FOTO: Dve novosadske nastavnice nagrađene kao najbolje u bivšoj Jugoslaviji

Dve novosadske nastavnice, Snežana Kalamković i Vesna Prugić Mileusnić, ponele su titule najboljih nastavnika u okviru 4. po redu godišnje konferencije "Asocijacije najboljih nastavnika EX YU".

One su jedine dve prosvetne radnice iz Novog Sada u okviru konkurencije u kojoj učestvuju vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori iz šest država - Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Pomenuta asocijacija je samoinicijativno udruženje koje su osnovali prosvetni radnici s ciljem međusobne podrške, dizanja standarda nastave, usavršavanja, tolerancije i drugih motiva koje gaje prosvetni radnici s prostora Balkana.

Svake godine, mnogobrojni članovi asocijacije okupljaju se na godišnjoj konferenciji na kojoj imaju niz aktivnosti. Ove godine skup je bio u Sarajevu, a sledeće godine se održava u Zagrebu.
 

Foto: Privatna arhiva
 
Tako su prosvetari prvog dana skupa obišli srednju stručnu školu u Sarajevu koja je specijalizovana za poljoprivrednu proizvodnju, kao i jednu savremenu osnovnu školu, a drugog dana održan je Sajam obrazovanja.
 
Kako za 021.rs priča Snežana Kalamković, inače nastavnica hemije u OŠ "Prva vojvođanska brigada", okupljeni vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori na sajmu predstavljaju svoja stvaralaštva i inicijative koje sprovode u školama.
 
"Tako smo imali predstavljanje koleginice koja organizuje lutkarstke predstave, druge prave različite objekte za nastavu, a tu smo i mi koji radimo sa decom sa smetnjama u razvoju po individualnim obrazovnim programima. Koleginice na različite načine u nastavu uvode nova sredstva i učila, a sve prave potpuno same i mimo obaveznog plana i programa", priča nastavnica Kalamković.
 
Sve članice asocijacije mogu da budu nominovane za zahvalnicu, titulu, diplomu ili sertifikat, a naša sagovornica je ove godine osvojila sve što je moglo da se osvoji kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad u prosveti.
 
"Ove godine je novina to što učestvuju i direktori škola. Činjenica je da naš rad mahom nije prepoznat, te je korisno da direktori škola učestvuju i uvere se koliko prosvetni radnici zaista truda ulažu u rad s decom", kaže ova nastavnica.
 
Da su prosvetari prepušteni sebi kad je reč o ovim vidovima usavršavanja dokazuje i podatak da na ovaj skup dolaze uglavnom o svom trošku - samo oko 10 odsto škola i lokalnih samouprava finansira boravak nastavnika na ovom skupu.
"Škola u kojoj radim je prepoznala značaj udruživanja nas nastavnika na ovaj način, a mi na neki način i predstavljamo ustanove iz kojih dolazimo", napominje Snežana Kalamković.
 
 
Inače, nastavnica Vesna Prugić Mileusnić dolazi iz Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin". 
 
Naša sagovornica iz OŠ "Prva vojvođanska brigada" u nastavi je 27 godina. Ima još, kako kaže, 15 godina do penzije.
 
"Ovo je posao koji volim, ovo sam izabrala i ne vidim sebe nigde druge osim u radu s decom", zaključuje Snežana Kalamković.
  • Katarina Geric

    03.06.2022 19:16
    Katarina
    Veoma mi je drago zbog Snezane, ona je doktor nauka, doktorirala je na PMF na hemiji i puna je entuzijazma, koji ocito zna da prenese na decu. Sve cestitke!
  • MuadDib

    03.06.2022 09:28
    Svaka čast na entuzijazmu! Ovakvi učitelji i treba da su vidljivi. Mislim da u našem školstvu ima mnogo ovakvih primera. Ruku na srce, malo pretenciozan naziv za "samoinicijativnu asocijaciju".
  • Neko

    01.06.2022 15:54
    Kako je lepo ovako nesto procitati. Svaka cast za rad i trud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti