U Novom Sadu u nedelju prvo obeležavanje Dana prava životinja: Komemoracija, edukacija i slavlje

Prvi Nacionalni dan prava životinja biće obeležen u nedelju, 5. juna u Novom Sadu.
U Novom Sadu u nedelju prvo obeležavanje Dana prava životinja: Komemoracija, edukacija i slavlje
Foto: Pixabay
"Tog dana okupiće se ljubitelji životinja iz različitih delova Srbije kako bi skrenuli pažnju na svakodnevnu nepravdu koju nedljudske životinje trpe", najavili su organizatori.
Okupljanje je u 17 časova na Trgu slobode.
 
Kako će akcija izgledati?
 
Ovaj događaj sastoji se iz tri dela: komemoracija, edukacija i slavlje. Događaj će početi u 17 časova javnom komemoracijom, odnosno minutom ćutanja kojim će aktivisti i svi prisutni odati počast svim životinjskim žrtvama na našoj planeti. 
 
Nakon toga biće pročitana Deklaracija o pravima životinja, koju će nakon toga imati priliku da potpišu svi zainteresovani građani. Za sada ova deklaracija ima 22.000 potpisa. Cilj je da se sakupi 100.000 potpisa širom sveta koji će biti prosleđeni Beloj kući, Ujedinjenim nacijama, Parlamentu EU i drugim globalnim organizacijama. 
 
Nakon toga govore će održati aktivisti za prava životinja i javne ličnosti koje su pristalice i podrška veganskog pokreta u Srbiji.
 
Šta je Nacionalni dan prava životinja?
 
Nacionalni dan prava životinja je jedinstveni događaj po svojoj formi i stilu, a predstavlja jedan od najvećih globalno koordinisanih događaja za prava životinja na svetu. Ovaj datum obeležava se u mnogim zemljama širom sveta sa ciljem podizanja svesti o pravima i oslobođenju životinja i svakodnevnoj patnji koju one trpe. Neprofitna organizacija "Naša planeta. Njihova takođe" (Our Planet. Theirs Too) je prvi put ovaj dan obeležila 2011. godine. Ove godine u saradnji sa njima biće obeležen prvi put u Srbiji. U organizaciji ovog događaja učestvovali su nezavisni aktivisti za prava životinja iz Novog Sada i volonteri Vege zajednice.
  • Vlada

    03.06.2022 13:55
    @jovanovic

    I to izlaze da kažnjavaju samo u 7 ujutru ili 9 uveče kad mogu da nahvataju bakice nasamo. Ne vole da se pojave u špicu kad ima građana, da ih malo priupitaju gde su bili kad se u parku bacao vatromet, kad su se tu parkirali automobili, kad je Gradsko zelenilo ostavilo nezavršene radove 4 meseca i u sličnim slučajevima.
  • Mihajlo

    02.06.2022 20:51
    EH
    PRvo sto ljudi pomisle kada se kaze zastita zivotinja je da se misli na kucne ljubimce. Ali, ovo se odnosi i na stoku i zivinu koja se koristi u ishrani...A to je jedan od planova Svetskog ekonomskog foruma. Izbaciti meso iz ishrane a ubaciti insekte kao zamenu.
  • Maks

    02.06.2022 19:56
    Prava zivotinja
    Drzava bi morala da uvede zakon o zastiti zivotinja ali zakon koji ce se postovati ko napusti zivotinju treba da snosi drakonske kazne pa im nece pasti na pamet da ih zlostavljaju i napustaju kad se zasite. Najverniji, najiskreniji coveciji prijatelji. Moj Maks i Lili su moji najvoljeniji prijatelji. Ja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti