Sve vas očekuje petkom: Veliki broj dešavanja i pravo leto

Neočekivano toplo vreme za ovo doba godine i bezbroj radova na putevima i oko puteva učinili su da se ova radna nedelja vuče i sporije nego inače.
Sve vas očekuje petkom: Veliki broj dešavanja i pravo leto
Foto: 021.rs

Bez brige, petak je tu iza ugla i, bar ako ne radite vikendom, donosi spas. 

Temperatura će opet dostići visoke vrednosti za ovo doba godine, a kao i svakog petka, tu je i veliki broj događaja koji će nam, ili poručiti nešto važno iz dnevnopolitičkog života, ili nam dati preko potrebnu dozu eskapizma.
 
Da isplanirate petak tako da sve postignete i ništa ne propustite, tu smo mi.
Vreme
 
U Novom Sadu će u petak biti toplo i umereno oblačno.
 
Minimalna temperatura biće 14, maksimalna 30 stepeni. Duvaće slab i umeren, istočni i jugoistočni vetar.
 
Indeks UV zračenja će biti 7,15, što spada u visoki rizik, pa se preporučuje korišćenje sunčanih naočara i zaštitne kreme sa faktorom (SPF) 15 ili više, prekrivanje tela tkaninom, korišćenje šešira sa širokim obodom i izbegavanje izlaganja suncu od 11 do 16 časova.
 
Krajem dana i u toku noći u severnim i zapadnim krajevima se očekuje jače naoblačenje koje će usloviti mestimično kišu, pljuskove sa grmljavinom i pojačan severni i severozapadni vetar.
 
Očekuju se nešto povoljnije biometeorološke prilike. Izvestan oprez se i dalje savetuje kardiovaskularnim bolesnicima. Problemi sa snom i glavobolja su moguće meteoropatske reakcije.
 
Šta još je dobro znati
 
Da, petak je topao dan, ali to ne znači da će svi imati tople vode. Deo Satelita ostaće bez tople vode zbog rekonstrukcije vrelovoda u Ulici Stevana Hristića. Koje će ulice ostati bez tople vode od 6 sati pre podne, pa sve do večernjih časova pogledajte OVDE.
 
Deo Novog Sada će se naći u još goroj situaciji, jer će "istrpeti" nekoliko sati bez vode zbog radova. "Na tapetu" su Heroja Pinkija i okolne ulice, i to od 8 do 17 časova.
 
U petak počinju radovi na izgradnji nove podzemne garaže u Modene. Alternativni prolazi za vozila biće omogućeni duž Kralja Aleksandra, pored kafića "Trčika", gde je i iscrtana privremena saobraćajna signalizacija. Izmešteno je i taksi stajalište.
 
Podsećamo vas da je izmenjen režim saobraćaja u Ulici Kornelija Stankovića. Za vreme trajanja radova biće obustavljen saobraćaj u krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci u Ulici Kornelija Stankovića, od broja 42 do broja 44, o čemu opširnije OVDE.
 
Takođe, režim saobraćaja izmenjen je u delu Rotkvarije zbog radova u Ulici Kraljevića Marka 26-32. Povremeno će se ukidati saobraćajna traka u zoni radova za potrebe pristupa gradilišnih vozila. Izmena traje do 6. jula.
 
Da vas podsetimo i da je izmenjen režim saobraćaja u Ulici Orlovića Pavla, zbog izgradnje vrelovodnog priključka. Za vreme radova zabranjen je saobraćaj u Ulici Janka Čmelika, od Ulice Kornelija Stankovića do Ulice Oblačića Rada.
 
Radova je mnogo, kao i svakog proleća, pa se tako nove izmene saobraćaja javljaju redovno. Da biste znali koja mesta da izbegnete, budite ujutru uz Radio 021. Sa 92,2 Megaherca kroz gradsku vrevu vodi vas Cope. 
Gde ići?
 
Tribina "Ekološki pokreti i društvena kritika" održaće se u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine na Spensu. Na tribini će govoriti Iva Čukić, Iva Marković i Dragana Arsić. Početak je u 17h.
 
Interaktivna izložba "Nasilje ima jedno lice" biće predstavljena u Omladinskom centru CK13 od 18 časova. Na izložbi ćete moći da čujete priče devojaka i žena sa iskustvom nasilja i da se upoznate sa ulogom institucija i nevladinih organizacija u njihovoj složenoj i teškoj borbi za život i pravdu.
 
Šesta samostalna izložba fotografija "Oko duše", pozorišnog i koncertnog fotografa Srđana Doroškog, fotografa Srpskog narodnog pozorišta, biće otvorena u donjem foajeu scene "Pera Dobrinović" u 18.30h.
 
U Novosadskom pozorištu se od 19h igra predstava "Jugoslavija, moja dežela" po romanu Gorana Vojnovića.
 
Promocija knjige "Psihobiografija cara Dušana" održaće se u Gradskoj biblioteci. Početak je zakazan za 19 časova.
 
Predstava "Kod večite slavine" po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović igra se u Srpskom narodnom pozorištu od 19 časova. 
 
Ispred Američkog kutka će se u petak od 19 časova održati "pop-up market" na kom će se predstaviti originalne i vintidž kreacije i pevati uz pop hor "Radio".
 
U izdavačkoj kući "Prometej" će u 19 časova biti predstavljen roman "Tonemo" Dubravke Rebić. O knjizi će osim autorke govoriti Staša Vukadinović i Aleksandar Tanurdžić, a razgovor moderira Korana Borović.
 
Knjiga "Svetom rekom od Himalaja do Bengalskog zaliva" Jasena Boka biće predstavljena u Muzeju Vojvodine u 19 časova.
 
U knjižari "Zenit" će se u 19h održati koncert Fila Mintona i Silarda Mezeia.
 
"Kvir matura" u Domu b612 počinje u 19h, a organizatori pozivaju sve da dođu i budu podstaknuti da budu to što jesu.
 
U 20h počinje radionica telesne muzike i predstavljanje festivala "Novi balkanski ritam". Događaj se održava u prostorijama Mense Srbije.
 
U okviru Sterijinog pozorja u Srpskom narodnom pozorištu gostuju Hrvatsko narodno kazalište Split, Gradsko dramsko kazalište "Gavela" Zagreb i Hrvatsko narodno pozorište Zadar sa predstavom "Usidrene". Predstava počinje u 21h.
 
Legendarni bend Kristali svira u knjižari "Bulevar Books" od 21.30h.
 
"Soul Space - Real Tribute Band to Jamiroquai" svira u Gerili od 22 časa.
 
Bend Perpetuum Mobile svira u Domu kulture od 22h.
  • Tišina

    27.05.2022 09:18
    Buka tokom službe
    Da li je normalno da tokom službe u rimokatoličkoj crkvi u središtu grada, crkvi Imena Marijina, nije moguće u miru prisustvovati službi (sv. Misi) jer je buka uličnik svirača i različitih ozvučenja nesnosna. Da li je to normalno u drugim gradovima? Sa ulice dopiru svakodnevno razni "koncerti" od 18 do 18.30h. Da li je teško pola sata tokom svečanog čina slavljenja ispoštovati da se unutar crkve ne tresu vitraži (ukoliko je ozvučenje) ili da se iz obližnjeg kafića zvučnik bar toliko smanji da se muzika ne meša sa horskim pevanjem u crkvi. Baš je tužno.
  • Pera monter

    26.05.2022 22:55
    Javni red i mir ugrozen
    Ako imamo razna desavanja u gradu, to ne znaci da ceo grad ne spava zbog galame. Zasto komunalna policija tolerise ovako visok nivo buke koje proizvode abnormalna ozvucenja? Zasto saobracajna policija ne koristi vanredni tehnicki pregled za motore i automobile sa preglasnim izduvom. Radni ljudi nemaju odmora od nenormalne buke u gradu, jer oni koji to treba da obuzdaju nisu na radnom mestu a primaju platu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti