Galens planira rekonstrukciju zgrade Dnevnika i izgradnju višespratnice, plan pred građanima

Izmene urbanističkog akta koji predviđa gradnju Galensovog poslovno-stambenog kompleksa na mestu sadašnjeg Dnevnika, na Bulevaru oslobođenja, nalazi se na javnom uvidu u narednih mesec dana.
Galens planira rekonstrukciju zgrade Dnevnika i izgradnju višespratnice, plan pred građanima
Foto: 021.rs
Ovim planom omogućava se rekonstrukcija postojeće zgrade Dnevnika, kao i njena moguća nadogradnja sa 10 na 12 spratova. Osim toga, planom se predviđa da se uz ovu zgradu, na prostoru štamparije i dvorišta sazida zgrada od 13 etaža, čime bi ovaj kompleks imao gotovo 45.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora. Planom se predviđa i izgradnja podzemne garaže na tri nivoa. 

U pitanju je lokacija na Bulevaru oslobođenja, koja ima pristup i iz Gajeve ulice, a zauzima površinu od 8.600 kvadratnih metara. Tu se nalaze poslovna zgrada Dnevnika od 10 spratova i nekadašnja štamparija od dva sprata, sa još nekoliko pomoćnih objekata i trafostanicom. 

Novim izmenama se menja naziv bloka iz "Poslovni objekti i kompleks Dnevnik" u "Poslovno-stambeni kompleks Dnevnik". Veći deo prostora, odnosno 51 odsto, namenjen je poslovanju, dok je ostatak namenjen stanovanju. Indeks izgrađenosti je, naravno, maksimalan, dok je indeks zauzetosti prostora 75 odsto. 
 
"Spratnost objekata unutar kompleksa je od 3Po+P do 3Po+P+Mez+12, u skladu sa grafičkim prikazom. Poslovni deo planiranog kompleksa obuhvata postojeću kulu Dnevnika sa planiranim zonama nove izgradnje. Postojeća kula Dnevnika, spratnosti Po+P+10 se zadržava, a može se nadograditi do spratnosti Po+P+12. Uz istočni obod kule Dnevnika gradi se poslovni objekat spratnosti 3Po+P+Mez+12 koji se funkcionalno povezuje sa postojećom kulom i čine jedinstvenu poslovnu kulu. Uz severni, zapadni i južni obod postojeće kule planira se dogradnja prizemnih aneksa. Na poslovni deo kompleksa naslanja se stambeni deo spratnosti 3Po+P+Mez+3–3Po+P+Mez+12. Stambeni deo kompleksa je u zapadnom delu uz poslovnu kulu Dnevnika najviše spratnosti, a kaskadno se spušta prema Gajevoj ulici da spratnost objekta u Gajevoj ulici bude 3Po+P+Mez+3. U ovoj zoni poslovanje je obavezno u prizemlju i etaži mezanina. Severno i južno od stambenog dela kompleksa planiraju se poslovni sadržaji u prizemlju, a povučena etaža je moguća u zoni stambenog objekta u visini mezanina na maksimalno 1/3 površine", navodi se u dokumentaciji. 
 
Kompleks će imati više od 20.500 kvadratnih metara, odnosno 281 stan, dok bi površina poslovnog dela bila veća od 24.200 kvadrata. 
 
U opisu ovog objekta urbanisti navode i da je moguće formiranje zelenih krovnih vrtova, koji će imati zalivni sistem, ali i da je obavezna izrada urbanističkog projekta. 
 
Predloženi plan se može pogledati u prostorijama Mesne zajednice "Žitni trg", u JP "Urbanizam", kao i na sajtu ovog preduzeća
 
Primedbe se mogu poslati na adresu Uprave za urbanizam, u Školskoj 3, do 28. juna ove godine. Komisija će primedbe razmatrati na sednici, 14. jula, u Plavoj sali Skupštine grada, u devet časova.
  • Biserka

    07.09.2022 12:21
    Galens i njihove mahinacije
    Radila sam u Dnevniku u stampariji koju su unistili i sva izdanja ukinuli prodali su zgradu stamparije i plac za sitne pare a nas radnike otpustili uz minimalnu otpremninu.Sad nameravaju da izgrade jedno ruglo od stambeno poslovnog kompleksa od 12 spratova i garaze bez urbanistickog plana da jos vise naruze ovaj nekad lep grad i ovu lepu lokaciju. Na toj lokaciji mesta nema za takve objekte a za Galens sve najgore njihova gradnja sve govori o njima.
  • Djole

    05.09.2022 14:21
    Jos samo preostaje da otvorimo sirom usta da nam se dobro u njih i.eru...Kakvi smo mislim da nam ni to ne bi smetalo...
  • Dragana

    04.09.2022 18:27
    Veoma urbano
    Idealno mesto za 12- spratnicu! Jos jedna nakarada koju su omogucili nasi urbanisti i nasa skupstina. Ovaj grad je imao komisiju koja je odobravala samo AKO JE LEPO.
    OVO VISE NIJE NOVI SAD.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti