsultacije doktora svih specijalnosti, koja je u njenom slučaju izostala. Zato je bitno da na događajima poput ovih akcentujemo potrebu za većom međusobnom saradnjom nas u ovoj grani medicine", naglašava dr Đilas.
 
Učescnici ovog međunarodnog kongresa upoznaće se na novim dijagnostičkim metodama koje su primenjive u Srbiji, poput kontrastne mamografije, tomosintezom navođene biopsije dojki i još nekoliko metoda, a prvi put će se na ovako velikom kongresu debatovati i o primeni veštačke inteligencije u radiološkoj dijagnostici karcinoma dojke. 
 
Takođe, domaći stručnjaci upravo rade na izuzetno važnim projektima u ovoj oblasti na Univerzitetu u Novom Sadu, a svoje prve rezultate prikazaće baš na ovom skupu.
 
Detaljna agenda dostupna je OVDE.
 
Rak dojke je najčešći tumor kod žena, pokazuju podaci registra za rak. Rani znaci raka dojke su pojedinačni, čvrsti čvorovi u dojci (koji nisu bolni), izmenjen izgled kože dojke, uvučena bradavica ili promene na bradavici u vidu osipa ili promenjene strukture kože, te iscedak iz bradavice.
 
Prevencija raka dojke podrazumeva što uredniji životni stil i navike, redovne samopreglede dojke na mesečnom nivou, te odlazak na mamogram od oko 40. godine života. Mlađe žene trebalo bi da odu na pregled lekara specijaliste na svake tri godine ili po potrebi. 
  • Svetlana NS

    27.05.2022 13:45
    RTG = mamografija
    Zašto ste ukinuli termoviziju dojki, potpuno neškodljiv i jednostavan i pouzdan pregled dojki koji je svaka žena mogla uraditi pre pojave mamografije? Mamografija često daje i lažnu sliku i štetna je jer je to u stvari RTG dojki i bolna je. U Evropi se uglavnom zbog štetnosti danas izbegava mamografija.
  • zasto u NS??

    23.05.2022 14:42
    mi zene iz NS, ni mamograf nemamo u ambulantama i to vec godinama!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti