Pokušaj "pauka" da odnese vozilo Novosađani od danas plaćaju 3.000 dinara

Pokušaj odnošenja vozila "pauk" službom "Parking servisa" naplaćivaće se 3.000 dinara od danas, 27. maja.
Pokušaj "pauka" da odnese vozilo Novosađani od danas plaćaju 3.000 dinara
Foto: 021.rs

Ovo je novi način kažnjavanja vozača koji se nepropisno parkiraju i uvodi se nakon što je izmenjen postojeći propis.

Naime, Gradsko veće je 23. februara posle javnog uvida promenilo Odluku o ceni parkiranja, uklanjanja motornih vozila i postavljanju uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila time što je dodalo novu tačku broj 11 - "pokušaj uklanjanja nepropisno parkiranog vozila". Ovo je 11. maja potvrdio i Nadzorni odbor Parking servisa, a kako je odluka u Službenom listu objavljena 19. maja, sa rokom primene od osam dana, datum uvođenja novog nameta je petak, 27. maj. 

Novi način kažnjavanja je objašnjen time da je u Zakonu o komunalnim delatnostima, kao i u članu 296. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, definisano da će se odnošenje nepropisno parkiranog vozila prekinuti ukoliko na lice mesta, pre odnošenja, dođe vozač.
 
Ipak, definisano je i to da će vozač snositi sve do tada nastale troškove, što je navedeno i u gradskoj odluci o javnim parkiralištima. 
 
"Prilikom intervencije 'pauka', a naročito po pozivu građana, često se dešava da se preduzmu prethodne radnje za uklanjanje vozila, ali se u toku tog procesa vozač pojavi na licu mesta. U dosadašnjoj praksi 'pauk' je prekidao rad i napuštao lokaciju. Dolazak radnika i vozila na lokaciju, kao i prethodne radnje za uklanjanje vozila iziskuju troškove Parking servisa. Samo u 2021. godine bilo je 1.767 pokušaja, iz čega vrlo jasno proizilaze i materijalni troškovi Parking servisa", navodi se u odluci u koju je 021.rs imao uvid.
 
U istom aktu piše i da bi sistem naplate 3.000 dinara podrazumevao uručenje propisne dokumentacije vozaču uz obavezu plaćanja u roku od osam dana. 
 
 
U odluci se navodi i troškovnik kojim se ukazuje kako je utvrđena cena od 3.000 dinara za pokušaj odnošenja nepropisno parkiranog vozila. Kako se može videti, najveći deo sredstava, 52 odsto, ići će na troškove zarada zaposlenih u Parking servisu.
  • Srle

    11.04.2023 17:28
    Bezobrazluk
    Da li je realno osoba iz drugog grada koja je u goste na 5 dana placa parkiranje na svakih sat vremena tj puno radno vreme a na tom mestu nema dnevna karta a najmanje sta moze uzeti je jedan mesec. Ima li tu logike ili je ovo pljacka za goste.
  • Bojan

    28.05.2022 10:43
    @drmr

    Bukvalno ništa od toga što si napisao nije razlog da ti ne odnesu auto jer si parkiran na pogrešnom mestu.
  • drmr

    28.05.2022 07:55
    @dijaspora6
    U ovoj zemlji gde ja zivim, radnici parking servisa, najcesce bez prisustva policije (?) namerace neko vozilo koje im je najblize, zatim bahato parkiraju kamion na trotoaru i cekaju da prodje 15 minuta da bi mogli da zapocnu odnosenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti