Rušenje, rekonstrukcija, sedam spratova, heliodrom: Planira se proširenje Dečije bolnice

Plan proširenja Dečije bolnice, koji predviđa i zidanje zgrade na mestu Stomatološkog fakulteta, gde će nići i deo za Urgentni centar od sedam spratova i heliodromom, nalazi se na javnom uvidu.
Rušenje, rekonstrukcija, sedam spratova, heliodrom: Planira se proširenje Dečije bolnice
Foto: 021.rs
Kao razloge za donošenje izmene plana, urbanisti navode da se planira značajno povećanje kapaciteta Dečije bolnice, odnosno Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, i gradnju novog objekta za smeštaj Stomatologije. Planirano je rušenje, izgradnja novih, kao i nadogradnja i dogradnja pojedinih postojećih delova objekta, dok se značajan deo rekonstruiše u potpunosti.
Izmene plana obuhvataju prostor od 1,17 hektara i deo je Plana generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem u Novom Sadu.  
 
"Ruše se Stomatologija Medicinskog fakulteta, Magnetna rezonanca, Klinika za pedijatriju – blok 1, Klinika za habilitaciju i rehabilitaciju i postojeća ograda prema Hajduk Veljkovoj ulici sa portirnicom", navodi se u predloženom aktu koji je na javnom uvidu.
Što se tiče gradnje, umesto Stomatologije gradi se novi deo objekta spratnosti šest spratova, sa delom od sedam spratova koji se povezuje sa Poliklinikom Dečije bolnice i novim delom objekta koji se gradi na mestu srušene Klinike za pedijatriju, visine od šest spratova. 
 
"Na mestu postojeće klinike za habilitaciju i rehabilitaciju planira se novi deo objekta od šest spratova. Neposredno uz kolski ulaz planirana je podstanica za medicinske gasove koja koristi postojeći rezervoar, koji se po potrebi može rekonstruisati i proširiti. Linije razgraničenja spratnosti su date orijentaciono i mogu se drugačije definisati prema konačnom projektu u okviru maksimalnih definisanih spratnosti. U fazi izgradnje novih delova objekta gradi se podrumska garaža na najmanje dve etaže sa oko 130 parking mesta. Broj podzemnih etaža garaže se ne ograničava uz uslov da se objekat obezbedi od podzemnih voda", navode Urbanisti.
 
Pored ovih radova planirano je i da se Poliklinika nadogradi do spratnosti od četiri sprata, a ujedno se na južnom delu planira dogradnja kojom se povezuje sa novim delom objekta.
 
"Klinika za dečiju hirurgiju i Klinika za pedijatriju – blokovi 2 i 3 se u potpunosti rekonstruišu uz dogradnju za poboljšanje funkcionalnosti. Deo objekta se dograđuje sa južne strane u cilju poboljšanja vertikalnih komunikacija kao i da bi se povezao sa podzemnim etažama. Iznad završnih etaža, moguće je postaviti konstrukciju na kojoj se mogu postavljati solarni kolektori prema potrebi. Konstrukcija ujedno čini zasebnu tehničkih elemenata,  koji se prema funkcionalnim zahtevima pojavljuju na ravnom krovu (delovi tehničkih uređaja i sl.). Kolski i pešački pristupi su planirani iz Ulice dr Hempta i sa Hajduk Veljkove ulice. Kroz prizemlje objekta "F" obavezno je projektovati pasaž u produžetku Ulice dr Hempta", stoji u nacrtu plana za rekonstrukciju i dogradnju kompleksa Dečije bolnice. 
 
 
Urbanisti su naveli i da se preporučuje ozelenjavanje krovova, kao i da se na najvišoj zgradi koja se planira, što je nova zgrada od sedam spratova, sagradi i heliodrom. 
 
Novi urbanistički plan kompleksa Dečije bolnice može se pogledati u Mesnoj zajednici "Narodni heroji", Majevička 2b, i Urbanizmu, Bulevar cara Lazara 3, kao i na sajtu Grada OVDE, odnosno Urbanizma na OVOM LINKU.
Primedbe i sugestije na plan se šalju u pismenoj formi Upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, do kraja javnog uvida 10.juna. 
 
Komisija za planove će primedbe razmatrati na sednici 27. juna u Plavoj sali Skuštine grada, Žarka Zrenjanina 2, u 9 časova. 
  • Komšija

    05.06.2022 22:12
    Pouzdano i provereno
    Dragi moji, budite srećni dok uopšte radi Dečja bolnica...odatle svi odlaze a na konkurs im se niko više ne javlja. Osoblja bez !! Jedna sestra radi 5 stvari. Kakvi kreveti za majke kakvi bakrači. Kad ih otkupi privatnik, kada se renoviraju, biće vam ekstra uslovi. Plakaće neki za Dečjom bolnicom!!
  • Odgovor

    04.06.2022 19:03
    Medicinar, pa ti doktori i sestre što su otišli i neka su nemože se raditi u bolnici i onda žuriti uprivat kliniku od takvog osoblja nema ništa u bolnici,oni nisu potpuno zainteresirani za svoj posao jer čekaju da prođe radno vreme i da idu dalje.
  • DžiajDžo

    04.06.2022 18:54
    jasno k'o dan:
    Traće novce, zadužuju Srbiju, da bi otišla "na doboš" i u ropstvo.
    Vladt radi za globaliste!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.