Plan policijske škole u Kamenici pred građanima: Predviđen bazen, još jedna zgrada internata...

Novosadska uprava je na javni uvid stavila urbanistički plan Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.
Plan policijske škole u Kamenici pred građanima: Predviđen bazen, još jedna zgrada internata...
Foto: 021.rs

Plan detaljne regulacije obuhvata prostor od 14 hektara u čijem sastavu je i park 2,9 hektara koji je vrlo reprezentativan i značajan, između ostalog zbog drvoreda lipa starog ceo vek. Postojanje ovog parka je značajno i za ovaj deo naselja zbog manjka zelenih površina.

Kako se navodi, Centar za osnovnu policijsku obuku (COPO) u Sremskoj Kamenici, nekadašnja Srednja škola unutrašnjih poslova "Pane Đukić", jedini je ovakav objekat u Srbiji za obuku budućih pripadnika MUP-a.

Kompleks se sastoji od centralne zgrade škole od oko 7.000 kvadrata koja je sagrađena 1848. godine kao "Kadetska škola". U XIX veku je bila namenjena za školovanje vojnih policijskih kadrova Austrijske carevine, a potom je u Kraljevini Jugoslaviji služila za školovanje žandarmerije i posle Drugog svetskog rata po formiranju nove Jugoslavije za školovanje milicionara.
 
Pored ovog glavnog objekta, u kompleksu se nalazi niz od nekoliko manjih zgrada, kao što su dva velika i jedan mali internat, streljana, sportska hala sa tribinama, restoran, magacini, poligon za male sportove, saobraćajni poligon i fudbalsko igralište, odnosno sve ukupno 11 objekata.
 
U poslednjih dvadeset godina deo objekata, kao što su sportska hala, restoran, internati, taktička kuća i drugo, izgrađeni su, dograđeni ili rekonstruisani, kako bi se prostor uredio za savremenu obuku policajaca.  
 
Kako se navodi u nacrtu odluke, važeći Plan detaljne regulacije kompleksa Srednje škole unutrašnjih poslova rađen je pre 20 godina i na osnovu njega su već izvođeni radovi, ali je zbog protoka vremena potrebno obaviti novu analizu i valorizaciju stanja izgrađenog i slobodnog prostora. Urbanisti kažu da je cilj izrade plana da se evidentiraju potrebe proširenja smeštajnih kapaciteta i ostali prateći sadržaji povećaju, kao i da se prostorno lociraju u okviru kompleksa i da se uz to maksimalno očuva postojeći ambijent i park.
 
Kada se pogleda plan od pre nekoliko decenija (1989, sa dopunom iz 2003. godine), vidi se da je u okviru kompleksa, uz sadašnju Ulicu Milana Tepića, sagrađena jedna od planirane tri zgrade internata do tri sprata, kao i da bi sportska hala trebalo da ima i dodatne delove sa salom za borilačke sportove i malim bazenom. 
 
 
U planu koji je sada na ranom javnom uvidu, navodi se da se postojeći objekti zadražavaju, s tim da se dozvoljava rekonstrukcija magacina i drugih prostora. Kako se navodi, zadržava se ranije predviđena gradnja još jedne zgrade internata u delu ka Ulici Milana Tepića, dok se umesto treće zgrade planira dogradnja filmske streljane, koja je u međuvremenu izgrađena  na mestu gde je planirala treća zgrada internata. Ova proširena streljana bi imala "kabinet odbrane", a bio bilo spratnosti "visoko prizemlje".
 
Na mestu zelene površine uz sportsku halu kao i ranije se predviđa niz sportskih terena, dok se južnije uz veliki internat planira gradnja poligona sa dve učinice za obuku granične policije. 
 
Kao i do sada planira se gradnja bazena, ali ovaj put kao zasebnog objekta severoistočno od sportske hale.  
 
Plan se nalazi na javnom uvidu do 9. juna u prostorijama Mesne zajednice "Sremska Kamenica", u Ulici Marka Oreškovića 1a, u prostorijama JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3, kao i na sajtu Urbanizma OVDE i Grada Novog Sada OVDE.
 
Zainteresovani primedbe i sugestije mogu poslati u pismenoj formi Upravi za urbanizam, Školska 3, do kraja javnog uvida.
  • Megre

    30.05.2022 15:47
    Dzaba
    Pa oce li da se skoluju ili brckaju? Njih treba pod satore, neka se lomataju po vrletima i nedodjiji, a ako im se bas prikupa, ima reka, jezera...od polaznika koji ce se brckati u bazenu, biti hranjeni na cuclu... nikad pandur biti nece.
    A kako studentu pravih fakulteta generacijama zavrsavaju skolovanje u tesnim ucionicama, hrane se u menzama i od vode i plivanja imaju samo Dunav?
    Je l to tetkin mali smislio?
  • w/e

    30.05.2022 15:03
    galens
    Bolje da sruse i izmeste skolu dilera pa izgrade blokove zgrada.
  • H

    30.05.2022 14:41
    Bilo dovoljno veliko
    Za 4 generacije srednjoškolaca, a za generaciju kursadžija je tesno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.