Izložba "Ustanička Fruška gora" u TONS-u do 12. juna

Izložba "Ustanička Fruška gora" od danas se može pogledati u Turističkoj organizaciji Novog Sada.
Izložba "Ustanička Fruška gora" u TONS-u do 12. juna
Foto: 021.rs
Ona objedinjuje fotografije spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu i skreće pažnju na još jednu veliku slobodnu teritoriju koja se tokom okupacije Jugoslavije, u jesen, 1942. nalazila upravo na Fruškoj gori.
Projekat "Ustanička Fruška gora", predstavljen je danas izložbom i istoimenom turističkom brošurom.
 
TONS je tokom 2021. godine, u cilju obogaćivanja turističke ponude Novog Sada sa okolinom, sproveo detaljno istraživanje i obilazak spomeničkog nasleđa i znamenitih mesta, belega antifašističke epopeje, koji se nalaze duž Partizanskog puta.
Na potezu između Banstola na istoku i Vizića i Neština na zapadu, obuhvaćeno je više od 60 spomenika i drugog nasleđa antifašističke istorije, koja su upotpunjena sećanjima lokalnog stanovništva.
 
Ovaj projekat krunisan je izradom turističke mape "Ustanička Fruška gora" i izložbom fotografija. Tragovi antifašističke istorije upisane su u fruškogorski predeo, sećanja stanovnika, muzejske postavke i istorijske čitanke.
 
Cilj projekta izrade turističke mape "Ustanička Fruška gora" je da identifikuje spomenike i drugo nasleđe (grobna mesta, predanja) Narodnooslobodilačke borbe upisane u prostor neposredno duž Partizanskog puta i da ga reafirmiše kao nasleđe koje osvetljava današnjicu, ali i kao deo turističke ponude novosadskog područja, navodi TONS.
 
Istovremeno, projekat ima cilj da spomeničko nasleđe antifašizma: "Sloboda" na Iriškom vencu, Spomen obeležje Jabuka, Lepinjicin grob blizu Letenke, Rohalj baze kod Divoša, Pinkijev grob u blizini izletišta Široke Ledine kod manastira Mala Remeta učini vidljivim i preporuči kao deo posebne turističke rute, ali i deo pešačkih, gastro, vinskih, manastirskih i drugih turističkih tura Fruške gore.
 
Izradi mape prethodilo je istraživanje antifašističkog nasleđa Fruške gore (događaji, ljudi, predanja, spomenici duž Partizanskog puta), obilazak terena, fotografisanje spomenika, predela, turističke infrastrukture, suprastrukture, naselja duž i u blizini Patrizanskog puta, pisanje tekstova u vezi sa odabranim delom antifašističkog nasleđa Fruške gore.
 
Izložba "Ustanička Fruška gora" biće postavljena do 12. juna u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada.
  • Zerstorer

    25.05.2022 22:47
    ...
    Da li na izlozbi postoji epska fotka pecenja mesa uz spomenik...?
  • Radnik

    25.05.2022 21:29
    Nema nama spasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti